Jos palaria

Festivalul de teatru care îi învață pe adolescenți ce înseamnă să îi ajuți pe cei din jurul tău

Festivalul Stage a început ca un eveniment restrâns, pentru liceenii iubitori de teatru din România sub egida Fundației Părinți Clujeni și în prezent a ajuns să numere peste 300 de participanți din toate colțurile lumii. Tinerii își fac prieteni, învață despre teatru și învață și să împartă, fiindcă taxa de festival pe care o plătesc este îndreptată către PEDITEL 1791. 

În fiecare toamnă, Festivalul Stage, cunoscut și sub numele de Festivalul Bunei Dispoziții își deschide porțile pentru tinerii liceeni pasionați de teatru, care, timp de o săptămână, intră într-o lume plină de spectacole, în care ajung să cunoască oameni noi și văd Clujul într-o altă lumină. În data de 19 septembrie se dă startul celei de-a de-a opta ediții a festivalului, iar organizatorii spun că atât participanții cât și spectatorii clujeni vor avea parte de numeroase surprize. 
Liceenii iubitori de teatru vor participa la ateliere, la seri interactive, la vizite prin Cluj, totul, desigur, într-o atmosferă plină de bună dispoziție. De la un an la altul, directorul festivalului, Cristina Grigore împreună cu echipa ei reușesc să ridice standardele evenimentului, motiv pentru care Stage a primit distincția EFEE.

„Anul acesta Festivalul Internațional de Teatru pentru liceeni Stage a fost premiat pentru a doua oară de către Asociația Festivalurilor din Europa. Anul acesta avem câteva premiere pentru festival și pentru ideea de festival de amatori. Anul acesta estimăm o participare foarte numeroasă. Sunt peste 300 de participanți din foarte multe țări. Cea mai îndepărtată țară este Israelul. Vor fi minim 8 limbi în care se vor juca piesele. Este realmente un festival multicultural. Va fi pentru prima dată când într-un festival de teatru amator va exista o secțiune de musical. Este un festival care vine cu câteva workshop-uri este cea de regie pentru amatori făcut de actorul și regizorul Emanuel Petran care este și directorul teatrului Puck. Apoi vom avea elemente de actorie și joc scenic și o invitație la spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Și poate cel mai interesant pentru copii anul acesta este că Radu Țuculescu va susține atelierul de scriere dramatică unde îi va avea invitați pe Flavius Lucăcel și pe Cornel Teulea. Vom avea o săptămână plină de activități și sperăm ca buna dispoziție și mai ales ca capitala teatrului să se mute la Cluj pentru o săptămână”, a explicat Cristina Grigore, directorul festivalului. 

Pe lângă latura artistică a festivalului, reprezentanții încearcă să îi învețe pe copii și ce înseamnă să îi ajuți pe cei din jur, astfel că îi îndeamnă pe participanți să facă o mică donație pentru proiectul de suflet al Fundației Părinți Clujeni, PEDITEL 1791.

„Ca în fiecare an, festivalul are și o valență caritabilă fiindcă recomandăm participanților să facă o donație de 50 de lei pentru susținerea PEDITEL 1791 Sfat Medical Pediatric prin telefon non-stop și în felul acesta sperăm să aducem și a doua linie de gardă odată cu lansarea aplicației mobile PEDITEL”, a adăugat Cristina Grigore. 

Radu Țuculescu, președintele juriului din care fac parte și academicianul Ionel Pop și criticul de film Pavel Azap, speră ca festivalul să tragă un semnal de alarmă, prin care Ministerul Învățământului să înțeleagă importanța teatrului în viața liceenilor. 

„Festivalul a fost creat în primul rând pentru tineri și de ar reuși să convingem Ministerul Învățământului să introducă în programa școlară aceste materii, la fel cum există și în multe alte țări: teatru și film. Există și în Israel, Elveția și în Germania. Copiii învață la școală despre teatru și film și adolescenții ar veni grămadă. Ar învăța și ceea ce înseamnă dicția, pentru ca un bun comerciant sau un politician să aibă o dicție bună, prezență scenică și cultură generală. Festivalul este în primul rând pentru Cluj, dar și pentru țară, fiindcă numele României ajunge iar în lume”, a explicat omul de teatru Radu Țuculescu. 

Festivalul Stage începând de anul acesta va avea și propriul său Oscar, Trofeul Stage care a fost proiectat de către profesorul universitar Cristian Cheșuț. Trofeul va fi înmântat trupei care va câștiga Marele Premiu și va merge împreună cu liceenii la un festival de teatrul Internațional, unde vor reprezenta atât Clujulul, cât și România. 
Festivalul Stage va avea loc în acest an în perioada 19-24 septembrie la Cinema Dacia, în Mănăștur, iar intrarea este gratuită. Pentru cei care nu vor reuși să ajungă în sala de spectacole, festivalul va fi transmis Live pe durata întregii săptămâni. 

festivalul stage

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *