EXCLUSIV Radu Chiriță, despre condamnarea avocatului Robert Roșu: „Nu am văzut niciodată un abuz mai mare! Baroul București și UNBR puteau mobiliza avocații! Trebuia să fim 200 de avocați la termen să vadă omul ăla că nu e singur!”

O sentință fără precendent a îngrozit avocații din toate colțurile țării. Avocatul Robert Roșu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că și-a exercitat meseria, spune el și apărarea lui, însă în viziunea anchetatorilor acest lucru a însemnat o infracțiune pe care judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au pedepsit-o mai dur decât infracțiunile comise de clientul său, prințul Paul. 

Decizia ÎCCJ, raportată la faptul că avocatul, în baza unui contract de asistență juridică, a reprezentat cererile formulate de clientul său, a creat panică în rândul avocaților care au aflat săptămâna aceasta că exercitarea profesiei poate duce la ani grei de închisoare. 

Dincolo de acest aspect, contactat telefonic, avocatul clujean Radu Chiriță reacționează la condamnarea lui Robert Roșu și condamnă ignoranța cu care colegii din barouri au tratat situația gravă. 

Un alt aspect important: Robert Mihăiță Roșu a fost ACHITAT de către prima instanță, iar în apel procurorii au triumfat cu argumentul că Roșu, prin exercitarea profesiei le-a conferit ”încredere” infractorilor. 

„Comentariile mele, mai ales că știu dosarul foarte bine, sunt trei și simple: 

1. În toată profesia mea, de când o exercit, nu am văzut niciodată un abuz mai mare decât acesta! 

2. Ceea ce a pățit Robert poate să pățească absolut orice avocat, pentru că el a fost condamnat pentru că a susținut niște cereri. Cereri susținute de un avocat și atât. Pentru asta a fost condamnat. Ar trebui să ne fie frică fiecăruia dintre noi pentru că putem ajunge în situația aia!

3. Eu sunt extrem de dezamăgit de faptul că dosarul acesta a durat 5 ani și în 5 ani, deși se știa foarte bine despre el, nici BAROUL BUCUREȘTI, nici UNBR nu au făcu nimic să sprijine un avocat care doar și-a făcut meseria.

(rep: Ce trebuiau să facă?)

Să zică ceva, să tragă un semnal de alarmă, să dea un comunicat, să spună că e inacceptabil pentru ca un avocat să fie trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional, doar pentru că a încheiat un contract de asistență juridică. Trebuiau să mobilizeze avocații, să fim 200 de avocați în sală când Robert avea termen, să știe omul ăla că nu e singur! 

Gândiți-vă că a primit o pedeapsă mai mare decât au primit cei ce au beneficiat de pe urma infracțiunilor imputate la dosar. Nu știu cum vor motiva cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. 

Procurorii i-au făcut lui Robert motive de apel în care au spus că e complice pentru că i-a convins pe cei din comisie că are dreptate clientul lui. Adică s-a prezentat la ședința comisiei respective și a susținut cererile clientului său. Și-a făcut meseria și atât. Pentru asta l-au condamnat”, explică indignat avocatul Radu Chiriță. 

 

Adauga comentariu