Facultatea de Matematica si Informatica vrea cladire noua langa Observatorul Astronomic din Zorilor. Vecinii de pe strada Ciresilor se opun vehement

Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj vrea sa-si construiasca sediu nou si nu oriunde, ci in curtea Observatorului Astronomic. Lucru care ii irita pe vecinii de se strada Ciresilor, care spun ca nu vor putea face fata unei “invazii” de peste 2.000 de studenti.


In data de 17 iunie, Primaria Cluj-Napoca a aprobat cererea din 14 mai a Universitatii Babes Bolyai de a construi, pe strada Ciresilor, numarul 19, “construire cladire invatamant Facultatea de Matematica si Informatica”. Eventualitatea construirii unei cladiri care sa adaposteasca peste 2.000 de studenti si cadre universitare i-a pus pe jar pe vecinii din carierul Zorilor, care se opun vehement noii cladiri.

Au avut grija ei (n.r. reprezentantii UBB, proprietarii terenului) ca in noul PUG sa incadreze zona ca o enclava, ca spatiu de invatamant. Dar o sa fie un trafic infernal, care oricum e sufocat, chiar si in acest moment. In plus, e o zona de case. Toata lumea de pe strada se opune, iar daca lucrurile merg si mai departe, o sa protestam si la Primarie. E zona de case, nimanui nu o sa-i convina sa fie un dute-vino continuu, cu studenti, de dimineata pana seara, inclusiv in weekend. E linistea noastra in joc”, spune unul dintre locuitorii de pe strada Ciresilor.

Pe de alta pare, reprezentantii UBB spun ca Facultatea de Mtematica si Informatica are nevoie acuta de noi spatii in care sa-si desfasoare activitatea. De mai bine de cinci ani, cursurile facultatii se tin in sediul central al universitatii şi in cladirea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB.

Discutiile referitoare la detaliile tehnice ale unei posibile constructii care sa deserveasca Facultatea de Matematica si Informatica sunt inca prea timpurii, proiectul fiind doar la nivel de solicitare de aprobare. Exista insa o nevoie acuta de spatii didactice si de cercetare pentru colegii de la Facultatea de Matematica si Informatica care de la an la an isi sporesc numarul de studenti. Interesul pentru specializarile facultatii este unul crescut, in sesiunea de admitere din acest an inregistrandu-se o crestere cu 500 de candidati inscrisi, fata de anul trecut”, spune Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB.

Observatorul Astronomic Cluj isi desfasoara activitatea pe terenul situat in spatele Gradinii Botanice, din 1982.

sursa foto: bcucluj.ro

Comentarii

mihai

24.07.2015 13:13

Mai demult era vorba ca isi vor face in cartierul Grigorescu in incinta institutlui de chimie, unde au teren foarte mult si e o zona dreapta, deschisa, cu mijloace de transport in comun in apropiere. Strada Ciresilor e total improprie pentru un sediu de facultate, strada ingusta, dosita. Ce o fi in capul lor sau interesul cui e sa se faca acolo  ?  Ar trebui pana la urma ei nu sunt niste privati care sa faca ce vor . Banii lor sunt niste bani publici cu toata autoomia lor universitara cu tot. 

Vasi

24.07.2015 15:31

Oare de ce nu cere UBB in concesiune gratuita terenul de pe Str. Victor Babes, unde nu se mai construieste nimic de cativa ani? E locul perfect pentru o cladire de invatamant public.

Adauga comentariu