EXCLUSIV! Teraplast, unul dintre cei mai mari grupuri industriale cu capital romanesc, cu un clujean la timona dezvoltarii, a cumparat al doilea jucator de pe piata de tigla metalica!

Teraplast, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Romania cu capital local, a incheiat ieri un contract de vanzare-cumparare a pachetului de 50% din partile sociale detinute de catre asociatii Depaco SRL, al doilea jucator de pe piata de tigla metalica prin brandul Wetterbest. 

Achizitia este una strategica pentru Grupul Teraplast in contextul in care subsidiara TeraSteel este liderul pietei de structuri metalice zincate, iar noile produse ce vor intra in portofoliu vor fi complementare.

Achizitia pachetului de parti sociale este conditionata, intre altele, de aprobarea acestei tranzactii de catre Adunarea Generala a Actionarilor Teraplast SA si de obtinerea avizului favorabil din partea Consiliului Concurentei.

Grupul Teraplast include compania Teraplast, subsidiara TeraSteel (noua denumire a Plastsistem incepand cu ianuarie 2017), subsidiara TeraGlass (incepand cu aprilie 2015, anterior activitatea TeraGlass fiind organizata ca o linie de business a companiei Teraplast), subsidiara Teraplast Logistic (incepand cu iunie 2016) si Politub (entitate controlata in comun sub forma de asociere in participatie). 

 

Grupul Teraplast - constelatie de companii profitabile

 

profitul net al Grupului Teraplast s-a cifrat la 40,32 milioane lei, in crestere cu 14,39% fata de valoarea obtinuta in 2015. Evolutia profitului net la nivel consolidat a fost sustinuta in principal de imbunatatirea semnificativa a performantei operationale, Grupul Teraplast realizand in 2016 un profit din exploatare in valoare de 48,33 milioane de lei, in crestere cu 20,83% fata de 2015. In 2016, ca urmare a volumelor in crestere, gradul de ocupare a capacitatilor de productie a fost mult mai eficient decat in perioada similara a anului trecut.

EBITDA la nivel de Grup Teraplast a fost de asemenea in crestere, acest indicator cifrandu-se la peste 63,23 milioane lei, in crestere cu aproximativ 7% fata de 2015.

In 2016 disponibilul din conturi a ajuns la 16,03 milioane lei, fata de 12,55 milioane lei in 2015, iar imprumuturile purtatoare de dobanzi s-au redus cu peste 46% fata de 2015. 

 

La Bistrita, s-a strans crema managerilor de top din Romania

 

Actionarul principal al grupului este Dorel Goia, om de afaceri clujean cu mare experienta in business. El a reusit in ultimii ani sa stranga in jurul companiei nume foarte importante din businessul autohton, cooptandu-i in Consiliul de Administratiei pe fondatorul ALBALACT, Raul Ciurtin, si pe Teofil Muresan, creatorul Electrogrup, una dintre cele mai solide companii din Cluj-Napoca. Mai mult, la finele anului trecut, Goia a reusit o lovitura de imagine extraordinara, convingandu-l pe Mircea Hotoleanu, care a fost timp de 7 ani director al Centrului de Inginerie al gigantului Emerson din Cluj (cu o experienţă de peste 20 ani în domeniul industrial), sa accepte functia de CEO al Teraplast.

 

Au cheltuit pe achizitie pana in 10 la suta din cifra de afaceri a Teraplast SA

 

Valoarea exacta a tranzactiei nu este cunoscuta. Dar Teraplast a precizat ca valoarea achizitiei partilor sociale de 50% din compania Depaco SRL nu depaseste pragul de 10% din cifra de afaceri aferenta ultimelor situatii financiare anuale ale Teraplast SA si se achita atat din surse proprii, cat si din finantari de la institutii financiare.

De ce e importanta Depaco pentru Teraplast? Fiindca se creeaza o sinergie importanta pentru viitorul grupului.

Compania Depaco a fost infiintata in anul 1999 si este al doilea producator de tigla metalica de pe piata din Romania. În prezent, procesul de productie din fabrica Depaco de la Baicoi se desfasoara pe mai mult de 40 linii automate: pentru tigla metalica cu diverse profiluri, pentru tabla cutata, pentru sistemul de jgheaburi si burlane si pentru multe alte accesorii.

Iar cifrele Depaco sunt si ele... impresionante.

In anul 2016 firma a avut o cifra de afaceri de RON 130 milioane, EBITDA de RON 15,76 milioane si un profit net de RON 11 milioane.

In urma acestei tranzactii Teraplast SA va achizitiona pachetul de 50% din partile sociale ale Depaco SRL (care la randul sau detine 51% din partile sociale ale societatii Cortina WTB SRL), iar asociatul fondator, Dragos Irimescu va ramane un asociat important al companiei. Operatiunile Depaco SRL vor fi conduse Valeriu Irimescu din pozitia de Director General.

 

Teraplast SA este unul dintre cei mai vechi si solizi sponsori ai echipei de baschet feminin a Universitatii Cluj.

 

Adauga comentariu