EXCLUSIV: Untold nu este autorizat să prelucreze date cu caracter personal. Ca de obicei, Buta forțează legea. Autoritățile ce păzesc?

Revenim la materialul publicat ieri cu privire la faptul că, la înregistrare, cei de la Untold le cer festivalierilor CNP-ul. Întrebam ieri: dacă au dreptul organizatorii Untold să colecteze astfel de date cu caracter personal? Aveau, dacă erau autorizați. Dar, ca de obicei, acest flăcăiaș pe nume Buta, forțează legea. El nu are nici o autorizație, dar se comportă ca și cum ar avea.

Acest lucru ar trebui să le dea de gândit autorităților publice locale. Dacă acest individ este capabil să mintă într-un caz atât de delicat ca cel privind prelucrarea datelor cu caracter personal, înseamnă că este capabil de orice altceva.

Un simplu telefon la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a lămurit problema. Cei de la Untold au depus o cerere, dar aceasta este încă în discuții – nu li s-a aprobat acestor țepari de date personale dreptul de a prelua și prelucra date cu caracter personal. Cei de la ANSPDCP (pe care ar fi trebuit să-i sune bravii comandanți ai autorităților de forță din județul Cluj și să-i întrebe dacă indivizii sunt în legalitate, înainte de a se face preș la dispoziția lor), au declarat că nu este deloc în regulă să fie cerute datele personale ale festivalierilor și să le fie scanată Cartea de Identitate.

Ca urmare, cei care se simt lezați/abuzați de ceea ce au făcut cei de la Untold pot să facă o sesizare la ANSPDCP. Deja există cel puțin o sesizare. Iar Ziar de Cluj și NCN mai fac una, în mod public, acum.

Practic, țeparii de date de la Untold se prevalează de o autentificare de primire de document pentru a se da autorizați să preia și să prelucreze date cu caracter personal. O mare mizerie și un fals grosolan!

Ne-am fi așteptat să găsim informații pe site-ul dataprotection.ro, unde cei de la Untold să precizeze ce date colectează și la ce anume le folosesc. Ne-am așteptat degeaba.

Așa că am intrat pe http://www.dataprotection.ro/notificare/cautari.do și am căutat o instituție serioasă ca, de exemplu, Banca Transilvania (mai ales că tot felul de habarniști din Oastea Untold ne-au reproșat că și băncile prelucrează date cu caracter personal și nimeni nu comentează). Am găsit un număr de notificări. Vă sfătuim (mai ales pe habarniștii comentaci) să dați un click pe ultima coloană de pe fișierul pdf. Vi se va afișa în partea de jos un document pdf care explică ce date se culeg și la ce folosesc. Așa ceva am fi vrut să găsim și la cei de la Untold. Dar nu am găsit. Nu am găsit din cauză că acești țepari de date se pare că nu au încă nici o autorizație. Au încercat să o obțină anul trecut (în ianuarie sau februarie 2016), dar nu au făcut toți pașii – dar apoi au spus, cu tupeu, că au acest drept (condițiile din site-ul in-town).

De aceea, este extrem de dezamăgitoare (strigătoare la cer) lipsa de reacție a autorităților. După cum remarcă domnul Marius Cotor, care a sesizat redacției Ziar de Cluj această problemă:

“Am făcut sesizare miercuri (la autorități – n. red.), încă nimic; probabil îi vor amenda cu vreo 200 de euro. Iar de autoritățile locale ce să mai vorbim, sunt 1200 de jandarmi și polițiști, plus elicopter la festival și unul nu se întreabă de ce se scanează cărțile de identitate și dacă au dreptul să facă asta. Iar cei de la Untold mi se par niște inconștienți: din dorința de a vinde mai multe bilete (să nu se poată transmite brățările) colectează date sensibile. Nu am idee cum le stochează, cât e de sigură informația, cum sunt instruiți oamenii care au acces la ele. Pentru că dețin niște date foarte importante. De pe cartea de identitate se poate lua adresa, la intrare și la ieșire se scanează brățara legată de cartea de identitate, deci ei au practic adresa unui om și informația dacă e sau nu acasă. Acestă informație poate fi folosită rău intenționat de cineva. Plus CNP-urile. Le pot vinde la un partid sau ONG și cine știe ce aflăm că susținem...”

Chiar așa, măi, băieții de la Serviciul Român de Informații, tovarăși procurori, vă interesează să vă faceți datoria voi, nu noi, cetățenii care-i informează apoi pe rău-voitorii de jurnaliști? Că pe voi vă informează degeaba.

Am cerut, în speță, punctul de vedere al avocatului clujean Ciprian Păun.

“Potrivit articolului 32 din legea 677 din 2001, prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal se sancționează de către ANPDCP cu amendă contravențională de la 1000 de lei până la 25.000 de lei. Astfel, sancțiunile în acest caz sunt doar contravenționale.

Potrivit art. 277 din Codul Penal , dacă aceste date sunt comunicate public sau informații cuprinzând aceste date sunt valorificate în alt scop există și sancțiuni penale. Art. 227, Divulgarea secretului profesional prevede că:

(1) Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Cu toate acestea, în acest caz trebuie demonstrată divulgarea ilegală a datelor, precum și prejudiciul creat pentru persoanele fizice” – a declarat pentru Ziar de Cluj, avocatul Ciprian Păun.

Deci, o frecție la un picior de lemn față de posibilele prejudicii și față de acest adevărat modus operandi al acestui individ mult prea obișnuit să forțeze legea.

Se pare că, în România, legea este deosebit de favorabilă cu marii țepari!

Comentarii

radu

05.08.2017 17:42

Insistati pe problema aceasta pentru ca este foarte grava!!

Adauga comentariu