Din oras

EXCLUSIV: StudCard si Omnipass pun capat razboiului si se unesc

S-au razboit ani de zile. In presa si in strategii. Dar au decis ca e vremea sa ingroape orice orgolii.

Organizatiile clujene care gestioneaza legitimatiile de reduceri pentru studenti au decis sa isi uneasca fortele pentru dezvoltarea unui proiect national comun. Dupa cativa ani de conflicte si strategii diferite de a atrage cat mai multi studenti, cele doua organizatii vor emite, de acum incolo, un card comun, promitand cumularea beneficiilor oferite pana acum tinerilor. Liderii celor doua organizatii spun ca aceasta fuziune va aduce duble beneficii pentru studenti. 

StudCard, organizatie care s-a infiintat in urma cu sapte ani, a decis fuziunea cu Omnipass, entitate mai noua pe piata studenteasca, infiintata in urma cu patru ani, insa mult mai vizibila.

Coordonatorii celor doua proiecte, Sorin Buiac din partea Studcard si Bogdan Buta din partea Omnipass, si-au dat mana pentru un proiect ce este, cu siguranta, mai matur si cu potential mai mare, lucru pe care il intareste si Iancu Serbanescu, fondatorul StudCard.

“Studentii vor putea beneficia de avantajele comune ale celor doua carduri, intr-un singur produs, ce va oferi totalitatea reducerilor, beneficiilor si serviciilor marca StudCard si Omnipass. Impreuna se doreste atragerea unui numar mai mare de parteneri, dezvoltarea de proiecte pentru studenti si imbunatatirea beneficiilor aduse acestora”, spun reprezentantii celor doua organizatii, in exclusivitate pentru Ziar de Cluj.

 

O forta de 70.000 de studenti

 

StudCard are, in prezent, 25-30.000 de membri la nivel national, in timp ce Omnipass are 45.000 de beneficiari.

Fiecare dintre reprezentantii celor doua organizatii si-a expus parerea privind razboiul din trecut si abordarea noii strategii.

 

Buta: “StudCard a fost mai pragmatic, noi mai visatori”

“StudCard si-a format o entitate care avea propriii voluntrari. Noi am construit Omnipass ca si o platforma colaborativa si am incercat sa il consolidam ca un proiect in care sa se implice toate ONG-urile studentesti. Noi am fost facilitatori, iar implementatori au fost ONG-urile. In schimb, dupa ce ne-am dat peste cap ani de zile, multe organizatii nu si-au asumat proiectul, astfel ca tot greul ne-a revenit noua.
Studcard a fost mai pragmatic, noi mai visatori. Eu doream sa dezvolt modelul pe termen lung si am pornit relatia cu Banca Transilvania, pentru un card co-branding. Despre acest produs, care va fi unic in Romania, vom spune mai multe la momentul oportun”, arata Bogdan Buta, reprezentantul Omnipass.

Cat priveste implicarea universitatilor in proiectele celor doua organizatii studentesti, tinerii recunosc ca a cam lipsit de-a lungul anilor.

“Sprijinul universitatilor s-a regasit, in mare parte, in optiunea de a te lasa sa te promovezi. Atat, nu am avut niciun alt beneficiu. Dar am convingerea ca toti rectorii vor intelege de acum ca suntem mai puternici”, spune Sorin Buiac, coordonatorul StudCard la nivel national.

Fuziunea le va aduce celor doua organizatii avantaje sporite in a negocia cu partenerii, pe langa beneficiile cumulate pentru studenti.

Impulsul a venit de la un proiect comun, obtinerea subventiilor pentru transportul in comun.

“Am facut impreuna demersurile, poate si acest lucru ne-a luminat, am vazut ca impreuna avem mai multa putere”, spune Iancu Serbanescu, fondatorul StudCard.

De-a lungul anilor,  razboiul dus de cele doua entitati le-a adus mai multe dezavantaje decat beneficii, in detrimentul studentilor.

“In loc sa le dam studentilor mai multe beneficii sau sa ne dezvoltam la nivel national, sa aducem parteneri mai mari, noi ne concentran pe alte lucruri, pe cum sa ne ferim spatele. Nu era un razboi productiv. Am spus ca a venit momentul sa lucram la o noua strategie. Si e mai matur asa, e in folosul studentilor”, spune Sorin Buiac.

foto: Buzz News

Cu cartile pe fata

Bogdan Buta apreciaza la StudCard faptul ca au reusit sa fie sustenabili in cei sapte ani de activitate. Un lucru gresit la StudCard, spune Buta, a fost faptul ca era o entitate concurenta ONG-urilor si aveau mai multe resurse. Ok, spune Buta, acum nu mai crede in mod necesar ca asta era un lucru gresit, sustenabilitatea face diferenta cand te lupti de pe o zi pe alta cu gasirea de resurse.

“Un lucru pozitiv la Omnipass este acela ca erau foarte conectati cu ONG-urile, avantaj pe care noi l-am pierdut. Si noi am inceput cu o stransa colaborare cu ONG-urile, dar nu a fost foarte eficient, de aceea am preferat sa lucram cu voluntarii si coordonatorii nostri. Un lucru rau a fost acela ca Omnipass detinea monopolul pe niste universitati importante. Erau mult mai puternici”, spune Iancu Serbanescu.

Viitoarea asociatie va fi condusa de reprezentanti ai StudCard si ai Omnipass, iar deciziile vor fi luate impreuna, fara niciun fel de orgolii. “Vom infiinta o federatie anul acesta, deocamdata am batut palma. Ne-ati descoperit intentiile, sunteti buni, domnilor ziaristi. Si asta dorim sa transmitem prin voi: ca vom deveni o forta in adevaratul sens al cuvantului. Acum suntem focusati pe valul de studenti care vin, dar vom repara in urmatoarele luni tot ce am ignorat in anii precedenti. Va fi bine, am un sentiment foarte bun despre aceasta fuziune”, marturiseste Serban Iancu.

“Vom gestiona in comun toata masa de utilizatori, altfel vom pune problema si in randul partenerilor”, adauga Buta.

Anul trecut, StudCard a rulat un buget de 120—130.000 de euro, in timp ce Omnipass a avut un buget mai modest, generat de sponsorizari si finantari.

 

Emiterea cardurilor va costa 20 de lei. Dar vor fi duble beneficii

 

Viitoarele carduri  studentesti vor costa fiecare 20 de lei. Practic, ramane taxa anuala de 20 de lei, perceputa si pana acum de StudCard. Beneficiile vor fi, insa duble, sustin reprezentantii celor doua entitati.

“Unindu-ne, speram sa atragem un capital care sa ne ajute sa ne dezvoltam. Ramane taxa StudCard in continuare, in schimb beneficiarii vor avea mult mai multe disccounturi si oferte. Sigur ca unii ar putea sa se supere pe aceasta taxa. Repet: aveam de ales intre a sucomba si noi, si Studcard, sau a alege sa ne unim puterile si sa ne dublam beneficiile: oriunde, de acum inainte, Studcard si Omnipass vor avea parteneri loiali, oriunde, studentii vor fi in avantaj”, spune Buta.

Coordonatorii proiectului spera sa ajunga la 100.000 de membri pana anul viitor.  “Ca si strategie de dezvoltare, vom cladi pe centrele universitare unde suntem unii sau altii prezenti: Timisoara, Targu Mures, Oradea si, bineinteles, Cluj-Napoca, conchide Bogdan Buta.

 

Ce este StudCard

StudCard este un proiect al Consortiului Studentilor din Romania, lansat in premiera in Cluj-Napoca in 2006. Activitatea principala a proiectului StudCard este de a le oferi tinerilor o gama variata de beneficii si gratuitati la agenti economici din centrele in care activeaza. Principala reducere pe care o ofera este cea la transportul in comun urmata de alte peste 500 de reduceri. Emiterea unui card StudCard costa 20 de lei pe an.

Ce face Omnipass

Omnipass a emis pana acum un card gratuit pentru studenti. Printre beneficii se numara transportul gratuit pe o linie, reduceri la peste 150 de comercianti din Cluj-Napoca, pachete de vouchere pentru studenti si emiterea unui card Visa Electron cu comision zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *