Din oras

EXCLUSIV: Se vinde Broasca Verde, carciuma nemuritoare de la rascruce de drumuri

Cine n-a auzit de Broasca Verde, restaurantul vechi de peste 60 de ani de la iesirea din Cluj, inspre Chinteni, chiar langa Auchan – fostul Real?!? Pe cand hipermarketul nu era un brand, iar Chinteniul era doar un sat necunoscut, fara primarita, la „Broasca verde” se adunau sute de oameni zilnic, sa bea si sa manance. Acum, vestita Broasca a Clujului e pe cale sa-si inchida, din nou, usile – proprietarul ei e hotarat sa o vanda.

„Asta o fost zona de fabrici, la care se lucra in trei schimburi. Tot timpul era plin aici, oamenii asteptau cursa. Cine venea aci? Oameni simpli, ca si acum. Inainte se opreau carute, era popasul alora ce veneau la targ in oras”, povesteste un batran ce merge spre Chinteni.

Acum, Broasca, desi e deschisa non-stop, are prea putini vizitatori, de obicei aceiasi – navetisti care lucreaza in oras, copii care vin din Chinteni in Cluj si care se opresc la un suc inainte de a ajunge acasa, barbati care-si beau berea zilnica la barul inca deschis.

“Cine mai vine azi la Broasca Verde? Tinerii n-au chef de baruri ca asta, ei vor ceva care sa le ia ochii. Istoria nu mai conteaza si e pacat. O sa deschida altcineva aici vreo bodega si o s-o numeasca “Broasca Science-Fiction”, iar oamenii o sa uite”, spune nea’ Ion, care locuieste in cartierul Iris.

Proprietarul cladirii, Mihai Stan, cere 230.000 de euro pentru cladirea de 500 de metri patrati plus curtea din spate. Pretul e negociabil, iar daca-si primeste banii, omul renunta la Broasca Verde, e drept, cu regret.

“Am condus afacerea asta in ultimii 15 ani, dar nu mai e ce-a fost odata. Aici e intersectie de drumuri, dar lumea nu mai circula cum circula pe vremuri. Acum, clientii sunt doar de-ai casei. Nu merge rau, nu ma plang, dar am o alta afacere si nu mai vreau sa ma complic”, spune Mihai Stan.

Omul spune ca Broasca Verde nu trebuie sa moara, chiar daca se vinde. Numele face parte din istoria Clujului, e un brand care nu trebuie uitat, chiar daca aici se va deschide un restaurant ori o pensiune.

“Se pot face multe aici, e loc si in spate. Dar eu nu mai am de gand sa mai fac nimic”, incheie el.  

De mai bine de 60 de ani, cladirea verde de la intersectia strazii Oasului cu bulevardul Muncii este popas pentru navetisti. Au trecut pe aici muncitorii de la CUG, pe vremea cand industria Clujului era in floare, elevi care faceau naveta la scolile din oras, dar si tarani care isi vand produsele pe tarabele pietelor.

Spatiul a adapostit pe rand placintarii, cofetarii, baruri de zi, in incercarea de a se adapta la vremurile schimbatoare. Din 1998 incoace, “Broasca verde” e bar non-stop, refugiul navetistilor care isi omoara aici timpul dintre cursele rare ale autobuzelor. La finalul lui 2012, localul a fost pus la punct; s-a zugravit, s-au schimbat mesele si usa de la intrare. Iar “Broasca” a ramas insa la loc de cinste, pe peretele din stanga barului, acolo unde a fost pictata in ’98 de studentii Universitatii de Arta si Design.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *