EXCLUSIV "Realizare" marca Emil Boc: Cum ruginesc bicicletele europene intr-un depozit de la RADP

540 de biciclete “europene”, destinate clujenilor si achizitionate printr-un program cu finantare europeana, in valoare totala de 14 milioane de lei, ruginesc in depozitele Regiei Autonome a Domeniului Public. O parte dintre ele sunt tinute “sub cheie”, in timp ce altele zac, pur si simplu, printre fiare si ustensile.

Nu este de ajuns ca statiile self-service instalate de mai bine de un an in oras se degradeaza pe zi ce trece. Acum, si bicicletele “europene” stau sa rugineasca in cateva depozite din Cluj-Napoca.

O parte din cele 540 de biciclete, cumparate din Bulgaria cu pretul de 150-200 de euro bucata pentru proiectul “bike-sharing” derulat de Primaria Cluj-Napoca, zac intr-un depozit al Regiei Autonome a Domeniului Public.

Sunt vreo saptezeci si ceva la numar si sunt tinute “sub cheie”, dupa cum ne spune un angajat al RADP. Dupa ce ia plicul sigilat de la poarta, cu cheia inauntru, acesta deschide unul dintre depozite. E burdusit de biciclete, alineate una langa alta, iar altele incalecate.

“Au venit inca din primavara, dar aici nu sunt toate. Mai avem cateva in alta parte”, spune acesta.

Cativa metri mai incolo, in sediul RADP, alte cateva zeci de biciclete sunt depozitate intr-o incapere unde muncitorii lucreaza la cateva semne de circulatie. Acestea nu sunt tinute “sub cheie”, iar angajatii regiei trec zilnic pe langa ele.

Aceste biciclete ar fi trebuit sa circule pe traseele din Cluj-Napoca, Apahida si Floresti inca din august anul trecut, insa termenul de finalizare a proiectului a fost amanat de mai multe ori.

Initial, firma care a castigat licitatia, Viacor Engineering, avea ca termen de contract luna august 2013 pentru a termina cei 14 kilometri de piste si a pune in functiune cele 540 de biciclete, inchiriate gratuit in baza unor carduri. Apoi, termenul a fost decalat cu sase luni, din motiv ca primaria a schimbat traseul  pentru piste din Apahida si Floresti.

In sfarsit, proiectul a fost amanat din nou, deoarece mai exista o serie de achizitii inca in desfasurare. Una dintre licitatiile aflate in desfasurare se refera la intretinerea statiilor self-service si castigata, initial, de RADP. Rezultatul licitatiei a fost insa contestat, iar ofertele depuse sunt reanalizate.

Ultimul termen de finalizare avansat de primarie a fost toamna acestui an pentru Cluj-Napoca si anul viitor pentru Floresti si Apahida. Cu toate acestea, si aceste termene sunt pe cale de a fi incalcate.

In final, reteaua pe care primaria ar trebui sa o realizeze implica 14 kilometri de piste pe traseul Floresti-Cluj-Apahida, amenajarea a 50 de statii self-service – 43 in Cluj-Napoca si restul in Apahida si Floresti - si dotarea lor cu cele 540 de biciclete, care stau sa rugineasca in depozitele orasului.

Comentarii

Clujean!

09.10.2014 16:03

Ce oameni domnule.....poi sa le dea la bicicletele alea macar o masa calda pe zi...sa aiba macar un dus pe zi si paturi macar de 2 stele!

Vendel

09.10.2014 16:27

Inca un exemplu de idiotenie la superlativ in conducerea si administrarea tarii. Cateodata ma mir cat de incompetenti sunt oamenii care ne conduc. Posturile din conducere sunt ocupate de niste idioti de zile mari, ar trebui sa se faca presiuni ca aceste posturi sa nu fie date doar pe pile, ci sa fie niste examene/concursuri pentru ele, care sa fie organizate si monitorizate cat se poate de 'public'; macar sa dam si noi cu rosii putrede dupa ei pe strada , daca-si bat joc in halul asta de popor.

steve

09.10.2014 18:32

"conducerea orasului" vroiai sa zici...

gigi

09.10.2014 16:53

Pune si o poza cu ceva rugina, sau inceput de rugina ca sa te credem cand folosesti termenul.Cu ce ati facut pozele, cu telefonul mobil?

Eu

09.10.2014 18:53

Simt miros de PDL-ist. 

grig

09.10.2014 18:53

ce e mai grav decat rugina, e ca acele camere ale bicicletelor vor fi asa de putrede si vor scapa aerul cand vor fi umflate incat o sa angajeze oameni pe bani publici sa schimbe camerele, sa cumpere alte camere care nu sunt uzate prin nefolosire, sa le puna pe roti si sa le umfle la 2,8 atmosfere exact. Alti bani publici aruncati pe fereastra risipei. 

Marius Pop

09.10.2014 17:31

Cata incompetenta, rea vointa si dezinteres. Fratilor ii mai suportam pe gunoiele acestea de politicieni?

grig

09.10.2014 18:43

termenul de predare a statiilor era februarie 2014. Eu zic ca nu o sa fie active nici in februarie 2015. Inoxul statiilor de biciclete va rugini de atata minciuna si incompetenta.

razvan

09.10.2014 19:26

Rusine!! Speram ca organele abilitate sa sanctioneze implementarea defectuaosa a acestui proiect finantat cu bani de la UE!

Radu

10.10.2014 14:02

A orasului. A tarii e catastrofala de cand sunt comunistii la putere!

Calin Macarie

10.10.2014 14:22

Cred ca primarul sufera de reflexe inverse. Alexa il bate la cap si pe el il doare`n cur !

Burdujel

13.10.2014 09:30

Incompetenta, nepasare si impotenta

Adauga comentariu