Justitie

EXCLUSIV! Rechizitoriul SOȚILOR Cătinean, CĂMĂTARII de la Gherla care încasau prin Western Union. BOMBA de la DOSAR: Polițiștii din Gherla refuzau denunțuri pe numele acestora!

 Ziar de Cluj a intrat în posesia mai multor documente din dosarul inculpaților Ramona și Adrian Ovidiu Cătinean, soț și soție, cămătari de notorietate din Gherla. În vreme ce Ramona este consiliera personală a primarului Ioana Neselean, iar viceprimărița Iulia Trif este sora lui Adrian Ovidiu Cătinean, afacerea de cămâtărie nu rămânea prosperă doar prin ”poziția socială” a celor două în comunitate, ci și prin suspiciunea că polițiștii din oraș îi protejau. 

După cum Ziar de Cluj a explicat, dosarul de cămătărie a pornit în DGA Cluj, deoarece suspecții principali erau câțiva polițiști din Gherla, bănuiți de comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului. Iată că în rechizitoriul emis de Judecătoria Gherla ca răspuns la solicitarea Ziar de Cluj, se menționează faptul că victimele soților Cătinean au dat declarații cu privire la complicitatea agenților de poliție, care nu voiau să le înregistreze denunțurile pentru camătă. Mai mult, potrivit anchetatorilor, în ultimii 10 ani, Ovidiu Adrian Cătinean a câștigat doar 27.000 de lei – venit declarat, adică undeva la 300 de lei pe lună, iar el se plimba în SUV-uri scumpe și o ținea în aroganțe de mii de euro.

Cum procedau soții Cătinean? Cât de implicată era soția în schema cu cămătăria? Cât au reușit procurorii să probeze din apucăturile de ”interlop” ale lui Ovidiu Adrian Cătinean? Citiți în cele ce urmează… 

Șapte ani de cămătărie, ”nevăzuți” de polițiștii de la Gherla

 Procurorii de la Gherla susțin că Adrian Ovidiu Cătinean și-a pus pe picioare ”afacerea” în urmă cu șapte ani. Toată operațiunea infracțională era cunoscută de către soția lui, Ramona Cătinean, care îl ajuta la încasări, retrageri de la Western Union și chiar acordare de ”linii de fianțare”. Cumva normal, la bine și la greu, soția l-a ajutat pe Cătinean, fiind și ea trimisă în judecată în prezentul dosar. 

Însă, procurorii sublinează în repetate rânduri că activitatea celor doi era de notorietate în oraș. Cum se face că nimeni nu i-a oprit? Cum se face că timp de șapte ani, Adrian Ovidiu Cătinean lua dobânzi de peste 100% din sumele date cu împrumut, bătea și amenința persoanele care nu respectau termenele. Mai mult, una dintre victime susține că a luat 400 de euro cu o dobândă de 50 de euro, pentru o săptămână. În momentul în care nu putut restitui cei 450 de euro, Cătinean i-ar fi impus penalități de 50 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Când omul a făcut rost de bani și i-a înaintat 450 de euro, șmecherașul de Cătinean i-a aruncat pe jos, replicând că suma e prea mică și să îl caute când are banii de penalități. Iată, un țarănuș de Gherla cum făcea pe Don Corleone și își ”spăla” păcatele cu excursii la Muntele Athos. 

„Începând cu anul 2019 și până la data depunerii plângerii penale, persoana vătămată a fost abordată în repetate rânduri de către Cătinean Adrian, prin intermediul aplicației Whats App, (…), la care este atașată fotografia inculpaților Cătinean Adrian și Cătinean Ramona, în care îi solicta acestuia să-i restituie sumele de bani împrumutate, conversații din care reiese că numitul Adrian Cătinean i-a dat acestuia bani cu împrumult aproximativ 3.500 de euro, în perioada 2019-2019, pentru care PERSOAN VĂTĂMATĂ a achitat suma de 10.000 de euro dobândă, detaliu ce a fost precizat și în declarația dată de aceasta.

(…)

Persoana vătămată, Paul C., arată că a fost supus unor violențe din partea inculpatului Cătinean Adrian, în sensul că a fost lovită de două ori în anul 2019, pentru a-l constrânge să-i remită banii datoriați, o dată întâmplându-se ca victima să fie lovită în așa fel încât să își piardă cunoștința”, se arată în rechizitoriu. 

Iar Paul C. nu era singurul gherlean bătut de Adrian Cătinean. La dosar există declarații de la mai mulți martori care povestesc cum fratele viceprimăriței din Gherla amenința și lovea oameni în plină stradă, iar POLIȚIA nu făcea nimic. 

„În realizarea infracțiunii de cămătărie inculpatul acționa prudent, în sensul că își alegea persoanele care pot să îi restituie banii (la început le dădea sume mici pentru a le testa fidelitatea) și care pot păstra discreția, își schimba frecvent cartelele de telefon pentru a nu fi prins și încerca de ulte ori să poarte conversații cu datornicii prin intermediul aplicațiilor criptate, tocmai pentru a-și asigura impunitatea (…) persoanele agresate de către acesta au încercat să solicite tragerea la răspundere penală a inculpatului CĂTINEAN, nu au reușit, deoarece nu le-a fost înregistrată plângerea la Poliția MUNICIPIULUI GHERLA, după cum reiese din declarațiile acestora”, se mai arată la dosar. 

*Comisarul Ioan-Dumitru IUŞAN este șefului Poliţiei Municipiului Gherla. Poate ne lămurește cum e cu refuzatul denunțurilor de la victime, căci iată ce ușor și rapid s-a demonstrat speța. 

 

 

Ramona Cătinean, drumuri repetate la Western Union

Din nefericire pentru consiliera Ramona Cătinean, soțiorul a cam băgat-o în mocirlă până-n gât. Noroc cu procurorii blanzi care au cerut arestul preventiv doar pentru Ovidiu, iar blonda din Primăria Gherla a rămas sub control judiciar. Pe lângă faptul că ”Don Corleone” de Gherla le trimitea mesaje de intimidare celor datornici și menționa expres că ”și eu și Ramona știm câți bani ne-ai luat din casă”, tânăra ridica mii de euro de la Western Union, încasări din ”creditele” date cu camătă de soț. 

„S-a stabilit în mod cert că inculpatul Cătinean Adrian, ajutat și de soția Cătinean Ramonaa, în mod generalizat și organizat, fără a fi autorizat, a oferit bani cu dobândă oricăror persoane au fost în nevoie, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie dintre aceștia. De asemenea, practica numitului Cătinean Adrian de a oferi bani cu dobândă la diverse persoane este redată și de tranzacțiile financiare efectuate prin serviciul Western Union, prin care a încasa sume foarte mari de bani, respectiv în contul acestuia a primit suma de aproximativ 26.500 de euro de la diverse persoane, iar prin contul soției, a primit suma de aproximativ 9.600 de euro”, mai arată anchetatorii. 

Trimiterea în judecată a celor doi s-a făcut la mai puțin de o lună de la perchezițiile efectuate de anchetatorii de la Gherla. Procurorul de caz s-a mișcat rapid și eficient, iar Adrian Cătinean a avut rechizitoriul finalizat înainte de expirarea primei măsuri preventive. Totodată, cei de la Parchetul Gherla susțin că au disjuns din dosar cercetările penale față de alte două persoane. Rămâne de vâzut ce complici au mai avut soții Cătinean și dacă se confirmă că și primarul Neselean era trecut pe ”caiet”. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *