Exclusiv - Un clujean a descoperit o noua stare a creierului

Presa medicala internationala este entuziasmata in aceste zile de atestarea unei activitati electrice a creierului care nu a mai fost cunoscuta, aflata dincolo de linia izoelectrica, asociata pana acum mortii cerebrale si sfarsitului. Descoperirea s-a facut intr-o clinica din Cluj. Medicul neurolog Bogdan Florea a dezvaluit pentru Ziar de Cluj povestea demna de un scenariu de Hollywood a atingerii unei noi frontiere in domeniu. Medicul primar neurolog Bogdan Florea isi primeste pacientii intr-un cabinet dotat ca in filmele SF, in care daca inchizi geamul nu mai ai nici semnal la telefon. Bine dispus, amabil, specialistul isi spune povestea cu un vocabular de profesor de romana si entuziasm de erou american. Este cercetator la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”, la Institutul de Cercetare Imogen, si, cu peste 20 de ani in urma a venit la studii tocmai din Suceava, atras de scoala medicala de aici.
“Am ales neurologia pentru ca e matematica.E un domeniu care iti dezvolta modul de gandire, e stiinta care genereaza cele mai multe sinapse”, isi explica el alegerea specializarii.
Cercetarile asupra pacientilor in coma au dus si la descoperirea care poate revolutiona ceea ce se cunoaste despre creier. Mai exact, a scos la iveala ca in creierul unor pacienti in coma, in anumite conditii se inregistreaza o activitate electrica despre care nu se stia pana acum. Specialistul clujean practica neurofiziologia, a studiat mult cazuri de epilepsie este domeniul sau de activitate, alaturi de EMG si potentiale evocate. Este vorba de electroencefalograma – inregistrarea potentialelor electrice ale activitatii spontane a neuronilor corticali, cu ajutorul electrozilor aplicati pe scalp si de electromiografie, care este inregistrarea activitatii electrice a muschilor.
“Fac uneori inregistrari la pacientii comatosi. Multora le este frica de come. Nu sunt un domeniu apetisant pentru medici, pentru ca nu sunt prea multe de spus. Indiferent de etiologie, ca pacientul e lovit, intoxicat sau a avut vreun atac, coma e cam aceeasi dar are tot felul de manifestari. Exista o singura analiza la indemana care ne spune cum functioneaza creierul si asta este electroencefalograma - EEG. Suntem niste fericiti pentru ca traim intr-un oras, intr-o zona in care oamenii si medicii se respecta si colaboreaza. Am ajuns in acest fel sa fac inregistrari la pacienti de la Terapie Intensiva, pentru depistarea etiologiei”, relateaza medicul.
In anii de pregatire, studentilor medicinisti li se prezinta atlase si manual cu tipare pe care lerememoreaza aproape fotografic si apoi se bucura sa le redescopere la pacienti. Pentru doctorul Florea aceasta a fost doar primul pas, pentru ca a ajuns in situatia sa inregistreze o activitate nemaiintalnita si a avut, dupa cum marturiseste, curajul sa se mire. Totul a inceput in 2011, la Clinica de Chirurgie 1, in sectia profesorului Natalia Hagau, in timpul unei inregistrari EEG la un pacient de aproximativ 40 de ani aflat intr-o coma foarte profunda, in urma unui stop cardiorespirator. Fusese resuscitat, se afla de doua luni in coma si facea crize epileptice pentru care i se administrau medicamente. Analiza indica o asa-numita linie izo-electrica despre care pana atunci s-a crezut ca este capatul drumului.
“In cazul inimii, linia aceea e sfarsitul calatoriei si credeam ca este la fel si la creier. I-am facut pacientului o inregistrare EEG in care aparea o activitate electrica nemaiintalnita, la intervale de cateva secunde , la sfarsitul carora avea avea legatura cu un anumit tip de sughit al pacientului”, povesteste Florea.
Protocolul EEG in Procedura de declarare a mortii cerebrale implica inregistrarea liniei izolelectrice de 30 de minute. Apoi, dupa 6 ore, alta linie izoelectrica de 30 de minute.
“La pacientul acesta apareau doar acele semnale electrice la fiecare 15-20 de minute, pe fondul unei linii izoelectrice. Am stat noaptea tarziu, am venit a doua zi, a treia zi si eram necajit ca nu reusesc sa inregistrez acele 30 de minute de linie izoelectrica neintrerupta. Nici nu aveam cum, pentru ca nu era moarte cerebrala”, isi aminteste neurologul.
Reducerea medicatiei omului a dus la un EEG mai bun, activitatea electrica a creierului s-a ameliorat. Fara sa iasa din coma. Ulterior, pacientul a decedat din cauza unor complicatii medicale, a unei infectii. Studierea acestui caz a fost insa punctul de plecare a unui protocol de studiu efectuat la Universitatea din Montreal, mai exact in laboratorul de neuro-fiziologie condus de profesorul brasovean Florin Amzica, cel mai mare specialist in neurofiziologia comei din lume. Alaturi de un alt specialist, Daniel Kroeger, care in prezent studiaza la Harvard, profesorul de la Montreal a studiat pe animale in coma fenomenul relatat de Florea.
“La doze foarte mari de anestezice, a inregistrat acelasi tip de activitate la 100% din animalele studiate. Eu recunosteam ca nu am reusit sa inregistrez  un EEG corect, din cauza unor interferente, credeam ca au fost artefacte electrice de la aparatele vecine, iar la Montreal s-a confirmat ca am descoperit un semnal nou. Profesorul Amzica a spus ca de mult asteapta o asa inregistrare, un nou tip de activitate pe care l-am numit niu complex. A fost dovada suprema! ”, se entuziasmeaza specialistul.
La sfatul specialistului de la Montreal, Bogdan Florea s-a intors in sectia de Terapie Intensiva de la Cluj si a continuat sa inregistreze si sa studieze fenomenul.
“Atunci mi-am dat seama ca noi ne aflam adanc sub linia izoelectrica si ca reducerea medicatiei ne-a adus deasupra ei”, precizeaza clujeanul.
In stare de luciditate, cortexul, structura care inveleste creierul, primeste toate informatiile si ia toate deciziile. Pe masura ce scade starea de veghe, de vigilenta fie prin somn, fie sub anestezie sau coma, cortexul pierde din autoritate, iar structuri subcorticale, arhaice, reusesc sa isi impuna vocea si sa stimuleze cumva cortexul. Din hipocamp se “aud” vocile unor neuroni care se manifesta prin unde bifazice care sunt, practic, starea de niu complex. Aceasta se manifesta doar in anumite conjuncturi favorabile, in primul rand pastrarea circulatiei cerebrale. Linia izoelectrica nu inseamna ca neuronii corticali sunt morti, ci ca pot fi doar silentiosi. Cercetarile sunt continuate in laboratorul din Montreal, singurul din lume in care se fac asemenea inregistrari pe animale vii, cu asa-numitii electrozi parenchimatosi. In 18 septembrie specialistii din Canada si revista PLOS, publicatia cu cea mai mare expunere in format electronic din lume, au emis un comunicat de presa in care anuntau descoperirea si de atunci totul a explodat.
“Sunt fericit ca din trei autori ai studiului – profesorul Amzica, Kroeger si cu mine – doi sunt de origine romana si unul e la Cluj. Daca pe viitor vom gasi parghiile de colaborare corecte, viitorul ne apartine”, a spus Florea.
La ce ar putea fi utila descoperirea?
“E prematur sa definim valente terapeutice. Vad oportunitati in studiul memoriei si invatarii si vad mari oportunitati in neuroplasticitate. Ar putea fi util in cazul pacientilor in coma, putem verifica daca mai au functionalitate corticala, daca neuronii sunt doar silentiosi sau pierduti iremediabil.  Unii au interpretat ca e o dovada ca sufletul sta undeva acolo. Nu stiu ce sa spun, doar timpul ne va dovedi”, raspunde medicul.
De-a lungul carierei sale in spitalele clujene, neurologul a avut ocazia sa vada si pacienti care se trezeau din coma cu asa-numitele amintiri din viata de dincolo. “Eu cred in viata de dincolo. Medicii au o mare problema: nu accepta prea usor ceea ce nu vad si nu stiu ei”, rezuma el. “Ma intreaba lumea daca exista viata dupa moarte, daca au fost deconectati oameni pe nedrept. Nu se poate specula asa ceva. Pacientul despre care am vorbit nu se afla in moarte cerebrala, iar starea de niu complex poate fi atinsa doar daca neuronii supravietuiesc. Sunt doua situatii care se exclud. In plus, determinarea mortii cerebrale se face dupa criterii foarte stricte, alaturi de o baterie de teste. Nu stim inca daca ce am decoperit e benefic, eu intuiesc ca da. Aceasta stare electrica noua, niu complex, se intampla ca o inversare a fiziologiei creierului, cand structuri subcorticale – hipocamp – impun cortexului cerebral un tip de activitate care in starea de veghe este ignorata. In fata unei descoperiri care schimba dogme, e nemaipomenit daca ii gasesti valori terapeutice si poti ajuta oameni.”, spune neurologul.  

