Femeile si afacerile. Peste jumatate de milion de antreprenoare

Tot mai multe românce aleg să fie antreprenor, iar în momentul de față femeile antreprenor reprezintă 38% din totalul oamenilor de afaceri din ţara noastră. Un studiu realizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin arată că, anul trecut, în țara noastră existau 675 000 de antreprenoare. Cu circa 86 000 mai multe decât în 2014. Cele mai multe femei antreprenor sunt din regiunea București-Ilfov, iar județele care completează topul sunt Cluj, Timiș, Constanța și Iași.

Din cele 675 de mii de antreprenoare, 508.312 au calitatea de acţionar sau asociat în cadrul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale. În business-ul românesc activează 22.000 de femei patron, faţă de 26.000 în 2014. Peste 50% dintre antreprenoare au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, studii superioare, experienţă şi expertiză.

Cele mai mari salarii încasate de femei ajung la 5.600 de lei, în domeniul informaţii şi comunicaţii, urmate de cele din administraţia publică şi apărare, unde ele câştigă 5.500 de lei şi industria extractivă, în care sunt remunerate cu 5.400 de lei.

Câştigul mediu brut lunar este de puţin peste 3.000 de lei, mai mic decât în cazul bărbaţilor. Studiul mai arată că, după câţiva ani petrecuţi în calitate de salariat, multe femei au făcut pasul către antreprenoriat în domeniul de activitate în care au activat, dar în segmente de nişă, profitând de potenţialul unor piețe insuficient de atractive pentru bărbaţi.


Studiul despre antreprenoarele românce arată că acestea sunt inteligente, bine calificate şi cu o putere însemnată de adaptare şi sinteză. Astfel că româncele au ajuns să reprezinte factorii cheie în multe domenii de activitate, de la servicii şi administraţie publică, la comunicaţii, comerţ şi industrie. Există însă și un sector unde bărbații domină atunci când vine vorba de top management: sectorul bancar. Nicio bancă locală mare din top 10 nu are preşedinte sau director general o femeie.

Adauga comentariu