Expeditia Manaslu 2013, oprita de ninsoare

Vremea capricioasa i-a impiedicat pe alpinistii clujeni sa ajunga pe varful Manaslu, de 8.156 de kilometri. Echipa de patru alpinisti au fost nevoiti sa coboare in tabara de baza. Vlad Capusan, Adi Valean, Vasile Cipcigan si Mike Bowyer au anuntat pe blogul oficial al expeditiei Manaslu 2013 ca inca de ieri a inceput sa ninga, a fost vant puternic si ninsoare, astfel ca toate expeditiile au fost nevoite sa-si opreasca tentativele de ascensiune.
“De ieri a inceput sa ninga. Astazi in C4 vremea  a fost si mai urata, vant, a nins foarte tare,  nu se mai vedea nimic din cauza ceții. Practic sezonul de escaladare pe Manaslu s-a incheiat.Toata lumea va cobori in Base Camp”, a scris astazi Vlad Capusan pe blogul personal.
In 29 septembrie, toti cei patru alpinisti au ajuns in Tabara I, la 5.700 de metri, asteptand increzatori ziua de 1 si 2 octombrie, cand se prognoza vreme perfecta pentru ascensiune. A doua zi, cand au ajuns in Tabara II, situata la 6.363 de metri, si-au gasit cortul instalat anterior distrus de zapada si echipamentele lui Vasile Cipcigan si Vlad Capusan, ude si inghetate. La 1 octombrie, echipa de alpinisti a urcat in Tabara III, la 6.900 de metri, dar au ramas acolo doar Adi si Vlad, pentru ca Vasile si Mike au coborat in Tabara II. Ieri, Adrian Valean, coordonatorul expeditiei, anunta pe site-ul oficial ca a racit si e mai intelept sa coboare, dupa ce a ajuns la 7.200 de metri. Vlad Capusan a continuat urcarea alaturi de o echipa de alpinisti din Italia, dar la scurt timp au renuntat, invinsi fiind de ninsoare. Pentru cel mai tanar membru al echipei, Vlad Capusan, expeditia inseamna o reusita in ciuda faptului ca nu a ajuns pe varf, pentru ca si-a doborat recordul personal, de 6.377 de metri. Dupa ce se vor regrupa, alpinistii au nevoie de aproximativ zece zile pentru a ajunge in Kathmandu, de unde vor lua avionul catre casa. Dupa ce anul trecut 12 alpinisti au murit intr-o avalansa pe Manaslu, anul acesta un singur alpinist din lume a reusit sa ajunga pe varful de 8.156 de metri. Este vorba de un ceh care la coborare s-a ratacit si a fost salvat de o echipa de patru serpasi.  

Comentarii

cristian

30.11.2013 23:03

Varful are 8156 de metri ( kilometri e cam mult)

Adauga comentariu