Federatia SHARE da vina pe fostul Guvern pentru datoriile avute catre furnizori

In urma articolului de ieri din Ziar de Cluj, in care aratam ca Federatia SHARE are mai multe procese cu diferiti furnizori, pe care nu i-a platit, Federatia SHARE da vina pe lipsa de finantare din partea fostului Guvern, care a declarat in 2015 programul Capitalei Europene a Tineretului unul de importanta nationala. 

Federatia SHARE a fost data in judecata de opt PFA-uri si societati comerciale pentru recuperarea unor datorii. De la sfarsitul anului trecut si pana la aceasta data, curg procesele pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, intentate de furnizorii neplatiti de cei care au organizat Festivalul Untold si au coordonat programul Capitalei Europene a Tineretului 2015. In multe cazuri, cei de la Federatia SHARE- pentru care a garantat, in definitiv, municipiul Cluj-Napoca- s-au comportat cu nesimtire fata de cei care au prestat pentru ei. Firmele le-au oferit servicii pro-bono, in numele programului Capitalei Europene a Tineretului, sau au facut reduceri substantiale. Cu toate acestea, Federatia SHARE a ales sa nu plateasca si, astfel, a ajuns in instanta, aducand o pata de rusine pe obrazul intregului oras.

Care este pozitia SHARE vizavi de aceste datorii? 

“Federatia SHARE Cluj-Napoca a depus toate eforturile pentru ca programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeana a Tineretului sa fie unul cu impact pozitiv asupra intregii comunitati. Am facut tot posibilul sa sprijinim cat mai multe proiecte care aduc plus-valoare Clujului si sectorului de tineret din Romania (Untold Festival, Electric Castle, Day 15, Bugetare participativa de tineret - sunt doar cateva exemple de proiecte pe care Federatia SHARE le-a sprijinit in 2015) si am reusit sa realizam, impreuna, un program care se bucura de recunoastere internationala. 

Din pacate, desi proiectul a fost declarat prin O.U.G. ca fiind "de interes national" si am avut multiple promisiuni de sustinere din partea fostului Guvern al Romaniei, acestea nu s-au concretizat. Astfel, spre deosebire de celelalte orase desemnate Capitale Europene ale Tineretului, am fost nevoiti sa derulam un program extrem de complex, de 365 de zile, fara sprijin guvernamental pentru proiectele strategice ale programului. 

In acest context, vom incerca in continuare sa ne achitam de obligatiile restante in urma organizarii festivalului Untold, la fel cum pe parcurs am cautat intotdeauna solutii. Am facut plati partiale acolo unde nu am reusit sa achitam inca in intregime si analizam alternative pentru a merge mai departe”, este pozitia oficiala a federatiei, transmisa redactiei Ziar de Cluj.

Intr-adevar, in decembrie 2014¸ trecut “Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeana a Tineretului”  a fost declarat de fostul Guvern program de interes national si european, fapt ce ar fi trebuit sa aduca proiectului finantari consistente de la bugetul national. Numai ca prea putine proiecte ale SHARE au fost finantate direct.

Lobby-ul la fostul Guvern Ponta pentru Federatia SHARE a fost realizat de Aurelia Cristea, deputat PSD. Ce declara Cristea in acest context?

“Au fost linii de finantare alocate si la Ministerul Culturii, si la Ministerul Tineretului si Sportului. Evident, daca au depus actele asa cum sunt procedurile legale, atunci ar trebui sa primeasca finantare. Eu nu am luat la cunostinta de la ei, nu m-au contactat in primele sase luni ca au o problema vizavi de incasarea banilor sau de alocari, de proiecte. 

Cei de la SHARE nu  mi-au spus nimic, asa ca nu am ce sa comentez. Acolo unde am fost personal si la Ministerul Tineretului si la Ministerul Culturii cu delegatie de la Federatia SHARE si de la Primaria Cluj-Napoca, lucrurile s-au derulat conform celor discutate si cu respectarea procedurilor legale. Daca nu respecti procedurile legale, nu ai cum sa primesti bani”, a declarat deputatul pentru Ziar de Cluj.

Aurelia Cristea este de parare ca Federatia SHARE ar trebui sa prezinte un raport al activitatii de anul trecut.

“Cred ca ar fi important de publicat un raport al Federatiei SHARE, vizavi de toate actiunile, finantarile, modul in care s-a derulat tot acest proiect. E important, mai ales ca au facut parteneriate cu foarte multe ONG-uri, cu partidele politice”, a conchis deputatul PSD.

Cat priveste finantarile locale, Federatia SHARE a primit 1.650.000 de lei de la Primaria Cluj in martie 2015, adica 20% din bugetul pe 2015 alocat proiectelor de tineret. 

Separat de aceasta, la final de 2014, Primaria Cluj-Napoca a alocat 400.000 de euro pentru Untold Festival, mai exact pentru rezervarea headlinerilor primei editii a festivalului de muzica, Avicii si David Guetta. 

 

Adauga comentariu