Jos palaria

Fără dureri de spate la birou: Patru studenți din Cluj au inventat scaunul care te avertizează asupra posturii incorecte

În condiţiile stilului de viaţă modern, cu opt-zece ore în faţa calculatorului şi cu lipsa aproape totală a mişcării, poate fi suficient să te apleci brusc după un pix ca să-ţi agresezi coloana şi să te alegi cu dureri puternice de spate. De vină pentru problemele de spate nu este timpul îndelungat pe care-l petrecem stând pe scaun, spun specialiştii, deşi acesta este, într-adevăr, un context nefericit pentru întreg corpul, nu doar pentru coloana vertebrală. Cauza reală pentru care suferim de astfel de probleme este postura total incorectă a corpului, faptul că „am uitat cum să ne folosim corpul“.

Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor sedentare care-şi petrec cea mai mare parte a vieţii pe scaun, în faţa unui computer, este că îşi vulnerabilizează foarte mult structurile coloanei vertebrale. Musculatura spatelui este slab dezvoltată, nu susţine corespunzător coloana, care este suprasolicitată şi are o poziţie nenaturală. Postura incorectă, dar şi mişcările greşite, care pun presiune pe coloana vertebrală, pot duce, în timp, la instalarea unei game largi de afecţiuni ale coloanei, de la hernie de disc la artroză.

Vestea bună pentru cei care-și desfășoară munca lipiți de scaun este că patru studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca au creat, în cadrul unui concurs IT de 24 de ore, un scaun inteligent cu șase senzori, care avertizează ocupantul că are o postură incorectă sau că a stat prea mult timp așezat.

În urmă cu aproximativ un an și jumătate, studenții au format o echipă care se numește 4people. Membrii echipei sunt: George Flutur, Ionuț Danci, Bogdan Movileanu și Karoly Lengyel. Toți patru sunt colegi de grupă la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca, secția Automatică.

Care sunt problemele angajatului din mediul Office? Cu siguranță durerile de spate! Iar de aici a pornit totul

“Ideea a pornit în primă fază de la una dintre competițiile la care am participat, deoarece trebuia să creăm un birou inteligent. Ulterior, am revenit strict la ideea de scaun la care am lucrat în ultima săptămână pentru a avea un prototip final la Innovation Labs. Punctul de start a fost unul simplu, și anume: care sunt problemele angajatului din mediul Office? Cu sihuranță durerile de spate! Iar de aici a pornit totul.” – a declarat, pentru editiadedimineata.ro, George Flutur (membru al echipei 4people):

Proiectul cuprinde: electronica de pe scaun, o aplicație pentru calculator, o aplicație pentru telefonul mobil și o bază de date. Tehnic vorbind, fiecare s-a ocupat de partea pe care o stăpânește cel mai bine. La final, când a trebuit să se integreze totul, echipa a lucrat cot la cot pe aceeași direcție pentru ca totul să fie cât mai bine închegat.

“În primul rând am gândit proiectul pe foaie și am stabilit de ce avem nevoie pentru a-l implementa. Mai apoi, ne-am împărțit pe roluri, iar la final am integrat totul într-un pachet complet, cu speranța de a crea soluția ideală pentru oamenii care petrec ore în șir la birouri. Dificultățile au apărut la partea de electronică pe care ne-am creat-o noi de la zero. Această ramură din proiect a necesitat și cercetare, deoarece nu am găsit pe piață senzori care să măsoare exact ce aveam noi nevoie.”

Echipa a beneficiat de suportul profesorilor Ovidiu Petru Stan și Ioan-Valentin Sita din cadrul UTCN.

Cum funcționează acest scaun?

“Utilizatorul își creează un cont și își calibrează scaunul (din aplicația de calculator sau mobil) pentru ca măsurătorile să fie cât mai exacte. Din acest moment, începe măsurarea datelor de la senzori și interpretarea lor. De fiecare dată când utilizatorul stă greșit pe scaun, acesta primește o notificare pe calculator. De asemenea primești o notificare și când petreci prea mult timp pe scaun. Există funcții de istoric pentru a vedea comparativ situația spatelui tău de acum ceva timp.”

Deja se dicută despre parteneriate atât cu firme care produc mobilă, cât și cu firmele care distribuie mobilier de birou. Există câteva contacte stabilite, dar încă nu este nimic clar. O altă direcție către care s-ar putea îndrepta discuțțile ar putea fi un parteneriat cu o rețea de asigurări de sănătate care ar putea fi interesată de datele utilizatorilor, în cazul în care aceștia doresc să le facă publice.

Cum a fost primită inovația?

“Multă lume a fost interesata și practic ne-au confirmat faptul că în ziua de azi, durerile de spate cauzate de statul într-o poziție incorectă pe scaun, sunt o mare problemă în rândul angajaților din birouri.”

Grupul de inovatori au în lucru și alte proiecte.

“Mare parte din proiectele noastre au aplicații medicale. De exemplu, dorim să realizăm o platformă care ar putea facilita accesul oamenilor din zona rurală la medicii specialiști din zona orașelor.”

Inovația ar trebui luată în serios mai ales în zonele în care se “distruge” educația posturii corpului

Potrivit experţilor în posturologie, copilul mic, care învaţă să meargă, încearcă mai multe poziţii ale corpului pentru a-şi găsi echilibrul şi, astfel, obţine o postură corectă, considerată primordială, fiindcă era postura strămoşilor noştri înainte ca gârbovirea să intervină din pricina stilului de viaţă.

Dar imediat ce ajunge copilul la grădiniţă şi la şcoală, educatoarea şi părinţii îl forţează, pe de o parte, să stea drept, poate prea drept, cu spatele încordat. Iar pe de altă parte, îl încurajează să stea aplecat deasupra biroului şi înclinat într-o parte, cu o poziţie total greşită, atunci când învaţă să scrie.

„În cele mai multe cazuri, copiii au o poziţie incorectă în bancă. Ar trebui ca, la fel ca în cazul marilor companii, şi şcolile să aibă mobilier ergonomic, adaptabil, de exemplu, la înălţimea copiilor. Un adolescent de 1,70 m sau 1,80 m nu poate să stea confortabil pe acelaşi scaun pe care stă un copil de 1,50 m. Prin urmare, şi scaunele, şi birourile trebuie să fie reglabile“, este de părere prof. dr. Căciulan (Sursa: adevarul.ro).

Tot mai mulţi copii au deformări ale coloanei vertebrale, care nu sunt neapărat scolioze, ci consecinţe ale „atitudinii scoliotice“, cum o numeşte specialistul kinetoterapeut.

Este vorba despre rotirea umerilor în faţă şi formarea cocoaşei. Dar problema nu este specifică numai copiilor, ci şi adulţilor al căror loc de muncă presupune statul pe scaun efectiv vreme de 10-12 ore.

„Toate orele în care stăm greşit pe scaun ne tasează vertebrele, iar în timp, posturile greşite vor aduce modificări de statică vertebrală care vor atrage, negreşit, durerile noastre“, subliniază prof. dr. Căciulan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *