Fără acordul premierului Cîțu, ministrul Sănătății a publicat criterii noi de carantinare a localităților: nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Interesant în economia politică a Coaliției de guvernare este faptul că, conform surselor guvernamentale, premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

„Nimeni nu știa ca urmează sa se publice acest ordin și că se publica în aceasta formă, respectiv nu a existat un acord în acest sens”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.

(click pe imagine pentru a o vedea toată):

Scandalul ordinului MS: Secretara de stat Andreea Moldovan, contrazisă de documente - Comitetul științific NU a aprobat noile criterii de carantinare

Ministerul Sănătăţii a publicat în Monitorul Oficial un ordin prin care se schimbă criteriile de carantinare zonală. Premierul Cîţu nu a fost informat de documentul care ar putea băga în caratină Capitala.

Secretara de stat Andreea Moldovan a declarat la Digi 24  că ordinul a fost dezbătut în cadrul comitetului şediinţific, care a aprobat în unanimitate documentul.

"Toate aceste decizii se discută și au fost dezbătute în comitetul științific. Singura discuție în acest comitet a fost referitoare la raportarea la 50.000 de locuitori sau 100.000 de locuitori, iar apoi s-a luat decizia prin vot și a fost unanimitate, toată lumea a avizat favorabil aceste criterii. A fost o discuție în care oricine a dorit să își spună părerea, a putut să o facă, luând în calcul orice argument științific și aceste lucruri s-au întâmplat", a declarat Andreea Moldovan.

Doar că Andreea Moldovan este contrazisă de un document publicat de Antena 3, în care se precizează că discutarea ordinului în comitetul ştiinţific a fost amânată.

 

Andreea Moldovan a precizat că ea, personal, nu l-a informat pe premierul Florin Cîţu în legătură cu modificarea acestor indicatori.

Adauga comentariu