Noi detalii: Ardelean era pensionat, dar avea contract de cadru asociat. Ce zice Universitatea. EXCLUSIV: PERCHEZIȚII la UTCN. Profesorul universitar IOAN ARDELEAN, vizat de DGA că lua șpagă de la studenți din toate pozițiile

ULTIMA ORĂ: Profesorul Ioan Ardelean a fost reținut pentru 24 de ore iar procurorul de caz, Marius Claudiu Botogan, i-a încadrat ca suspecți pentru infracțiunea de dare de mită pe studenții restanțieri aflați la fața locului în momentul realizării flagrantului. 

UPDATE 2: Ardelean s-a pensionar anul trecut de la UTCN. Acum e cadru didactic asociat, platit cu ora. Azi avea de la ora 9 programat examen de restante. 

UPDATE: "Conducerea universității a luat act de ceea ce se intampla. Dezavuam cu totul astfel de acțiuni si asteptam si noi raportul organelor competente al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj care sunt acum în plină desfasurare. Ceea ce pot sa va asigur e ca daca acuzațiile se confirma, măsurile din partea noastra vor fi extrem de drastice" - Mirela Botan, purtător de cuvânt UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este sub asediul Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI care efectuează percheziții în acest moment, ținta fiind profesorul universitar Ioan Ardelean de la Facultatea de Mecanică, despre care există informații că lua șpagă de la studenți pentru a-i trece examenele de restanță.

Potrivit unor surse apropiate DGA, profesorul Ioan Ardelean încasa între 50 și 150 de euro per capita.

UPDATE: Biroul profesorului Ioan Ardelean a fost pecheziționat în urma organizării unei acțiuni de flagrant delict în timpul căreia acesta a primit 450 de euro, cu titlu de mită, de la mai mulți studenți (precizare pentru papagalii care au început să comenteze anonim cum că am pune în circulație informații false cu scopul de a-l denigra pe prea cinstitul profesor).

O altă percheziție a fost efectuată și la domiciliul profesorului.

Acțiunile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Potrivit Mediafax, rectorul UTCN, Vasile Ţopa, a declarat că după ce se vor primi informaţii oficiale se vor lua măsurile legale.

Vom reveni cu amănunte.

Comentarii

Un fost student

02.09.2017 13:08

Ca si fost student de-al lui, pot spune ca am fost martor la cateva plicuri trecute pe sub mana, prin caiete, de la colegi care nu meritau sa treaca anul intai, daramite sa inteleaga ceva din materia dumnealui. Asa ca ei treceau lejer, iar daca tu aveai ghinionul sa stii dar sa nu fii in toanele lui bune, isi batea joc de tine ceva vreme in fata salii de examen, si dupa te pica. Isi cam batea joc de toata lumea la examen, in afara celora care cotizau. Om bun, mare caracter.

Andrei

02.09.2017 14:13

Cred că ai uitat să precizezi câte face pentru tine să îți fie mai ușor. Dacă ar ține examenul corect, nici 10% nu ar promova. Mai vine câte unul ca tine să comenteze... Că te-ai supărat că a râs puțin de tine. Oricum își "bate joc" de cei care nu au învățat. Nu vorbi căcaturi. Cand am dat eu examenul am auzit mai multe laude decât "batjocură".

Andrei

02.09.2017 15:57

Wtf man, pentru tine e ok sa se ia mita in tara noastra, pentru ca unii studenti nu sunt in stare sa isi ia examenele corect?

Masterand Utcn ...

02.09.2017 14:32

Nu e adevărat ce zice acel fost student, eu nu am dat nici un plic si nici din colegii mei sau din cei pe care ii stiu si pentru aia s-a luat examenul, chiar si din prima iar restul in restante, tot ce trebuia sa faci era sa înveți un pic nu sa copiați ca fraierii si cand va scotea la tabla habar nu aveați ce era acolo, vreti toti sa fiti ingineri dar de invatat nici unul nu va străduiti. În rest domnul Ardelean era un om bun si înțelegător.

Nelu Alunelu

02.09.2017 16:21

Nici Pomohaci nu op vazut curut de copilas de cand e el... si-a satisfacut nevasta in fundulet pana a divortat de el saraca...

The man

02.09.2017 16:51

Ca fost student iti pot spune nu manca ca*at.Facea glume pe seama celor care nu stiau nimic si doar se prezentau in speranta ca reuseau cumva sa treaca si nu erau glume cu care sa intreaca masura.Mai mult decat atat omul chiar vroia sa te treaca daca dadeai dovada ca ai inteles macar un minim necesar.

bula ardelean

02.09.2017 14:48
un adevarat romin ! doar parinti or fi fost din Ardeal,dar nu erau si ardeleni

barny

02.09.2017 15:19
Ba e ardelean get beget din Tasnad. Si mie mi-a fost profesor prin 2002 dar pe vremea aia era corect omul, avea bani din faptul ca era director la TehnoFrig

claudia s

03.09.2017 12:46

Mai bine zis era din Sarauad, nu Tasnad ;)

stef

02.09.2017 16:26

Analfabetule !!

Dorel.

02.09.2017 19:55

O fi unul care a trecut examenul pe baza plicului si nu a cunostintelor in domeniu mecanicii. Oricum sa ai 11000 de lei salar + o pensie care cred ca sare de vreo 5000-6000 si sa te mai lacomesti la cateva sute de Euro ca sa-i treci pe unii anul e chiar penibil. Ganditi-va ce imagine proasta fac asemenea oameni institutiilor unde lucreaza. Tot ca au construit generatii de studenti si profesori cu truda si efort dea lungul multor ani este manjit de asemenea oameni.

Student mecanica

02.09.2017 17:28

Fiind student in an terminal am avut tangenta cu domnul profesor la doua materii, si e prima data cand aud de asa ceva. M-a trecut la o materie cand aveam mai mare nevoie, fara mita sau prosti de genul, si m-a trecut cand nici eu nu ma treceam de eram in locul lui. Radea de tine doar cand nu stiai chestii simple, se ofensau doar cei prea mandrii, si acum tin minte un examen de acum 2 ani in care a glumit pe seama unui coleg care muncea la un service auto si nu stia chestii elementare de cuple mecanice. Daca ai invatat materia nu te afectau glumele lui, daca erai habarnist le indurai stiind ca le meriti. Ca si pensionar in Romania banuiesc ca tentatia ar fi fost prea mare, iar unii studenti cam duc lipsa de tact si dau startul la astfel de scheme, refuz sa cred ca a cerut el explicit mita. Oricum asteptam sa vedem rezultatul anchetei.

un alt student

02.09.2017 18:59

Ca fost student la mijlocul anilor 90 va pot spune ca domnul profesor Ioan Ardelean era o persoana deosebita si din punct de vedere uman si din punct de vedere profesional . 

Student utcn

02.09.2017 19:53

nu spune presa, o spun procurorii care l-au prins in flagrant!

Dorel.

02.09.2017 20:00

Indiferent de cel fel de om a fost e rusinos a acum la final de cariera sa se faca de rahat pentru 450 de euro cand avea veniturile care pe le avea si asta spune destul de mult despre tipul de caracter pe care il are..

Dorel.

02.09.2017 20:02

Dorele, nu orice vomita un asistat mintal sub anonimat si crede ca e comentariu se publica. Asuma-ti o identitate, comunica ceva comunicabil si vei fi publicat. Altfel du-te si freac-o in alta parte.

Botan Mirela

02.09.2017 21:42
Ce inseamna masuri extrem de drastice pentru un pensionar cu ore la plata cu ora ?

visi-cnc

03.09.2017 09:39
Si eu l-am avut de profesor, nimeni de la mine nu a dat spaga dar stiu ca examenele erau foarte lungi , eu zic ca era de treaba , o gresit dar va trece , mie mi-o placut de el

Calcaiul lui Achile

03.09.2017 11:57
Daca intr-adevar este vorba de mita , este posibil ca omul sa fi fost corect la examenele legale prevazute in norma didactica (gratuite pentru studenti ) si sa fi incercat sa isi ia recompensa, prin cei 50 euro de la studenti, pentru munca suplimentara prestata in interesul universitatii, acceptand sa organizeze examenele cu taxa care sunt o afacere pentru universitate. La examenele legale tranparenta este mare. La examenele pentru studentii speciali se pot intampla evenimente speciale din multe motive. Personal il felicit pe procuror pentru ca avut curajul sa bata la usa unor omeni influenti in oras. Fie ca adevarul sa iasa la iveala in intreaga goliciune.

Student UTCN anul 3

03.09.2017 14:40

Nu stiti despre ce vorbiti, nu ii vorba doar de 450e, ganditi-va ca cel putin 100 de studenti au dat spaga 50e in fiecare semestru, la examene/restante etc. dupa un calcul simplu rezulta 5000e pe semestru, profesorul nu a pretins mita pentru a trece examenul, dar studentii dadeau pentru ca asa era traditia din anii precedenti, asa ca studentii au sustinut ideea de mita, nu profesorul. El efectiv primea :)) si trecea pe toata lumea daca aveau minimul de cunostinte, nu din prima sesiune, dar la restante, era doar o chestiune de timp...P.S.: Toti doresc schimbarea, dar nimeni nu o sustine!P.S.2: Studentii trebuie trasi la raspundere, nu profesorul!

student

04.09.2017 00:19

La facultatea de constructii nu se fac perchezitii? Acolo gasiti mult mai multi... Daca nu-i opriti dumneavoastra, nu are cine. Ca fost student al acestei universitati (obligat de circumstante sa renunt, pentru ca nu toata lumea isi perminte sa plateasca niste profesori pentru a-si lua examenele pentru care a depus mult efort, FIIND LA BUGET!!!),va rog din suflet sa ajutati restul studentilor sa scape de asta. UTCN este o mafie!!! Spun asta in cunostinta de cauza, am studiat acolo si am renuntat in anul 4 pentru ca exista profesori la examenele carora trebuie sa ai rabdare pana in vara anului 4 ca sa treci (ex:mecanica, geometrie descriptiva) si ti se spune asta tare si raspicat.O sa zicetii ca trebuia sa merg la decan, am fost si mi s-a spus ca se pot lua toate masurile necesare pentru rezolvarea situatiei, dar eu nu-mi voi mai lua examenele niciodata pentru ca profesorii care le vor recorecta vor fi din aceeasi catedra ca si primul examinator. Multumesc pentru intelegere si sper sa intelegeti si dumneavoastra ca asta este o rugaminte din partea unui student care nu a mai putut indura nedreptatile si taxele unei facultati la buget, din cauza unor profesori care nu se prezinta la cursuri/laboratoare/seminarii si nu sunt trasi la raspundere deloc, ba chiar taie si spanzura. Ganditi-va ca exista profesori care trec 50 de studenti din 300 si tot studentii sunt de vina.. nu se poate asa ceva!!! Noi mergem cu buna credinta sa invatam si ei?!?!?!  NU studenti trebuie trasi la raspundere!!! Ei de multe ori incearca prin metodele legale sa rezolve situatia(SE MERGE LA DECAN) si primesc acelasi raspuns ca si grupa noastra: Daca vrei sa iei examenul, taci din gura si inghiti!!! Asa ca nu invinovatiti studentii pentru ceva ce nu stiti cum este!!! Incercati dumneavoastra sa mergeti si sa platiti 250 lei/examen (100 fiind deschiderea de catalog/student - ABSURD) si sa scrieti tot, sa nu va treaca si vedeti dupa aceea cum e cu mersul si rugatul!!! Sunt multi dintre noi care nu isi permit, vin aici sa invete o meserie si ei la practica te pun sa mergi la baza de productie sa te intrebe una de acolo daca stii ce e ala ciment, IN ANUL 3 DE FACULTATE!!! Treziti-va!!! nu asa se face scoala!!! Sa nu vorbim de cei care nu primesc camin, desi sunt integralisti, din cauza celor din Organizatia studentilor universitatii tehnice (OSUT), care primesc camin indiferent de ce medie/cate restante au!!!! Va rog din suflet sa faceti ceva!!! 

Fost Student Me...

09.09.2017 10:52

Amuzant este ca toti frustratii care nu au ce cauta la facultate si nu au reusit sa realizeze nimic, intra aici si comenteaza rautati fata de domnul profesor, fara sa-l cunoasca. Tin sa va spun ca am avut examene cu domnul profesor si erau foarte dificile daca nu invatai. Examenele se dadeau la tabla si nu am auzit niciodata de posibilitatea de a da mita ca sa treci. Eu tind sa cred ca este o inscenare, orchestrata de profesori rauvoitori. Spun asta pentru ca domnul Ardelean mereu ii proteja pe studenti de acei profesori nedrepti care isi descarcau frustrarile de acasa pe studenti. Era si este un om extraordinar, pentru care am numai respect. Sa va fie rusine celor care incercati sa ii stricati imaginea fara sa il cunoasteti!

Vlad

05.09.2017 08:13

precizare pentru papagalii care au început să comenteze anonim cum că am pune în circulație informații false cu scopul de a-l denigra pe prea cinstitul profesor - este fix precizarea necesara pentru papagalii care vomita pareri anonim. 

Adauga comentariu