Familia Aurei Ion, studenta care a murit în accidentul aviatic din Apuseni, a depus plângere penală împotriva lui Raed Arafat

Sora Aurei Ion, studenta la Medicină care a murit în accidentul aviatic din Munții Apuseni produs în urmă cu cinci ani, a anunțat că a deschis o plângere penală împotriva lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. Familia tinerei susține că avocatul care îi reprezintă în instanță nu a avut acces la probe din dosarul catastrofei care ar putea fi clasat de Înalta Curte de Casație și Justiție săptămâna aceasta.

Potrivit libertatea.ro, familia Aurei Ion se luptă în justiție de cinci ani pentru a afla cine se face vinovat de moartea tinerei studente în vârstă de 23 de ani.

„În momentul de față, dosarul ce vizează intervenţia autorităţilor pentru localizarea şi salvarea victimelor se află la Înalta Curte de Casație, care va decide în această săptămână, dacă va fi sau nu clasat, din lipsă de… vinovați!”, a declarat Mariana Ciucă, sora Aurei Ion și vicepreședinta Asociației Aura Ion, conform unui comunicat.

Sora studentei la Medicină, care a murit în accidentul aviatic din Munții Apuseni, susține că datele din dosar sunt în continuare ținute secrete, deși avocatul familiei a cerut declasificarea informațiilor.

„Avocatul familiei nu a avut acces la probe, datele sunt în continuare secretizate, probele au fost alterate, iar plângerile penale, cât și cererea de recuzare a judecătorului Valentin Horia Șelaru au fost respinse. La termenul din 6 martie 2019, avocatul nostru a cerut declasificarea informațiilor clasificate din dosar, (respectiv nr. S/752/2018; nr. 08079 – 08080/2018; nr. S/754 – S/759/2018 și nr. 1450/2018), dar procurorul Văetiș Marian, reprezentantul Ministerului Public, a susținut că aceste documente nu ar avea legătură cu cauza, deşi acestea se află în dosar. Totuși, art. 33 din Legea nr. 182/2002, statuează «interdicția clasificării ca secrete de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucționarea justiției»”, susține Mariana Ciucă.

Sora Aurei Ion acuză că audieri importante în dosarul accidentului din Apuseni au fost realizate în absența avocatului familiei.

Mai mult, sora Aurei Ion a precizat că procurorul militar şef de Secție General, Vasilache Ioan a dispus în aprilie 2016 ca procurorii de caz să pună la dispoziție avocatului familiei înregistrările existente la dosar. Acest drept a fost respins, însă, un an mai târziu, de către procurorul militar Colonel Lazăr Marian, afirmă Mariana Ciucă.

Conform sursei citate, audierea unor persoane implicate în dosar a fost făcută în lipsa avocatului familiei, prin încălcarea Codului de procedură penală. Printre persoanele care au fost audiate în absența avocatului familiei sunt: COCOR DUMITRU – adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, audiat în directă legătură cu operațiunea de localizare, căutare, salvare desfășurată la data de 20 ianuarie 2014, declarație luată la data de 24.04.2015; DĂNILĂ ȘTEFAN – consilier de stat, audiat cu privire la activitatea desfășurată în calitate de șef al Statului Major General din cadrul MApN în legătură cu operațiunile de căutare și salvare a victimelor catastrofei aviatice, care a avut loc în data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni (fiind persoana care a ținut legătura în mod direct și permanent cu ministrul Apărării Naționale, Dușa Mircea), declarație luată la data de 27.01.2015; OPRIȘ MARCEL, director STS, audiat la data de 21.04.2015.

Ziar de Cluj a publicat o serie de articole despre sutele de licitații câștigate de firma clujeană Deltamed, deținută de afaceristul Dan Vasile Gorgan, prietenul lui Raed Arafat în vremea când acesta deținea funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

In anchetele sale Alexa a aratat ca sub Raed Arafat s-a creat un adevarat monopol, jurnalistul vorbind pentru prima data despre “baietii destepti din sistemul de urgenta”.

Citește și:

EXCLUSIV: DNA Bucuresti "defibrileaza" licitatia pentru ambulante in valoare de 3,8 de milioane de euro castigata in 2011 de DELTAMED SRL CLUJ, firma lui Dan Vasile Gorgan, prietenul vechi de 20 de ani al lui Raed Arafat

Ancheta DNA privind achizitia de ambulante de la Deltamed Cluj a pornit de la o sesizare a Ministerului Finantelor Publice

Adauga comentariu