Exercitii de vindecare a sufletului, in februarie, la Cluj Napoca

“Sa lasi tristetea in urma si sa mergi inainte zambind e tot ce conteaza. Va veni din nou ziua in care te vei bucura de viata”, spun cei care au pierdut pe cineva drag si care vor sa-i ajute si pe altii sa treaca cu bine peste moartea cuiva apropiat. Doliul e o perioada dificila pentru oricine, mai ales pentru cei care nu sunt pregatiti sa accepte o pierdere sau nu stiu cum sa o accepte.  Din acest motiv, Asociatia “Exista viata dupa doliu!” organizeaza la Cluj, in premiera in Romania, “1 zi de vindecare dupa pierderea partenerului de viata” - o zi dedicata numai vindecarii inimii. Fara intreruperile zilnice, cu lacrimi si cu zambete, cu recomandari utile si surse de putere de a merge mai departe, pentru copii si pentru propria sansa la fericire.

“Te simti pregatit(a) sa iti infrunti temerile, sa cunosti alti oameni care sufera, sa inveti din experientele lor si sa le impartasesti povestea ta, intr-un cadru confidential, relaxat si facilitat de specialisti in calatoria de doliu? Am pregatit o zi speciala pentru cei care de multa vreme amana sa isi acorde timpul necesar re-evaluarii vietii si inceperii vindecarii.  Va fi o atmosfera optimista, confidentiala si calda, potrivita pentru exprimarea starilor negative, socializare si gasirea puterii de a merge mai departe, pentru copii si pentru propria sansa la fericire”, anunta initiatoarele proiectului.

Evenimentul la care sunt invitati deja un numar de psihoterapeuti si consilieri psihologici este gratuit si va avea loc peste doua saptamani, pe 16 februarie, la Cluj Napoca. Va fi o zi dedicata exercitiilor de relaxare si respiratie, psihoterapiei de grup indoor si outdoor, plimbari in natura, socializare, masa impreuna, discutii cu ceilalti participanti, exercitii de folos si acasa, carti si brosuri speciale. Iar inscrierile se pot face gratuit, in limita locurilor disponibile, pe site-ul asociatiei.

Conform unui studiu al Institutului National de Statistica, in Romania mor anual aproximativ 50.000 de romani sub 60 de ani. In urma lor raman sotii, fii, fiice sau parinti care nu pot apela la o institutie pentru ajutor.

“Noi am pornit de la ideea ca orice roman ar trebui sa aiba acces la servicii de consiliere psihologica. Din pacate, in tara noastra nu exista un centru de sprijin, care sa le puna la dispozitie personal calificat si resurse educative care sa le arate care sunt sentimentele normale pe care ei le pot avea in perioada de doliu, cat dureaza aceasta perioada, care sunt manifestarile, cum pot sa ceara ajutor de la familie”, spune Mihaela Vlad, fondatoarea Asociatiei “Exista viata dupa doliu!”.

Importanta consilierii in cazul pierderii unei finite dragi

Unul din motivele mari pentru care persoanele indoliate ezita sa contacteze un psihoterapeut este pretul ridicat al serviciilor de consiliere psihologica individuala, uneori chiar 100 de lei pe sedinta.

“Pierderea unei persoane dragi inseamna trauma, trauma de pierdere. Inseamna blocaj emotional, emotii captive, stres prelungit, inseamna simptomatologie psihosomatica si invalidarea vietii pe o perioada lunga de timp. Fara o interventie terapeutica, aceste pierderi pot lasa rani emotionale adanci pe termen lung, inclusiv probleme de sanatate mintala”, spune Livia Caciuloriu, psihoterapeut si consilier psihologic.

sursa foto: existaviatadupadoliu.ro

Comentarii

Mihaela Vlad

02.02.2014 11:18

Multumim mult pentru sprijin, doamna Fartusnic!Ne bucurăm că munca noastră este apreciată şi ne dorim foarte mult ca oamenii care au nevoie de ajutor să aibă încredere. Pare ciudat că ajutorul vine gratuit sau că psihologul se implică într-o problemă "de familie", dar astfel de evenimente sunt fireşti şi frecvente în ţări precum Mareaa Britanie sau SUA. E momentul ca şi în România să începem să privim cu alţi ochi (mai buni) terapia în momente grele şi să acceptăm mâna de ajutor care ni se oferă. Acum 3 ani astfel de întâlniri erau inexistente. Azi suntem aici şi vrem să ajutăm. Totul e să vrea şi cei cu inima rănită. Să îşi mai dea o şansă. Cu fărâma de energie care le-a mai rămas să ia legătura cu noi şi vom face tot ce ne stă în putere pentru a le readuce încrederea în viaţă.

Adauga comentariu