In vizor

Fabrica Clujana se mută. Se pregăteşte vânzarea clădirii din Piaţa 1 Mai?

Fabrica Clujana, unul dintre brandurile de renume ale judeţului este la un pas de faliment asemeni multor alte societăţi aflate în administrarea Consiliului Judeţean Cluj. Recent, cel mai bogat preşedinte numit de consiliu judeţean din România, Alin Tişe a recunoscut că pentru salvarea societăţii Clujana nu există altă variantă decât insolvenţa. Soluţia insolvenţei a fost vehiculată cu mult timp în urmă însă nimeni din conducerea societăţii nu a dorit să admită acest lucru. Mutarea activităţii  într-o hală nouă din Tetarom 1 nu face altceva decât să lase loc speculaţiilor cum că,  actuala clădire în care societatea Clujana îşi desfăşoară activitatea  va fi vândută pentru ca în locul ei să fie ridicat un ansamblu imobiliar. 
 
Reprezentanţii Clujana SA şi-au retras în cursul zilei de 17 august cererea de intrare în concordat preventiv depusă în 8 august 2017. Tribunalul Comercial Cluj a luat act de solicitarea din dosarul 536/1285/2017 de renunţare a intrării în concordat preventiv a societăţii al cărui acţioanar majoritar este Consiliul Judeţean Cluj. Motivul renunţării fost faptul că unul dintre cei 7 acţionari ai Clujana SA  nu se aflau în ţară, motiv pentru care nu şi-a putut depune cazierul judiciar la dosar. Nefiind îndeplinite procedurile legale, Clujana SA a fost nevoită să îşi retragă cererea de  intrare în concordat preventiv. În mod normal următorul pas este insolvenţa fabricii clujene.
 
Directorul fabricii Clujana, Florin Gliga a respins din start ideea insolvenței. El este convins că magistrații Tribunalului Comercial vor lua cu mâna povara datoriilor către Stat. Se pare că nu a fost aşa din moment ce reprezentanţii societăţii nu au fost capabili să depună toate actele necesare la dosarul prin care cereau  intrare în concordat preventiv.

Nicidecum, nu înseamnă intrare în insolvență, înseamnă un concordat preventiv care înseamnă o înțelegere între creditorul vechi, ANAF, pentru datoriile vechi, mari, acumulate în 2014. Această înțelegere se face sub egida tribunalului. Este o măsură de evitare a procedurii de insolvență în condițiile în care societatea , cu activitățile curente se descurcă fără alte probleme”, a afirmat Florin Gliga în luna august.
Ulterior declaraţiilor lui Florin Gliga, cel mai bogat preşedinte de consiliu judeţean din România, Alin Tişe  îl contrazice pe acesta şi recunoaşte “falimentul” Clujana. Mai mutl decât atât Tişe spune că producţia fabricii se va muta în noua clădire edificată în parcul industrial Tetarom iar activele (clădirile din Piaţa 1 Mai) Clujana vor fi valorificate, cel mai probabil prin vânzarea lor. 

“Pentru salvarea acestei  societăți nu avem altă opțiune decât procedura de insolvență. Toate celelalte discuții sunt inutile. Fabrica nu va avea cum să acopere datoriile pe care le înregistrează la bugetul de stat din veniturile pe care le are.Hala de producție își va putea găsi un loc în noua clădire din parcul industrial Tetarom, urmând ca activele societății Clujana (majoritatea aflate în Piața 1 Mai), să le exploatăm. Sunt mai multe imobile în proprietatea Clujana, unele sunt date în chirie. Rămâne să vedem în ce fel le vom putea valorifica”, a afirmat  Alin Tișe
Datoriile soceităţii se ridică la aproximativ 12 milioane de lei sumă care creşte de la o lună la alta ca urmare a penalităţilor de întârziere. Prin vânzarea terenurilor și a clădirilor pe care societatea Clujana le deține  în Piaţa 1 Mai datoriile către ANAF ar putea fi plătite. Cel mai probabil că pe terenul vechii fabrici se va ridica un nou ansamblu imobiliar aşa cum s-a întâmplat pe mai toatele terenruilre fabricilor clujene, Flacăra, Tehnofrig, Napochim sau Feleacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *