In vizor

Falimentarul Centru de Management Integrat al Deșeurilor se pregătește de cosmetizare. Tot pe banii clujenilor, tot degeaba

Vai, dragă Direcție Națională Anticorupție Cluj, poate nu știai, dar, după sute de milioane de euro aruncate pe geam, Consiliul Judeţean Cluj schimbă proiectul Centrului de Deşeuri. Or fi constatat și ei, în timp ce procurorii tăi dormeau, că acesta fie s-a pierdut, fie s-a stricat, fie l-o fi furat careva.

Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste peste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 6 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori. Şi, se pare că nu e suficient, pentru că încă dispar din buzunarele clujenilor milioane de euro fără ca nimeni să ia atitudine.

Consiliul Judeţean a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj revizuirea acordului de mediu pentru Centrul de Deşeuri după ce, între timp, acest proiect a fost modificat. Potrivit Consiliului Judeţean, chiar dacă nu se modifică amplasamentul iniţial, va creşte suprafaţa primei celule a depozitului (de la 7,76 hectare la 8,95 hectare), se vor realiza trei bazine la staţia de tratare levigat faţă de două bazine cum era iniţial. De asemenea, s-a renunţat la două staţii de pompare levigat, potrivit Consiliului Judeţean, levigatul fiind “transportat gravitaţional”. S-a renunţat şi la soluţia tehnică de consolidare începută în zona vestică a celulei de depozitare, după alunecările de teren. În această zonă, proiectul prevedea realizarea unei structuri de sprijin formată dintr-un ansamblu de piloţi foraţi pentru care Consiliul Judeţean plăteşte nu mai puţin de 4,5 milioane euro (cheltuieli neeligibile suplimentare necesare consolidării versantului) pentru stabilizare, bani care vor merge direct, fără licitaţie, către Asocierea Kranz Eurocenter SRL-ISPE SA, cea care a câştigat licitaţia pentru finalizarea Centrului de Deşeuri. Aceşti bani sunt un supliment faţă de cele 25 de milioane de euro pe care le primeşte Kranz Eurocenter pentru a termina lucrările la acest proiect.

Cu toate modificările aduse la proiect, Agenţia pentru Protecţia Mediului a considerat că nu se impune revizuirea acordului de mediu.

“Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică, că modificările proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor nu necesită refacerea evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate. Modificările aduse proiectului nu sunt de natură a genera un impact semnificativ asupra mediului. Modificările nu aduc la impact semnificativ suplimentar faţă de proiectul iniţial”, spune Grigore Crăciun, director executiv APM Cluj.

Să reamintim și faptul că, în 2011, când Consiliul Judeţean anunţa pentru prima dată că începe lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor se vorbea despre închiderea rampelor de gunoi neconforme din judeţ. Atunci, preşedintele instituţiei era tot Alin Tişe. Nu numai că rampa de gunoi de la Pata Rât nu a fost închisă, deşi au trecut 6 ani de atunci, dar în prezent se vorbeşte despre o poluare masivă după ce în zonă au avut loc ample alunecări de deşeuri acumulându-se 3 hectare de levigat, iar rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *