Din oras

EXCLUSIV. Vila unui procurator roman gasita sub Centrul de Zi pentru Varstnici

Descoperire remarcabila a arheologilor chiar in centrul municipiului Cluj-Napoca. Specialistii de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au gasit o portiune din vila unui procurator financiar roman, la o descarcare de sarcina arheologica pentru extinderea Centrului de Zi pentru Varstnici, de pe strada Stefan Octavian Iosif. Vestigiile romane au fost descoperite, in doua straturi, sub o fabrica din secolul XVIII pe un santier de 50 de metri patrati.

O portiune dintr-o cladire civila din perioada romana, cu un altar dedicat zeului Silvanus, a fost descoperita de arheologii clujeni pe strada Stefan Octavian Iosif. Din primele cercetari ale specialistilor in arheologie de la Cluj-Napoca, se pare ca, pe langa altarul dedicat zeului Silvanus, din secolul III, ar fi vorba de casa unui procurator financiar din Dacia Porolissensis. Inscriptia de pe altar ar putea elucida cariera politica a unuia dintre cei mai importanti functionari romani din Dacia.  O inscriptie a acestui personaj apare in zona central-sudica a Daciei romane. Primaria Cluj-Napoca doreste sa ingroape din nou descoperirea si vrea sa modernizeze aici Centrul de Zi pentru Varstnici cu 5 milioane de lei, bani europeni.

“In stratul de epoca romana, post-romana, aglomerarea de material e datata undeva la mijlocul secolului al III-lea, in jurul anului 250. In acest strat, in acest nivel de locuire am gasit un altar, in iunie, cu Zeul Silvanus, zeu domestic asa cum se mentioneaza pe inscriptie Silvanus Domesticus. Era pus in casa unui reprezentant, noi credem ca e o persoana oficiala importanta. Cercetarile o sa ne spuna daca, intr-adevar, avem de-a face cu un oficial de rang inalt si care se ocupa de finantele provinciei Dacia Porolissensis Superior. Deci daca afirmatiile noastre se confirma si le putem justifica cu mai multe exemple, atunci avem un lucru foarte important. Avem un procurator financiar al provinciei din perioada romana care ar putea fi in zona asta, nu exact in sapatura noastra, dar poate fi aici, in zona magazinului Central, unde au fost facute sapaturi inainte. Noi suntem intr-un teritoriu deja cercetat”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, responsabilul santierului arheologic, Cristian Aurel Roman.

Silvanus este o divinitate a padurilor, o zeitate a naturii. Numele acestei divinitati Silvanus este insotit de un epitet, Domesticus, ceea ce, potrivit arheologilor clujeni, inseamna ca piesa respectiva a fost folosita intr-un mediu domestic, adica, pus altarul in curtea unei locuinte si nu neaparat intr-un templu.

“Putem sa ne gandim si la o eventuala locuinta” a spus arheologul Eugenia Beudachin pentru Ziar de Cluj.

Managerul santierului arheologic arata ca o inscriptie similara mai exista doar in Capitala Daciei.

“Inscriptia similara e pusa la carierele de marmura de la Bucova. S-ar putea sa fie (inscriptia descoperita la Cluj – n.red.) cea care lamureste viata lui, cariera lui politica din provincia Dacia. Noi speram ca e o piesa foarte importanta”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, seful santierului arheologic de pe strada St. O. Iosif.

“Sunt doua nivele de locuire distincte care apartin epocii romane. (…) In a doua faza avem un altar care se pare ca apartine secolului III, deci e o perioada mai tarzie a locuirii romane. Descoperirea e foarte importanta pentru ca orasul roman se afla sub centrul Clujului sub niste constructii pe care noi nu le putem deteriora. (…) Cladirea se afla in incinta orasului roman. Suntem intr-o locuire civila”, a spus Beudachin.

Sapaturile din centrul Clujului au scos la lumina vestigii din perioada moderna, medievala si romana. Arheologii au strans aproximativ 30 de ladite cu ceramica moderna, precum si mult material osteologic – oase, dar si un ansamblu de ziduri ale unei fabrici din anii 1700. Zona medievala, insa, e slab reprezentata.

“Doua mari perioade avem aici: perioada moderna contemporana si perioada romana, catre perioada preistorica. (…) Mai sunt vreo trei altare cu Silvanus Domesticus descoperite tot in zona centrala a Clujului, dar dedicantul, cel care dedica inscriptia este o persoana destul de importanta. In toata sapatura asta, desi pare mica, in interiorul unei cladiri, s-ar putea sa avem cateva elemente care sa ne lamureasca. Noi speram sa fie un lucru important, speram sa fie vorba despre un procurator financiar care apartinea provinciei Dacia Porolissensis”, a explicat responsabilul santierului arheologic, Cristian Aurel Roman.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *