In vizor

Federația de rugby vrea să construiască o bază sportivă la Cluj. Managerul echipei de rugby U Cluj: „Ar însemna enorm de mult. Ar avea și rugby-ul clujean o casă”

Federația Română de Rugby a anunțat că a depus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un proiect în valoare de 18 milioane de euro pentru construirea unui baze sportive în toate orașele unde există echipe de rugby. Clujul se află printre cele 26 de orașe vizate de acest proiect, iar managerul echipei clujene U Cluj, Cristian Podea a declarat pentru Ziar de Cluj că un astfel de proiect ar fi extrem de important nu doar pentru rugby-ul clujean, ci și pentru alte sporturi de masă. 

„Ar însemna enorm de mult. Ar avea și rugby-ul clujean o casă, pe lângă cea pe care o avem acuma. Ar însemna sport de masă și la rugby și pentru alte sporturi. Noi avemgratuitate pentru terenul din Parcul Babeș, conform protocolului făcut cu UBB, în timpul săptămânii și la meciuri. Așteptăm să începem campionatul și nu se știe dacă începe sau nu începe, pentru că se închid rând pe rând orașele. Noi am început pregătirea din 14 ianuarie. Ne-am antrenat pe tot felul de terenuri, având în vedere că terenul nostru este sub protecție. Nu putem intra pe el pentru că avem unul singur. Pământul este moale, se rupe iarba și e în conservare până în martie”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Cristi Podea, managerul echipei de rugby U Cluj. 

Propunerea Federației de Rugby se ridică la o valoare de peste 18 milioane de euro, perioada de implementare fiind între 2021 și 2025. Obiectivele acestei intervenții sunt în vederea îmbunătățirii condițiilor de desfășurare a activităților sportive regionale și naționale prin construirea unor baze sportive cu funcționalitate multiplă.

Astfel, baza va include printre altele, realizarea unui teren de rugby/fotbal de dimensiuni omologate, pistă de atletism, pistă de elan pentru sărituri în lungime și groapă de sărituri, gard de protecție în spatele buturilor de rugby, clădire de vestiare cu lojă pentru oficiali, două gradene metalice pentru spectatori având laolaltă 624 de locuri.

Bazele sportive propuse prin intervenție vor a fi construite în perioada 2022-2025 în următoarele localități: București, Timișoara, Cluj, Baia Mare, Galați, Gura Humorului, Suceava, Arad, Sibiu, Constanța, Mangalia, Iași, Alba Iulia, Brașov, Ploiești, Oradea, Pantelimon, Măgurele, Pașcani, Tecuci, Brăila, Mogoșoaia, Bârlad, Năvodari, Petroșani, Craiova.

Alin Petrache, președintele FR Rugby recunoaște situația dezastruaosă a bazelor sportive din toată țară și condițiile improvizate în care sunt nevoiți să se antreneze nu copii, juniorii sau seniorii. Alin Petrache a dat exemplul comunei Iclod, acolo unde autoritățile locale au reușit să construiască o bază sportivă modernă prin atragerea de fonduri europene. 

“Colegiul Director al Federației a analizat această oportunitate și am completat aceste fișe speciale împreună cu persoanele implicate direct în atragerea acestor fonduri în sprijinul îmbunătățirii infrastructurii sportive din România. Știm foarte bine când vorbim de rugby în ce condiții se pregătesc copii, juniori și seniorii noștri, situația dezastruoasă la nivelul bazelor sportive. Ne dorim ca acest proiect să reușească pentru că, dincolo de aspectul performanței, al sportului de performanță, de care toată lumea vorbește, este un altul la fel de important, sportul de masă. Infrastructură sportivă înseamnă crearea unor locuri unde oamenii din comunitate pot veni să facă sport, să facă mișcare, totul la nivel de hobby, iar acest lucru nu poate avea decât efecte benefice. Este important să îmbunătățim această parte legată strict de pregătire și sperăm să facem acest lucru cu sprijinul atât a primăriilor, cât și a consiliilor județene. În urmă cu câteva săptămâni am fost la Iclod, în județul Cluj și acolo este un complex sportiv extraordinar, un model pentru ceea ce ne-am dori să avem în toate orașele țării”, a declarat Alin Petrache, președintele FR Rugby.

Scopul pe termen lung a dezvoltării infrastructurii sportive este de a crește numărul de secții sportive pe macroregiuni, creșterea numărului de sportivi legitimați, a antrenorilor sportivi și a instructorilor sportivi. 

Strict legat de acest proiect, ce pot spune este că bazele sportive care vor fi construite în urma accesării fondurilor europene vor deservi și comunitățile locale pentru că sportul nu e doar despre performanță, ci și despre un stil de viață sănătos. Pentru atragerea acestor fonduri, cluburile au nevoie de parteneriate cu autoritățile locale, noi deja am purtat o serie de discuții cu acestea în orașele unde am fost  și au arătat deschidere. În plus, ca Federație, încercăm să oferim tot suportul tehnic cluburilor care doresc să realizeze aceste proiecte,  prin partenerii cu care lucrăm deja în atragerea de fonduri europene”, a declarat Anton Pisaroglu, vicepreședinte FRR.

Echipa clujeană de rugby a câștigat ediția 2020 a Campionatului Național de rugby în 7 după ce a avut cea mai bună comportare pe parcursul celor trei turnee disputate. Tinerii jucători ai echipei de rugby in 7 a Universității Cluj vor avea ocazia și trebuie să confirme acest titlu național în campionatul viitor contribuind decisiv și la ascensiunea “echipei mari” in Liga Națională CEC Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *