Fermierii au rămas fără banii de subvenții în pragul Sărbătorilor: Ministerul Agriculturii nu a susținut niciun act normativ pentru urgentarea plăților

Situație halucinantă în agricultură, după ce fermierii au fost lăsați fără banii de subvenții în pragul Sărbătorilor de iarnă. În urma ultimei ședințe de Guvern, ministerul condus de clujeanul Adrian Oros nu a susținut nici un proiect de hotărâre privind urgentarea plăților ori privind acordarea plafoanelor pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. Schimbările la nivel guvernamental, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, și numirea generalului Nicolae Ciucă în calitate de premier interimar, pot aduce schimbări și la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).  

În ultima ședință de Guvern, vineri, 11 decembrie, ministerul Agriculturii, coordonat de clujeanul Nechita Adrian Oros, nu a introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre de guvern cu plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. Mai mult, după cum semnalează agrointel.ro, nu a fost susținut în executiv nici un act normativ pentru plata urgentă a fermierilor. 

Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii a fost singurul minister care nu a cerut nici un ban pe final de an. 

În acest context, sumele destinate fermierilor prin intermediul APIA nu au mai fost prevăzute. 

„Fără acte normative care să facă transferul sumelor de bani către APIA, care să facă viramentul către fermieri, plățile către beneficiarii de subvenții sunt blocate”, notează agrointel.ro

De altfel, în contextul schimbărilor survenite după alegerile parlamentare din 6 decembrie și numirea unui prim-ministru interimar în persoana generalului Nicolae Ciucă, situația din cadrul Ministerului Agriculturii pare una incertă. 

După cum semnalează agrointel.ro, Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine din România au suspus atenției președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă propunerea de nominalizare ca ministru al Agriculturii în persoana lui Adrian Pintea, în prezent director general APIA București. 

La finalul lunii noiembrie, ministrul Agiculturii, clujeanul Nechita Adrian Oros, anunța că a fost confirmat cu Covid-19 și că se autoizolează.

Adrian Oros a susținut atunci că va continua munca de acasă dacă starea de sănătate îi va permite.

CITEȘTE ȘICovidul a lovit „agricultura”: Oros în izolare

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: agrointel.ro 

featured image: adrianoros/facebook.com

Adauga comentariu