Comentarii

vasilevaleannicolae

06.01.2014 21:52

....!...bucurati-va ,D-le Doctor,ca nu la intimplare ti sa descoperit.../...si aici,ai dar mai putine satisfactii....iar la cerurile-preainalte,nu-ti poti nici macar imagina,cit vei fi de ;CEL-SUPREM...de pretuit.../...Doamne-Ajuta...!...Succes,pe viitor in cariera...D_VS...cu sanatate...!

Clujenii anului...

25.12.2013 11:00

[...] dar si a cercetarii fundamentale referitoare la pacientii aflati in coma profunda. Medicul clujean a povestit  despre cercetarea sa si despre descoperirea care s-a facut intr-o clinica din Cluj. Bogdan Florea [...]

Feli

08.02.2014 20:49

Felicitari intregii echipe, o descoperire fantastica, despre care sper ca va revolutiona intreaga industrie a transplantului!! A sosit momentul sa se renunte la frauduloasa definitie a mortii cerebrale, inventata cu singurul scop de recoltare de organe.Avand in vedere "pericolul" pt. industria transplantului, s-ar putea insa ca acesti cercetatori minunati sa aiba surpriza de a nu mai primi niciun fel de fonduri pentru continuarea cercetarilor!

om bun

22.02.2014 20:33

Feli esti o Proasta din toate punctele de vedere,nu ai inteles nimic...vasilevaleannicolae caca-mas in capu tau de credincios,asta ii stiinta ma retardatule  nu credinta...

Vilicu

08.01.2015 20:09

Salut anonimule... Stiinta este o profesie bolnava pentru a despica firul in patru. Oamenii de stiinta sunt niste redusi mintali care in loc sa observe creatia lui Dumnezeu, vor s-o modifice din interior.  De aceea omenirea este in plin declin, de la atata stiinta. 

Ana

15.01.2015 09:41

Draga Vilicu, iti spun sincer ca esti un dobitoc. Pai cine te-ar mai trata pe tine daca stiinta nu ar evolua? Cand te calca masina te salveaza rugaciunile?

Dumnezeu

16.04.2015 00:41

Vilicule eu nu te primesc in RAI  esti prea prost si prosti ca si dobitoacele merg in IAD,  e  CLAR ?

îngerul proștilor

12.09.2015 09:05

Bravo Dumnezeu ))))

Andreea

14.09.2015 09:42

Dumnezeu este insusi parintele Stiintei. Puneti mana si studiati. Sau recititi macar articolul in care Dr. afirma clar ca e ok sa credem in ceea ce nu vedem si ca viata dupa moarte exista. Mi-e mila de sufletele voastre, oameni pierduti pe drum.

Andreea

14.09.2015 09:43

Fara credinta faci ZERO in stiinta! 

John Doe

25.03.2014 12:09

Om bun, corect!!!!Astia care-ati scriu articolul oare nu este " new Complex " Alexa, trimite-i la engleza frate !Felicitaru domnule doctor!

L

26.09.2015 16:32

Niu sau simplu N e din greaca veche, simboluri care se folosesc in știința Gogule... Lasa English ca ala care a scris articolul o știe mai bine decât tine; chiar daca te-ai autointitulat,,John", Tit  Ion esti...

Kkk

26.05.2014 11:07

Felicitari domnule doctor! Stiu ca si Constantin Dumitru Dulcan studia aceasta problema acum cativa ani in cartiile lui iar dr Moody are o carte foarte interesanta in domeniu "life after life".mult succes in continuare! 

Bogdan

02.12.2014 22:38

Daca ar fi scris ceva mai corect articolul, poate am intelege mai multe din toata povestea asta, dar unele greseli de punctuatie si exprimare ne impiedica. Ideea esentiala am cam priceput-o, dar sunt unele detalii pe care nu le-am inteles din cauza greselilor din articol. Va rog, incercati sa corectati. Respect!!

suciu andrei

04.12.2014 19:22

linia izoelctrica nu insemna moartea creierului  nici mortea clinica-care este moartea clinica? 

ing husein telfah

04.12.2014 22:21

Domnul dr Bogdanbuna seara felicitari din inima pentru descoperea dv sunt din Iordania am terminat la facultate de constructi din Cluj in 1982 , baiatul meu 27de ani sufera de epilepsie toate examene a fost normale mai ales EEG va rogam fromus ce putem face cu drag si sanatate va dorim toate cele bunehusein 

daniela nicolescu

07.01.2015 16:40

Buna ziua,Legat de neuroplasticitate si ceea ce inteleg eu din acest termen, as vrea sa intreb daca va ganditi la eventuale valorificari ale acestui camp niu in ameliorarea/temporizarea bolii Alzheimer.  Sper ca in cei trei ani, ati reusit sa agregati resurse financiare si umane in jurul descoperirii dumneavoastre. Va urez succes si va asigur de toata admiratia mea.

Ludwig Karlheinz

13.01.2015 16:52

Felicitari! Descoperirea este interesanta. Poate trebuie redefinite criteriile de constatare a mortii cerebrale la donatorii de organe?

Ruset Liliana

14.01.2015 18:04

Felicitari, Bogdan! Ai fost exceptional de cand invatai informatica la Clubul Copiilor in Suceava. Sper ca educatia algoritmica primita acolo si multele concursuri la care ai participat  te-au ajutat. Mi-a facut placere sa imi amintesc de tine. Mult succes si pe mai departe!

ELENA

12.09.2015 15:35

FELICITARI ,,,CREIERUL UMAN ESTE CEL MAI IMPORTANT,COMPLEX,SOFISTICAT,SURPRINZATOR,ORGAN,,,BRAVO SI FELICITARI DIN NOU,,,MONTREAL,,

Adauga comentariu