Executații de la Salina Turda. Juristul Salinei Turda, concediat pentru niște avocați din București. Cum l-a ”pregătit” Matei pe jurist înainte să-l execute: „O să am eu grijă de tine”

Cristian Matei, primarul Turzii, s-a prezentat la microrevelionul cu angajații Salinei Turda, organizat la Sarea-n Bucate, în anul în care a câștigat alegerile. Pesedistul a luat microfonul și politizând cheful angajaților s-a apucat să amenințe participanții, mai ales cei pe care el îi considera ”în altă tabără”. Concret, primarul Turzii a lansat mesajul că Salina Turda îi aparține și că va controla în totalitate acea instituție, ca și cum ar fi una dintre afacerile sale clădite pe concesiuni de la vechii primari. Fiind cunoscut pentru temperamentul coleric la băutură, cei spre care Matei și-a îndreptat amenințările nu l-au luat în seamă. Însă Matei și-a văzut de drum și a continuat cu planul concedierilor într-o manieră paranoică. Potrivit surselor Ziar de Cluj, unul dintre cei amenințați, deși nu făcea parte dintr-un partid politic și nu era pe o funcție executivă, era exact juristul Salinei Turda, Alexandru Biro, cel care a câștigat mai multe procese prin care Salina a obținut sume considerabile. 

Iar cum amenințările lui Matei nu au fost doar la adresa lui ci și la adresa directoarei Simona Baciu și a consilierului de marketing Adrian Soporan, Ziar de Cluj a vrut să verifice dacă aceștia mai fac parte din societatea care administrează găina de aur: Salina Turda. Surpiză: niciunul dintre cei trei nu mai este angajat la Salina Turda. 
Prima a fost directoarea Salinei, Simona Baciu, fiind revocată din funcție prin ședința Consiliului de Administrație al Salinei Turda. Apoi același Consiliu de Administrație a decis modificarea organigramei prin desființarea compartimentelor Marketing și Juridic, adică s-au scăpat de ceilalți doi care ”deranjau”: Adrian Soporan (celui căruia i s-a cerut demisia și a plecat înainte să fie executat) și Alexandru Biro, juristul care a refuzat să dea crezare zvonurilor și a rămas în continuare să apere interesele societății. 
Important de menționat este faptul că primarul Cristian Matei a condus Consiliul de Administație al Salinei Turda, iar ulterior și-a pus oameni de încredere: partenerul de afaceri al băiatului său - Filip Mihai Dragoș și Apahidean Dorin, administratorul public al Primăriei Turda, a cărui fată a luat-o sub aripă în Biroul Mass-Media. 
Juristul revocat de la Salina a contestat în instanță decizia, la fel și colega acestuia din Departamentul Juridic al societății. Potrivit actelor de la dosar, Alexandru Biro susține că i s-a comunicat desființarea Departamentului Juridic înainte de aprobarea organigramei. Adică nici măcar nu era o decizie luată în Consiliul de Administație. 

 

Arc Consulting SRL, arma secretă

 

Ca să se justifice că au desființat cele două departamente, Matei și complicii săi au apelat la firma Arc Consulting (firma de ”curățenie” a primarului), care, teoretic a întocmit un raport de evaluare a ”dușmanilor lui Matei”, document care nu a fost prezentat și celor vizați. În cazul juristului de la Salina Turda, cei de la Arc Consulting au ajuns la concluzia că: 
Având în vedere “Raportul privind principalele procese din organizație cu propuneri de optimizare și bune practici pentru Salina Turda S.A.” realizat de catre consultantul societatii ARC Consulting S.R.L. in anul 2018, unde s-au specificat urmatoarele:
lipsa de activitate specifică din punct de vedere juridic;
0,6 grad de încărcare conform raportului întocmit;
activitatea de arhivare din cadrul departamentului juridic reprezintă o proporție foarte mare în loc de activitatea juridică, ceea ce nu justifică menținerea oficiului juridic;
la nivelul departamentului juridic s-au constatat activități neproductive;
raportat la activitatea salariaților s-a constatat faptul că sunt prea mari costurile cu salariile”. 

 

Nu e nevoie de jurist, dar cheltuim 7000/lună pentru avocați de la București

După ce s-a văzut scăpat și de juristul ”incomod” de la Salina Turda, societatea a realizat subit că are nevoie de consultață lunară la prețul dublu față de salariul lui Alexandru Biro. Juristul i-a dat în judecată și a contestat decizia de concediere.  

„(...)în timp ce mă aflam în preaviz, societatea a contractat servicii juridice de la SCA Toader și Asociații cu un abonament  lunar de 7000 lei probabil existând și alte comisioane/onorarii. Tot în aceași perioadă  societatea a contractat și un expert  extern pe achiziții publice de la societatea Mibo  Consult Trust SRL  cu un abonament  lunar de 4000 lei plus deplasări cu avionul, cazare, masă, etc. La un simplu  calcul reiese clar o suma lunara de cel puțin 11000 lei, în timp ce  întreg compartimentului juridic  i se alocau 8372 lei brut aproximativ 4630 lei net, din care  4556 (aproximativ 2630 net) lei brut subsemnatului si  3816 lei brut ( aproximativ 2200 lei net) colegei mele din cadrul compartimentului Juridic Felezeu Ioana Emilia. La un simplu calcul matematic se vede clar faptul că în prezent valoarea costurile privind   consultanța juridică cât și ceea pe achiziții este mult mai mare. Externalizarea serviciilor nu poate fi justificată prin contractarea acestora  cu caracter lunar , în contextul în care anterior se afirmase că nu mai este necesară consultarea regulată în cadrul societății. Modul concret în care societatea acționează, apelând la serviciile lunare ale unor specialiști în domeniul juridic, trădează faptul că desființarea a fost una pur formală, și nu efectivă. Imediat după desființarea postului pe care activam, s-au mărit toate salariile angajațiilor din societate, motive care duc la concluzia că societatea își permitea aceste salarii”, se arată la dosar. 
La o simpla verificare pe SICAP, se poate observa că Salina Turda a bătut palma cu casa de avocatură de la București, cărora le plătește inclusiv cazare, transport și onorariu lunar, asta în ciuda raportului comandat de la Arc Consulting SRL în care se zice că un jurist nu ar avea de lucru la Salina Turda. 
Cu privire la procesele pe care Salina Turda le-a avut și cu alți oameni concediați politici, vom reveni. 

 

Adauga comentariu