FC Victoria Cluj - orasul va avea a treia echipa de fotbal ce tinteste sus. Victoria Cluj a fost echipa Manasturului, dar isi propune sa priveasca doar spre viitor

Clujul va avea o a treia echipa de fotbal care vrea sa urce in topul fotbalului romanesc: FC Victoria Cluj. Pana atunci insa, asa cum e si normal, noua echipa trebuie sa parcurga pasii necesari spre succes pornind din liga a 4-a.

Si mai interesanta este povestea acestui nume. Caci Victoria Cluj a existat, fiind infiintata aproape acum 100 de ani. 

 

Echipa uitată a Mănășturului

 

Victoria Cluj a fost un club românesc de fotbal, înființat în anul 1920, în cartierul Mănăștur, înglobând inițial studenții de la Academia Comercială din Cluj-Napoca. A jucat două finale consecutive ale campionatului național, în 1922 și 1923, ambele pierdute în dauna Chinezului Timișoara.

Echipa de bază în această perioadă a fost: Maksay (Molnar) - Husza (Chifor), Doczi - Polocsai, Szilaghi, Farkas - I.Istvanffy, Cipcigan, L.Istvanffy, Szanto, Rosvan (Megyery).

În sezonul 1925-26, câștigă din nou campionatul regiunii Cluj, dar pierde meciul de baraj cu AMEFA Arad.

În 1927 își schimbă numele în România Cluj. Sub această titulatură, în 1928 ajunge în sferturile de finală ale turneului final, dar este eliminată de Jiul Lupeni. Un sezon mai târziu reușește performanța de a se califica în finală, unde este însă învinsă de Venus București. 11-le folosit în ultimul act: Molnar - Doczi, Chifor - Doboșan, Bradea, Baba - Tabacu, Deheleanu, Huniade, Cipcigan, Novac.

După 1932 participă la primul campionat al Diviziei A, ocupând locul șase în Seria I, urmat de un loc cinci în Seria II a ediției următoare. Din 1936 revine la numele Victoria Cluj-Napoca sub care reușește un loc trei în sezonul 1937-38.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial activitatea echipei este foarte redusă. După război, evoluează în Divizia B, ediția 1946-47, ocupând locul 14 în seria a 3-a, după care se destramă și dispare.

In publicatia Buletin de Manastur, apar mentiuni foarte interesante din trecutul Victoria Cluj:

Regretatul Gheorghe Bodea menţionează, în lucrările sale, că: “…prima reîntoarcere de după bejenia din 1940 a unei echipe de fotbal clujene, a fost Victoria, care la 8 aprilie 1945, pe stadionul din Parcul oraşului, întâlneşte echipa K.M.S.C. (fostă K.A.C., apoi Vasas, Fierar, Muncitorii). După cum scrie presa vremii, Victoria era „compusă din jucătorii care au activat în trecut în cadrele simpaticei echipe mănăşturene. Fără antrenament, fără coeziune, jucătorii Victoriei n-au putut face – cu tot elanul lor – un rezultat onorabil, mai ales că echipa clujeană (K.M.S.C.) deţine o formă excepţională, fiind în stare să obţină rezultate frumoase cu oricare echipă din ţară”. Formaţiile au fost următoarele: Victoria: Costea, Felecan, Meşter, Soporean, Coman, Pál, Vigu I, Cornea, Vigu II, Jifcovici, Negruţiu (Vigu III). După cum se poate observa în echipă apar şi câţiva „U”işti”.

Despre un alt meci al mănăşturenilor ne lasă scris: ”La 13 iulie 1945, ziarele clujene anunţă programul echipei „Carmen” din Bucureşti, care va susţine la Cluj, sâmbăta, 14 iulie, un meci  în  compania echipei Victoria. Bucureştenii de la „Carmen” au învins „Victoria” (Morariu, Felecan I, Felecan III, Bedő, Szaboki, Soporean, Cornea, (Kovacs VI), Pop Alexandru, Vigu II, Chiorean (Negruţiu), Căpuşan) cu 4:2. A. Vigu, unul din ispravnicii „Victoriei”, declara: Victoria, după 2 luni de când s-a reîntors, şi-a spus cuvântul, obţinând un rezultat onorabil cu splendida echipă Carmen.”

Iată ce spune Ştefan Dobay, o legendă a fotbalului, despre întâlnirea dintre Chinezul Timişoara şi Victoria Cluj, echipa Mănăşturului, într-un text ce pare să confirme versurile galeriei “primul pas pe stadion / n-am să-l uit pân’am să mor”:

“Era vară. În fața parcului, pe un panou, un afiș multicolor anunța că, pe Arena Sportivă, va avea loc duminică finala între echipele Victoria Cluj și Chinezul Timișoara, pentru desemnarea campioanei țării pe anul 1921-1922. Noi, copiii din părculeț, l-am citit fiecare cu glas tare de multe ori, și… când lectura era în toi, apare domnul Kragel. Acest mare prieten al micilor fotbaliști ne-a luat cu el, ca de obicei, în parc, ne-a așezat pe iarbă, în semicerc, și, stând în mijlocul nostru ca să-l vedem toți, ne-a explicat ce înseamnă finala campionatului național.

Intrați pe Arenă, după ce am vizitat stadionul, ne-am oprit în spatele porții dinspre Mehala. Cu puțin înainte de ora 5, din spatele tribunei auzim niște zgomote ciudate. Erau echipele mari, care ieșiseră în fața vestiarelor și făceau încălzirea, așa cum se proceda pe atunci. Fiecare trimitea balonul cât putea de sus. Adversarul proceda la fel. La 5 fix, formațiile au apărut pe teren. Căpitanul echipei oaspete a ieșit primul, cu mingea în mână, și cu o forță nemaipomenită, a tras un șut spre cer! Eu am crezut că mingea nu va mai cade jos niciodată!… În echipa Victoria din Cluj jucau, printre alții, Chifor sau Cipcigan” . 

Fragment din autobiografia lui Ștefan Dobay „Șut… goool!”

 

Renasterea FC Victoria Cluj

 

Insa renaste in 2019, la initiativa jurnalistului Liviu Alexa, care patroneaza si acest ziar. Alexa mai are in spate un proiect sportiv soldat cu succes cand, intre 2015-2018, impreuna cu antrenorul Dragan Petricevic, a adus echipei de baschet feminin a Universitatii titlul de vicecampioana si singura medalie importanta din ultimii 20 de ani, conturand un sistem foarte interesant de sponsorizari de tip abonament in suma fixa de la mai multi oameni de afaceri si creionand un buget solid. In fapt, actuala conducere a clubului de fotbal al U Cluj a incercat sa copieze modelul lui Alexa, insa fara succes.

Liviu Alexa spune ca vrea sa se foloseasca de experienta acumulata in proiectul precedent pentru a construi de la zero o echipa de fotbal potrivit viziunii sale:

"In acest proiect nu imi mai poate pune bete in roate niciun Vasu, doar prostia si lipsa managementului ma pot bloca. Si nu cred ca e cazul. Vom porni din liga a 4-a, asa cum e normal si vom reconstrui povestea FC Victoria Cluj. Numele e deja inregistrat la OSIM, echipa va fi inscrisa la AJF in curand si ne vom inscrie in campionatul judetean. 

Cautam presedinte de club - educat si cinstit, cautam un antrenor dornic de ascensiune si jucatori care sa isi doreasca promovarea in Liga a 3-a. Nu reusim anul asta? Nu-i bai, mai incercam o data. Ideea e sa construim pe caramizi de caracter, nu pe bani publici, nu pe minciuni.

Rolul meu este, asa cum a fost si la baschet, sa aduc bani si sa construiesc o poveste noua si frumoasa pentru clujeni, poate si pentru romani, la un moment dat. Cat am lucrat la proiectul de baschet, rolul meu a fost asta, niciodata nu m-am bagat peste Dragan, nu-s Becali si nu ma ia flama de la fotbal. Eu vad asta ca pe un potential business, o poveste care sa creasca alimentata de chestii misto precum pasiunea, daruirea, tupeul de a indrazni. Fotbalul este sportul preferat al romanilor, insa in acest moment este vaduvit de pasiune si daruire. 

O sa rada lumea de mine ca nu am experienta? Foarte bine. Multi au ras de mine si cand am fondat Citynews, si cand am scos din mocirla uitarii NCN si cand am intrat la echipa de baschet. Sa rada si acum. Tot ce pot sa le spun e ca discutam in cativa ani. Citynews ramane pionierul presei online din Transilvania, NCN a cunoscut un reviriment incredibil sub comanda mea, devenind televiziune nationala, sectia de baschet feminin a U Cluj a luat cea mai importanta medalie din ultimii 20 de ani. 

FC Victoria Cluj are aproape 100 de ani de traditie, insa pe mine nu ma intereseaza sa promovez centenare cu discursuri false. Vreau o poveste proaspata, noua, care sa se scrie pe masura ce isi traieste viitorul", spune Liviu Alexa, initiatorul noului proiect.

Adauga comentariu