Fara "surprize" la ghiseele de la Finante. Clujenii vor putea afla de pe Internet ce dari au de platit

Clujul va intra de la 1 ianuarie 2015 in randul judetelor ai caror locuitori isi vor putea accesa datele fiscale pe Internet. Inca nu se pot face si plati in acelasi mod, insa oficialii Directiei apreciaza ca vor scadea semnificativ cozile de la ghiseele institutiei. 

Serviciile “Spatiul privat virtual” si “Buletinul informativ fiscal” functioneaza deja, insa pot fi accesate doar de contribuabilii persoane fizice din Bucuresti si judetul Ilfov. Clujenii vor putea sa beneficieze de acestea doar de la inceputul lunii ianuarie a anului viitor. 

“Este o prevedere legislativa care deocamdata functioneaza doar in Bucuresti si Ilfov, apoi intra cateva judete din sudul tarii si din Moldova, iar din ianuarie va fi functionala si la noi”, a precizat Gligor Gavris, purtator de cuvant al Directiei Finantelor Publice Cluj.

Mai exact, prin aceste mijloace, se vor putea transmite organului fiscal cereri, inscrisuri si documente si putea obtine la cerere date precum situatia obligatiilor fiscale la zi, situatia contributiilor fiscale declarate de angajatori sau acte fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscala. Ar intra aici declaratiile de impunere anuala aferente veniturilor “realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014”.

De asemenea, persoanele fizice vor avea acces la informatii de specialitate cum ar fi calendarul obligatiilor fiscale, ghiduri fiscale, noutati legislative sau comunicate de presa. 

Oficialii directiei clujene speram ca in acest fel se vor reduce cozile la ghisee, multa lume se prezinta doar pentru a solicita informatii.

“Este important faptul ca si persoanele fizice isi vor putea vedea pe Internet situatia fiscala. Inca nu se pot face si plati in acest fel, este un demers la care Ministerul pentru Societatea Informationala lucreaza de doi ani, dar e un pas important”, a mai spus Gavris.

Contribuabilii clujeni vor putea sa utilizeze aplicatia de inregistrare utilizatori, accesand un link-ul pentru inregistrare persoane fizice de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Directia Finantelor Publice Cluj are in evidenta in acest moment peste 27.800 de persoane fizice. Clujenii s-au plans in ultimii ani de cozile infernale de la ghiseele institutiei, inregistrate atat la depunderea diferitelor declaratii si situatii, cat si la plata acestora.

Foto: ziuadecluj.realitatea.net

Adauga comentariu