EXCLUSIV Patronul ATP Exodus construieste prima universitate penticostala, in Floresti

Asociatia „Pro Integritate” din Baia Mare este investitorul care si-a aratat intentia sa construiasca o universitate privata in comuna Floresti. In spatele asociatiei se afla patronul „ATP Exodus” din Baia Mare, Mircea Cirt, care va finanta, alaturi de alti oameni de afaceri, constructia celei mai mari universitati penticostale din Romania. Ziardecluj.ro a reusit sa afle cine se afla in spatele investitiei din Floresti – Mircea Cirt, director general ATP Exodus, unul dintre cei mai mari dealeri auto din tara si care conduce un business de peste 70 de milioane de euro. Compania detine Centrele Autorizare de Vanzari si Service pentru Mercedes-Benz, Mazda, Opel si MAN si divizia de Auto Rulate. Acesta a infiintat, anul trecut, Asociatia „Pro Integritate”, care a depus la Primaria din Floresti un proiect de construire a unui campus universitar, in valoare de peste 15 milioane de lei. Universitatea penticostala ar urma sa se construiasca pe un teren de 10 hectare. Informatiile au fost confirmate de Pavel Rivis-Tipei, presedintele Cultului Penticostal din Romania. Potrivit acestuia, in comuna Floresti din judetul Cluj va fi construita cea mai mare universitate penticostala din tara, dupa cele doua Institute din Bucuresti si Arad. Finantarea va fi asigurata de catre omul de afaceri penticostal Mircea Cirt, dar si de alti oameni de afaceri din Transilvania care apartin cultului penticostal. De altfel, si sediul social al Asociatiei „Pro Integritate” figureaza la adresa sediului central ATP Exodus din Baia Mare.

Investitorul, „tinut la secret”

Informatiile despre misteriosul investitor, care intentioneaza sa construiasca un campus universitar in comuna Floresti, au fost „tinute sub cheie” de catre autoritatile din Floresti. In urma cu doua saptamani, primarul Horia Sulea anunta ca in Floresti se va construi prima universitate rurala, in zona ANL din comuna Floresti. Beneficiarii, o asociatie din Baia Mare, care ar urma sa construiasca un campus universitar in valoare de 15 milioane de euro. Edilul nu a dat alte informatii despre investitor, spunand ca nu stie cine sunt.
„Eu nu am discutat cu ei, nu as putea sa va spun daca va fi universitate crestina sau nu”, a aratat edilul.
Asociatia „Pro Integritate” din Baia Mare si-a dobandit personalitatea juridica in 16 mai 2012, printr-o decizie a Judecatoriei Baia Mare. Numele asociatiei apare inregistrat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, cu adresa in Baia Mare, strada Bucuresti nr. 65. Intre timp, asociatia controlata de miliardarul Mircea Cirt a angajat o firma de PR din Cluj-Napoca.
Adrian Gog, Managing Partner la PR&More, a declarat pentru ziardecluj.ro ca, deocamdata, investitia nu este sigura. „Totul este un proces. Pana nu se finalizeaza prima etapa, nu avem nicio informatie”, a declarat Adrian Gog.

Ce planuri au penticostalii la Cluj

Pavel Rivis-Tipei, presedintele Cultului Penticostal din Romania, a declarat ca spera ca universitatea sa fie ridicata in urmatorii trei ani, urmand ca apoi sa fie solicitate avizele de functionare si atestare din partea Ministerului Educatiei.
„Vor fi mai multe specializari, iar motivatia pentru care s-a ales judetul Cluj porneste de la faptul ca 70% din bisericile penticostale din tara se afla in Ardeal”, a declarat Pavel Rivis-Tipei. „La Floresti, vrem sa construim un adevarat campus, cu camere de cazare, cantina etc.”, a mai spus acesta.
Potrivit proiectului depus deja de Asocoiatia „Pro Integritate”, campusul va fi format dintr-un corp de cladire pentru universitate, o biblioteca, parcari, teren de sport, sala de sport si un corp destinat cazarii cadrelor universitare. Potrivit edilului Horia Sulea, in 4 martie va fi initiata procedura de concesionare a terenului de zece hectare, din Cetatea Fetei. Chiria se ridica la 12.000 de euro pe luna.

Mircea Cirt este proprietarul companiei de distributie de piese auto ATP Exodus. Firma, dealer Mercedes in mai multe orase din Romania, a fost deschisa in 1995 si are zeci de filiale la nivel national. Importatorul de piese auto a investit in 2008 aproximativ 20 de milioane de euro in inaugurarea unui centru de vanzare si service Mercedes-Benz din Baia Mare.

Foto: wall-street.ro    

Comentarii

Cornel

27.06.2013 11:39

Statutul Cultului si a Bisericilor Penticostale membre statueaza foarte clar ce destinatii pot lua donatiile unei biserici penticostale sau fondurile constituite centralizat in Cultul Penticostal, sau cele ale I.T.P., ale Casei de Pensii a Cultului, etc. Intrucat constituirea, infiintarea si ridicarea unei universitati penticostale in Romania are la baza o decizie oficiala a Consiliului Bisericesc a Cultului Penticostal, ea trebuie constituita legal ca persoana juridica in cadrul Cultului Penticostal, si nu inafara lui. Numai daca Cultul Penticostal era actionar integral sau cu cel putin 51% in Asociatia Pro Integritate din Baia-Mare, numai atunci poate face donatii in contul acestei asociatii, sau a alteia. Cultul poate face donatii externe doar pentru cauze umanitare sau sociale de interes regional sau national, in caz de dezastre nationale. Miza externalizarii procesului de decizie, in cazul constuirii Universitatii penticostale inafara cultului penticostal, este uriasa. Astfel, alegerea si angajarea cadrelor didactice ale Universitatii Penticostale nu o va mai face Consiliul Stiintific si Academic al Cultului, sau al I.T.P. Bucuresti, ci o vor face cei 50 de businessmeni fondatori. Deja familia Rivis-Tipei & Sons a facut, in avans, unele promisiuni de angajare in viitoarea Universitate in schimbul unor donatii substantiale pentru ridicarea acestei Universitati - ea a devenit deja o AFACERE PRIVATA, care nu va mai fi coordonata de organele statutare ale Cultului Penticostal. De asemenea, se stie ca anul trecut, in timpul vizitei in Romania, din 5-7 Aprilie 2012 a presedintelui Assemblies of God U.S.A., Rev. dr. George W. Wood, s-a solicitat, in numele Cultului Penticostal din Romania, o donatie de cca 5 Milioane USD pentru ridicarea unei universitati a Cultului penticostal din Romania. Aici este marea deturnare! QUI PRODEST?

Cornel

21.06.2013 09:36

Iata Deciziile care au stat la baza aprobarii infiintarii UNIVERSITATII PENTICOSTALE din Romania ca persoana juridica componenta a Cultului penticostal, proprietatea Cultului Penticostal din Romania.
“Universitatea Penticostala din Romania – în proiect”
Vezi, aici: http://suceavaevanghelica.wordpress.com/2011/12/30/universitatea-penticostala-din-romania-in-proiect/

marius

13.03.2013 10:31

pai nu trebuie sa aiba si pocaitii Dottorii lor. Cred ca primul dottor va fi dl Cirt, ca sta cam rau in cv la capitolul asta

Mihai

02.03.2013 15:24

O situatie juridica patrimoniala lasata, intentionat, confuza poate duce la abuzuri grave, ca in cazul Universitatii EMANUEL Oradea, unde pastorul Paul Negrut si Biserica Emanuel Oradea au transat in favoarea lor situatia juridica a patrimoniului U.E.O, versus Uniunea Baptista din Romania, ceea ce a dus la concedierea abuziva, in 1997-1998, a 8 cadre didactice angajate anterior, si angajarea altor 8 noi cadre universitare. La fel, cei care am pus bazele Liceului Crestin (inter-confesional) Emanuel Cluj, ne-am trezit dati la o parte deoarece, din neglijentza C.R.P. Cluj, liceul a fost intabulat ca proprietate a Bisericii Baptiste IRIS Cluj, profesorii baptisti fiind angajati cu prioritate.

Paul

02.03.2013 09:33

Cu siguranta ca au o strategie care nu o fac publica si este de inteles. Dar ce-i mai important? Sa se faca ceva sau cine va fi proprietar? Da, e important cine este proprietar. Iti sugerez sa cauti pe unul dintre oamenii implicati si sa-l intrebi, si functie de ce raspuns primesti sa analizezi daca poti sau nu contribui si matale cu un leu sau doi. Si pe vremea lui Isus se punea problema "cine o sa fie prim ministru?" si s-a rezolvat problema.

Cea mai mare un...

27.02.2013 20:15

[...] sursa: ziardecluj.ro [...]

Prima universit...

27.02.2013 15:20

[...] ziardecluj.ro Foto: [...]

Mihai

27.02.2013 14:51

Va fi o situatie juridica incerta si confuza: cine va fi proprietarul Universitatii Cultului Penticostal din Romania? Vezi: http://www.cuvantuladevarului.ro/Februarie201318.pdf

makszin

19.02.2013 19:56

Bravo celor care pun umarul la crearea acestei universitati si speram sa iasa ceva bun si sa se finalizeze acest proiect si sa nu existe piedici ca de obiei cand vrei sa faci ceva bun ti se deschide o groapa sa cazi in ea si se te dai batut !

paul

13.02.2013 23:25

Sa vina investitori sa faca o universitate in ziua de azi, nu este cu una cu doua. Pe langa investitia in constructie, sunt investitii foarte mari in cercetare. Marile universitati ale lumii au inceput ca universitati crestine si nu fac diplome pe banda. Dar la noi este posibil. Daca scopul nu este de a face o afacere din invatamant, de etica toti avem nevoie. De hoti si mincinosi suntem satui, nu-i asa ca nu ne convine nici noua romanilor sa fim mintiti si furati? Daca oamenii de afaceri se unesc sa faca o universitate, inseamna ca au o problema cu absolventii universitatilor din piata, pe care-i angajaza. bravo lor si primarului care are asa oportunitate.

Anca

13.02.2013 10:02

Priviti partea buna ca daca vin in Floresti sa faca univesitate poate o sa "traga sfori" sau o sa investeasca si in drumuri, ca doar nu or face drumul cluj-floresti sau floresti-cluj pe aglomeratie! Plus de asta sunt sanse mari sa mai faca si alte imbunatatiri !!

nicos

12.02.2013 05:57

Pregatesc oare si Dottore?

io

11.02.2013 18:31

ce specializari vor avea? pastor?

O minciuna

19.05.2014 12:18

Pai daca o sa aiba sectii variate ne-teologice de ce ii spune atunci "Universitate penticostala". Ce, informatica, literele sau orice alte forma tehnica de invatamant superior are vreo legatura cu penticostalismul? Singura legatura exista in cazul in care favorizam penticostalii in obtinerea de diplome sau daca se studiaza efectiv "adevarurile" confesiunii penticostale. Pe cine prostim?Daca de exemplu o firma cu un anumit obiect de activitate are un patron penticostal, ea este o firma penticostala? Nu e la fel si cu universitatea? Acolo vor preda "adevarurile" penticostale care sunt formulate cam asa:100% "adevar penticostal"=99,99% adevar+0,01% minciuna=minciuna 100 

Adauga comentariu