Expozita absolventilor UAD nu prezinta interes pentru clujeni

Un eveniment devenit deja traditie in Cluj-Napoca il constituie gala absolventilor de la Universitatea de Arta si Design. Asteptat de intreg mediul academic clujean, expozitia care reuneste lucrari de sculpura, pictura, fotografie, ceramica si design este gazduita intr-o locatie putin accesibila locuitorilor din Cluj-Napoca. Spatiul de la Expo Transilvania parca ne intoarce in timp, fiind in contrast cu minunatele lucrari de arta.

Deschisa publicului in mod gratuit pe intregul parcurs al acestei saptamani, expozitia absolventilor promotiei  2014 este aproape goala. Pare ca nimeni, in afara de cei apropiati celor care expun, nu este interesat de creatiile celor care vor da tonul in materie de design si arta in anii care urmeaza. Creatiile prezente in expozitie sunt sinteza a 3-5 ani petrecuti de catre absolventi in cadrul studiilor de licenta si master ale Universitatii de Arta si Design.

In cursul amiezii cativa studenti lenevesc pe fotolii create parca special pentru o binemeritata odihna dupa finalizarea lucrarilor. Profesorii schimba pareri si opinii cu reprezentantii presei acordand interviuri. Praful mochetei de la Expo Transilvania se ridica molcom in caldura amiezii. Pe singura terasa deschisa vizitatorii pot sa serveasca bauturi racoritoare si cateva pungi cu chipsuri. In interiorul expozitiei se plimba doar o parte dintre realizatorii lucrarilor de arta. 

Expozitia in sine este una deosebita cu lucrari exceptionale de pictura, sculptura si lucrari de design interior. Cu toate acestea nu exista in tot municipiul Cluj-Napoca un spatiu care sa poata oferi posibilitatea de a gazdui un eveniment atat de amplu. Niciun spatiu din Cluj Napoca nu se preteaza dimensiunii unei astfel de expozitii. Peste 3.000 de lucrari ale absolventilor din acest pot fi  vizitate, cu toate acestea printre exponate doar studentii se plimba agale.

Comentarii

Pacat

02.07.2014 14:47

Merg regulat de vreo 3-4 ani la aceasta expozitie. Din pacate 80-90% dintre diplome sunt praf. E chiar trist cand vezi ce pot face studentii dupa 3-4 ani de facultate. Nu vrea sa ridic in slavi Facultatea de Arhitectura, dar unele proiecte, de design in special, prezentate la expozitie sunt mult sub proiecte de semestru realizate in anul 2-3 la Fac. de Arhitectura. Poate de aceea nu merge lumea, pentru ca nu prea are ce sa vada. Am asistat si la niste prezentari in fata comisiei. Semanau cu prezentarile referatelor din liceu, iar profesorii din comisie erau niste ingamfati care nu stiu cum sa se bata mai tare cu pumnul in piept. Pacat, ar putea iesi lucrari mult mai bune la UAD. 

Adauga comentariu