Falimentul micilor afaceri din zonele frecventate de studenții clujeni

De mai bine de un an de zile pandemia a mutat învățământul universitar în online, ceea ce înseamnă că sunt mii de studenți care nu au mai venit la Cluj-Napoca. Pierderile pentru oraș sunt enorme, așa cum au calculat și specialiștii de la UBB, iar printre cei afectați se numără și cele câteva chioșcuri situate în Observator sau pe Victor Babeș, ca să nu mai vorbim de Piezișă, acolo unde studenții își petreceau mare parte din timp. 

În stația de autobuz de pe strada Observator, în apropierea căminelor unde altădată erau cazați studenții de la Medicină și cei de la Universitatea Tehnică erau câteva mici chioșcuri și magazine care azi sunt închise. Aceste afaceri susținute de studenți au ajuns în faliment. 

Un chioșc care vindea plăcinte și un altul care comercializa covrigi s-au închis în lipsa principalilor clienți. 

Tot în stația de autobuz a funcționat zeci de ani un magazin alimentar în regim non stop. Mult timp, înainte să se dezvolte complexul comercial Sigma, acest magazin era principala sursa din care studenții se aprovizionau cu alimente, mai ales că era deschis 24 de ore din 24.

Situația este aceeași și în celelalte zone frecventate în trecut de studenți, precum strada Victor Babeș, centrul studenților mediciniști. Aici un magazin alimentar care vindea și plăcinte este printre afacerile care și-au închis porțile odată cu pandemia. 

Un studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a dezvăluit că aproximativ 33,4 milioane de Euro sunt cheltuiți lunar în Cluj-Napoca de către studenți, în perioadele în care aceștia sunt prezenți fizic la facultate. Practic orașul a pierdut o mică avere în ultimul an deoarece pandemia i-a ținut pe studenți departe de oraș. 

 

Adauga comentariu