Fântâna arteziană din Parcul Central încă nu are iluminat arhitectural deși a trecut un an de la votarea poiectului în Consiliul Local

Licitația pentru proiectarea și realizarea lucrărilor pentru iluminatul arhitectural al fântânii arteziene din Parcul Central a fost lansată luni, 5 aprilie, la mai bine de un an de când proiectul a fost votat în Consiliul Local. Mai durează câteva luni până va fi desemnat câștigătorul, apoi alte cinci luni pentru lucrări. Sunt șanse foarte mari ca fântâna să aibă iluminat arhitectural nici anul acesta. Așadar, Primăria are nevoie de aproximativ doi ani pentru un simplu proiect de decorare cu lumini LED. Valoarea investiției este de aproximativ 62.000 euro (13.000 euro).

Prin realizarea unui sistem de iluminat arhitectural cu aparate de iluminat amplasate pe stâlpii din jurul aleilor se va pune în valoare acest monument istoric. De asemenea, acest iluminat va fi îmbunătățit și prin amplasarea unor aparate de iluminat în interiorul cuvelor fântânii. Pentru iluminatul jeturilor de apă proiectate în cuva superioară a fântânii se vor folosi aparate de iluminat submersibile, reglabile pe direcția jeturilor, echipate cu surse LED. Pentru iluminatul statuilor amplasate sub cuva superioară a fântânii se va folosi același tip de aparate submersibile.

Potrivit caietului de sarcini, se urmărește furnizarea și montarea unor aparate de iluminat cu surse LED, a unui sistem de control specific, a unui sistem de telegestiune și altele necesare funcționării acestora.

Durata de realizare a investiției este de cinci luni. Perioada minimă de garanție pentru aparatele de iluminat cu LED este 60 de luni.

În prezent, fântâna este iluminată doar prin aportul iluminatului public de pe aleile din jur.

Fântâna arteziană este amplasată pe lista monumentelor istorice ale orașului. Parcul Central are o vechime de peste 180 de ani și reprezintă unul dintre monumentele istorice verzi ale orașului. Anii 2010 aduc o restaurare a Parcului Central și a Cazinoului, readucându-le în funcționalitatea orașului cu mult mai multă vizibilitate și interes. Tot în acea perioadă se fac mici intervenții și la statuetele fântânii arteziene. Potrivit caietului de sarcini, intervențiile asupra fântânii sunt minime „deși este, alături de celelalte obiective, unul dintre punctele de interes din parc, fiind înconjurat de o alee pietonală și mobilier urban. Serviciul de întreținere este, de asemenea, aproape inexistent, ca urmare potențialului acesteia nu este maximizat sub niciun aspect, în condițiile în care Parcul Central este deschis toată noaptea și Cazinoul, ca centru de cultură urbană, găzduiește evenimente cu program și după lăsarea serii”.


 

Adauga comentariu