Din oras

Fermierii clujeni vor un abator de stat

Oierii clujeni sustin ca au nevoie de un abator de stat in judet, pentru ca ajung sa vanda pe preturi de nimic animalele pe care le cresc. Centrul de sacrificare gandit de catre oficialitati in Iclod va fi pus pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de Consiliu Judetean.

Fermierii din Cluj reclama lipsa unui abator pentru animale in judet. Oierii spun ca sunt nevoiti sa vanda animalele la preturi de nimic.

“Noi, producatorii suntem vai de noi!”

“Clujul nu are niciun fel de abator. Toamna vin samsarii si le dam o oaie pe un milion. Le vindeam la un pret derizoriu, la samsari sa le manance arabii. Daca am avea un abator aici, noi ne-am putea desface produsele in magazine. Nu avem pretentii numai pentru noi, ci pentru toti. Noi producatorii suntem vai de noi. De aceea am facut o propunere catre Consiliul Judetean in care aratam cat de bun ar fi un astfel de centru. Bistrita are abatoare, Alba-Iulia are foarte bine puse la punct abatoare, iar noi sa nu avem…Propunerea am facut-o anul trecut de zilele Florestiului”, a spus Miluta Irimie, crescator cu 500 de oi si 40 de vaci din Asociatia Ijarul.

In Cluj mai exista un abator, in comuna Iara, insa acesta a fost implicat, de curand, intr-un scandal cu iz de evaziune fiscala. Centrul de sacrificare a fost deschis in urma cu o jumatate de an, in comuna clujeana Iara si a costat 2 milioane de euro.

“Nu e adevarat nimic. La noi pot sa vina fermierii. Pentru toate speciile. Concurenta a aruncat ceva pe piata. Noi inca functionam, pentru ca avem o linie performanta”, a explicat administratorul abatorului, Andrei Culda.

Pe ora, in abator pot sa fie sacrificati 50 de porci, 18 vite, 15 cai si 60 de oi.

Abatorul din Iclod, in linie dreapta

Asociatia Ijarul a propus Consiliului Judetean (CJ) Cluj deshiderea unui abator. Potrivit vicepresedintelui CJ Cluj, Ioan Oleleu, proiectul centrului de sacrificare de la Iclod va intra pe ordinea de zi in urmatoarea sedinta de consiliu.

“Proiectului abatorului de la Iclod va intra in saptamana urmatoare in Comisia Tehnica. La ora actual are obtinute toate avizele, mai asteptam doua zile pentru avizul de mediu. Studiul de fezabilitate a fost finalizat si urmeaza sa demaram licitatiile”, a explicat vicepresedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu.

Centrul de sacrificare din Iclod va fi construit in conformitate cu normele Uniunii Europene. Abatorul va fi destinat bovinelor, ovinelor si porcinelor si va avea o mica sectie transare si ambalare a carnii, cu depozite frigorifice.

“Va avea o unitate moderna pentru sacrificarile de necesitate”, a spus Oleleu.

Constructia abatorului de la Iclod urmeaza sa fie demarata in 2015 si va costa 1 milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *