Federatia Share a mai primit 200.000 de lei din buget. Ce au facut pana acum cu banii?

In ultimii ani Federatia Share a inghitit zeci de mii de euro din bugetul local, fara sa arate rezultate notabile. Chiar daca in acest an a mai primit 300.000 de lei din vistieria orasului, in ultima sedinta de Consiliu Local s-a votat alocarea a inca 200.000 de lei pentru Federatie. Practic, doar anul acesta s-a dat jumatate de milion de lei si nu stie nimeni, nici macar consilierii locali, ce s-a facut cu acesti bani. Primarul ii lauda ca au facut flash-mob-uri si au promovat orasul, iar reprezentantii Federatiei promit solemn ca vor veni cu un raport de activitate in septembrie.

Din cei 350.000 de lei din sesiunea de urgenta de alocare de fonduri pentru ONG-uri din bugetul local mai mult de jumatate merge la Federatia Share. La ultima sedinta de Consiliu Local s-a votat alocarea a 200.000 de lei “pentru evenimentul de deschidere a Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015 din noaptea de Revelion”.

Alte 15 organizatii au solicitat sprijin pentru diverse proiecte, insa doar 8 au mai avut loc pe langa Federatia Share. Interesant este ca pe ordinea de zi data publicitatii nu apare proiectul de hotarare, referatul fiind intocmit doar cu o zi inainte de sedinta de Consiliu Local.

Federatia Share ceruse 230.000 de lei pentru “trecerea 2014-2015”.  Asociatia Teatrul Imposibil pentru Quart Fest a primit 10.000 de lei, din cei 15.000 solicitati. Asociatia Clujul de Altadata a primit 5.000 de lei pentru calendarul semn de carte Old Cluj din cei 9.400 ceruti. Societatea Culturala Filarmonia a mai primit 10.000 de lei pentru proiectul Scena Verde; tot atat a primit si Asociatia ordogtergye pentru Festival de dans si muzica populara maghiara.  100.000 de lei au fost alocati Asociatiei Fidelia – Bucuria Operei pentru un concert in Ajun de Craciun. Au mai primit bani Consortiul Studentilor din Romania – 4.000 de lei, Transylvania Cultural Community – 5.000 de lei si Asociatia cabane de Creasta – 6.000 de lei.

Federatia Share a mai primit in acest an 300.000 de lei de la bugetul local din fondurile nerambursabile destinate ONG-urilor pentru "anul de pregatire 2014 pentru Capitala Europeana a Tineretului. Ce au facut cu acesti bani? Nici consilierii nu stiu, asa cum nici clujenii nu stiu ce se va intampla in 2015. Primarul nu crede, dupa cum a subliniat in sedinta, ca “actiunile de mediatizare a evenimentului din 2015 trebuie intensificate inca din 2014”. Finantarea insa trebuie. In 2013 Federatia Share a obtinut din bugetul local 260.000 de lei. Tot pentru pregatire, iar anul acesta 300.000 de lei tot pentru asta.

Intrebat de consilierul Claudia Anastase, ce au facut concret de la finantarea anterioara, Bogdan Buta, reprezentant al Federatiei Share a spus ca “au avut loc deplasari interne si internationale, pentru a stabili legaturi cu celelalte capitale europene ale tineretului si pentru a atrage finantari private si publice; de asemenea, au realizat materiale de promovare, au participat la targuri internationale si la diverse organizari de evenimente pentru tineri”.

La randul sau primarul Emil Boc a vrut sa ii linisteasca pe consilieri cu “realizarile” Federatiei: servicii de redactare a proiectelor de finantare – A.F.C.N., adica Administratia Fondului Cultural National, proiecte pentru Erasmus Plus, fondul O.N.G. si fondurile norvegiene; de asemenea, inchirierea unui stand in cadrul Conferintei Internationale de la Malta, dezvoltarea platformei Walkable City, organizarea unor evenimente de tip flash mob, tiparirea de materiale cu ocazia evenimentelor Jazz in the Park, Luna Studentului Clujean si Zilele Municipiului Cluj-Napoca, realizarea de contacte cu diverse capitale europene, negocieri cu partenerii din mediul privat, cum ar fi Microsoft, dezvoltarea platformei de comunicare, participarea la evenimente si atragerea a doua concursuri internationale la Cluj, negocieri cu prestatori de servicii precum McCann Erickson, Novi Sad stabilirea protocoalelor de colaborare si ajutor in dezvoltarea proiectelor internationale, pregatirea Forumului European al Tineretului din noiembrie, la Cluj, organizarea Vision Camp 2014, gazduirea delegatilor fostelor capitale ale tineretului”.

Cu numai patru luni inainte de 2015. Federatia Share are o pagina web execrabila, cu obiective precum “sa devenim un centrue uropean pentru evenimente, intalnii si conferinte majore timp de un an” (sic!), cateva rateuri rasunatoare, precum QR Code-ul uman care nu se putea citi, dar care se voia “ajustat” in Photoshop si un calendar de evenimente pe care nu l-a vazut nimeni. Prin urmare, nu este de mirare ca dupa doi ani de la castigarea titlului de Youth Capital multi sa nu stie ca Clujul are acest privilegiu in 2015.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

 

Comentarii

cinicul

08.09.2014 08:40

cum ce au facut? Au ,,sharuit'' intre ei, ca la asta se pricep cel mai bine!

daniel

08.09.2014 09:45

Conform REGULAMENT (ului)privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local, acordate în baza Legii nr. 350/2005 privind finanţările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes generalafisat pe site-ul Primariei Cluj-Napoca,(http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/regulament%20legea%20350_18%20decembrie(2).pdf)rezulta ca s-a incalcat unul din principiile de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila si anume :i) excluderea cumulului, în sensul ca aceeaşi activitate urmărind realizarea unui interes general, regional sau local nu poate beneficia de atribuirea mai multor contracte de finanţare nerambursabilă de la aceeaşi autoritate finanţatoare. De asemenea, am dori sa stim in ce masura s-a respectat articolul g :g) cofinanţarea, în sensul că finanţările nerambursabile trebuie însoţite de o contribuţie de minimum 10% din valoarea totală a finanţării din partea beneficiarului, provenind din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor, altele decât cele provenite de la bugetul local; i) excluderea cumulului, în sensul ca aceeaşi activitate urmărind realizarea unui interes general, regional sau local nu poate beneficia de atribuirea mai multor contracte de finanţare nerambursabilă de la aceeaşi autoritate finanţatoare. Asteptam raspuns.

Radu

08.09.2014 15:35

Multe din festivalurile si evenimentele care sunt importante si cu traditie in Cluj n-au fost inca contactate in vederea alcatuirii caledarului de evenimente. Nu mai intra in discutie sprijinirea lor.. trebuie luati la rost aceti indivizi din Share! 

Adauga comentariu