EXCLUSIV Șpăgar clujean, trimis în judecată după aproape doi ani. Unele sume le recunoaște, altele ba VIDEO

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui individ ce la sfârșit de carieră încasa diferite sume de bani cu titlu de șpagă de la studenții din toată țara. Vorbim de Ioan Ardelean, profesorul de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, prins în flagrant în sesiunea de restanțe din toamna anului 2017, în timp ce primea plicuri cu bani de la studenți pentru ca sa îi treacă examenului. 

Potrivit surselor Ziar de Cluj, în aproape doi ani de când procurorii l-au prins pe Ardelean, profesorul a prezentat mai multe variante ale poveștii. La început s-a prefăcut că nu știa de sumele de bani din plicurile pe care le primea la studenți, iar ulterior și-a recunoscut faptele din septembrie 2017. Însă procurorii s-au ambiționat și au mers pe firul infracțiunilor comise de Ardelean și au extins urmărirea penală față de acesta pentru ca să afle că și în sesiunea din vara aceluiași an Ioan Ardelean luase șpagă de la alți studenți. 

50 de euro de căciulă

Generaţiile mai vechi care au trecut prin sălile de curs unde preda Ardelean susţin că niciodată nu s-a pus problema de a cotiza în vreun fel pentru a promova la materia acestuia. Aparent, lucru susţinut de procurori, sumele pe care le primea Ardelean au devenit o practică de-a acestuia doar de câţiva ani, cel mai probabil după pensionare.

„Un profesor universitar din Cluj a fost reţinut aseară de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, după o acţiune desfăşurată împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Cluj într-un dosar penal privind suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie

Astfel, ieri, 2 septembrie a.c., ofiţeri de poliţie judiciară ai D.G.A. – -S.J.A. Cluj, cu sprijinul Centrului Operaţional 3 Cluj-Napoca şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, l-au prins în flagrant pe A.I., profesor universitar doctor în cadrul unei instituţii de învăţământ din Cluj, în timp ce primea sumele de 450 euro şi 450 lei de la mai mulţi studenţi în scopul facilitării promovării examenului restant la materia ”Mecanisme I şi II”.

În vederea probării faptelor, tot ieri, ofiţerii S.J.A. Cluj, au pus în aplicare două mandate de efectuare a unor percheziţii, atât în biroul profesorului, cât şi la domiciliul acestuia.

În urma activităţilor desfăşurate şi a audierilor efectuate de procurorul de caz, s-a dispus reţinerea lui A.I., cu ordonanţă pentru 24 de ore, pentru cercetări privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită, urmând ca astăzi să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În cauză sunt efectiate cercetări şi faţă de alte persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită”, precizează Direcţia Generală Anticorupţie într-un comunicat de presă, în 2017. 

Zeci de studenți au dat declarații în faza de urmărire penală, lucru ce confirma obiceiurile profesorul de a-i pune pe copii să facă rost de bani pentru ca să promoveze examenul la materia predată de acesta. 

Dosarul se află acum la Tribunalul Cluj, pe cameră preliminară, iar fostul profesor trebuie să se decidă dacă va merge pe procedura simplificată de recunoaștere a tuturor faptelor, în vederea obținerii unei pedepse mai ușoare. 

Adauga comentariu