Diete

Fasolea soia si subprodusele sale

Soia sau fasolea soia este originara din China, unde este cultivata de peste 13000 de ani. In tarile din bazinul Pacificului (Japonia, China, Australia, Noua Zelanda), se consuma multa soia, care rezolva problemele hormonale ale femeilor, ele suferind mai putin din cauza menopauzei si a cancerului de san. Japonezele care consuma multa soia, mai ales sub forma de tofu, au in sange de 43 de ori mai multa genisteina (estrogen de soia) decat femeile din Europa, un ciclu prelungit la 32 zile si un risc de cancer la san cu 75 % mai redus decat la femeile din tarile occidentale. Osteoporoza este mai putin frecventa. In SUA, in prezent, se realizeaza 50 % din productia mondiala de soia; se utilizeaza soia din ultime recolta, cea veche fiind toxica.

 

 

Soia comestibila (nu cea furajera) se foloseste sub forma de boabe, faina, prelucrata in diferite forme: tofu, tempech, miso, carne sintetica, produse lactate sintetice, ulei etc. Soia, texturata sub forma de cubulete, snitele sau granule uscate, se obtine prin extragerea apei cu grasimi si glucide, ramanand doar proteinele si inlocuind foarte bine carnea. Din soia se prepara lapte de soia, branza (tofu), snitele, chiftele, diferite paste, aluaturi, prajituri.

 

 

Laptele de soia se prepara prin macinarea boabelor de soia inmuiate in prealabil in apa, si filtrarea acestora. Laptele se poate aromatiza cu vanilie sau cicoare. Branza tofu contine multa albumina si se fabrica din lapte de soia cu adaos de saruri de calciu sau magneziu. Dupa coagulare, se strecoara si se preseaza, dupa dorinta, pentru a-i da consistenta moale sau tare. Inlocuirea branzei de vaci cu soia duce la scaderea colesterolului.

 

 

Faina de soia este de 4 ori mai bogata in azot decat faina de grau si de 20 ori mai bogata in materii grase (hipocolesterolemiante). Este de 3-5 ori mai putin bogata in hidrati de carbon, ceea ce conduce la un produs echilibrat. Faina se obtine prin tinerea boabelor de soia din ultima recolta timp de 8-10 h in apa rece, strecurarea si uscarea lor, apoi rasnirea lor cu un aparat de rasnit pentru necesitati de 7 zile. Se pastreaza doar o sapatamana in saculeti de fibra naturala. Din faina, se pot face produse de panificatie ca paine, chifle, cornuri, clatite, napolitane, asigurand astfel necesarul de proteine si flavonoizi.

 

 

Boaba de soia contine 12-25 % ulei (acizi grasi nesaturati, acizi mononesaturati, polinesaturati, nesaturati). Soia contine: proteine (38-40 % fata de 15-20 % in carne), lipide (12-25 %), glucide (10-15 %); saruri minerale (calciu, magneziu, potasiu etc), vitamine, celuloza, gensteina (fitoestrogen) etc.

 

 

Soia este un aliment foarte digestibil, complet, constructor de muschi, oase, nervi, energetic, remineralizant, echilibrant celular. Ajuta mai ales copiiilor, celor surmenati, demineralizati, nervosi. Continand tyrosina, soia ajuta in hipotiroidism.

 

 

Datorita bogatiei in vitamina E, soia ajuta muschii, pielea, ficatul, organele genitale, glandele endocrine, plamanii, aparatul circulator, nervii, reface fortele si intervine in metabolism.

 

 

Soia contine o substanta activa, soia saponin, ce impiedica formarea in ficat a lipidoperoxizilor care se nasc din grasimi si oxizi care imbolnavesc ficatul. Soia protejeaza impotriva excesului de colesterol in sange, albumina din fasolea soia determinand o scadere masiva a acestuia, prevenindu-se astfel scleroza si infarctul. Uleiul de soia bogat in acizi grasi polinesaturati si prezenta acidului arahidonic ii asigura proprietati hipocolesterolemiante. Acelasi efect il are lecitinina din soia.

 

 

Soia mai are si calitatea de a spori vitalitatea. Fitomina din boabele de soia inflenteaza scaderea colesterolului din sange si actioneaza impotriva cancerului mamar. Estrogenii vegetali din soia protejeaza sanii si mucoasa uterina de cancer, reduc frecventa bufeurilor. Soia are o actiune favorabila in vaginitele atrofice. La femeile care consuma alimente pe baza de soia in cantitati care sa asigure 200 mg izoflavone, numarul de celule superficiale din mucoasa vaginala a crescut, ducand la ameliorarea deshidratarii si iritatiei vaginale. Estrogenii vegetali mai apara vasele de sange si oasele (impotriva fragilitatii).

 

 

Un aport alimentar de numai 3 % soia inhiba mult tipurile de cancer produse chimic. Fitoestrogenii din soia au un rol inhibitor in cancerul de san. Soia stimuleaza puternic metabolismul pielii si ajuta la reducerea ridurilor de pe fata.

 

 

Femeile tinere nu trebuie sa consume cantitati prea mari de soia, deoarece aceasta prelungeste ciclul, intarzie astfel ovulatia si exista riscul sa nu ramana gravide.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *