In vizor

EXCLUSIV. Nemții au cerut mandat european de arest pentru capul rețelei de evazioniști din Cluj: Vlad Cristian Riza

Autoritățile germane ajutate de cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au descoperit o rețea de samsari ce a prejudiciat Germania cu peste 20 de milioane de euro prin comerț cu mașini.

Ziar de Cluj vă prezintă capii acestei rețele destructurată astăzi cu percheziții în peste 12 județe la 56 de persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

[article:0]

În acte ”toată Europa”, în realitate ”șmecherii din România”

 

Potrivit cercetărilor, o gașcă de clujeni, în frunte cu Adina Anca, au găsit ”rețeta” de sustragere de la plata TVA-ului pentru comerțul cu mașini pe care le achiziționau în Germania și le vindeau în țară.

Aceștia și-au înființat mai multe firme în diferite regiuni din Germania și achiziționau mașini second-hand pe care le declarau ca vândute către persoane juridice din alte state membre UE. În realitate, mașinile erau aduse în România și vândute persoanelor fizice din mai multe județe.

Miza acestei operațiuni era sustragerea de la plata TVA, pe care Germania o cere pentru comerțul cu mașini la persoane fizice, nu și comerțul intercomunitar către alte firme.

„Adina Anca (administrator al MRS Automobile, din Nuremberg), Ioan George Bărbănțan (administrator al Top Auto GbR, din Barbing), Janos Kiss (administrator al Torsencar GmbH, din Barbing), Nicolae Popa Deibel (administrator al P-D KFZ – Handel din Furth), Vladimir Prutean (administrator al Avantage Motors, Gmbh, Rusplan și VP Car Commerce Consulting, toate trei din Nurnberg), Vlad Cristian Riza și Pentru Daniel Soava (administratori ai RD Automobile GbR, din Cadolsburg), Rareș Cosmin Văcariu (administrator al Topauto BgR, din Petersaurach) și Dankward Ziegler (administrator al MRS Automobile și Automobile und Zulassungsdienst Ziegler, ambele firme din Numberg) au desfășurat în societățile lor același model comercial: au achiziționat autovehicule second hand din Germania, de la comercianți auto și le-au revândut ulterior în state membre UE. Aceștia au declarat autorităților fiscale competente din Germania revânzarea autovehiculelor către persoane juridice supuse plății taxei pe valoarea adăugată, în statul lor de reședință. În acest scop, cei menționați mai sus au furnizat Administrației Financiare din Germania, documente și acte justificative pentru fiecare operațiune comercială, pentru ca acestea să fie tratate ca livrări intracomunitare scutite de taxi. În fapt, livrările nu s-au efectuat către persoanele juridice declarate, ci direct către persoane fizice, rezidente în România”, arată anchetatorii. 

Riza Cristian Vlad, cu un picior în arestul din Germania 

După perchezițiile de ieri-dimineață, peste 30 de persoane au fost conduse la audieri și ulterior lăsate în libertate, mai puțin Vlad Cristian Riza, suspectul pentru care nemții au cerut deja mandat european de arest. Concret, autoritățile din Germania au descoperit că, prin intermediul firmei RD Automobile pe care acesta a înființat-o cu Daniel Soava, acesta a derulat mai multe operațiuni economice frauduloase. Nemții au emis un mandat de arest în lipsă, pentru Vlad Cristian Riza și în cursul zilei Curtea de Apel Cluj va decide dacă Riza pleacă în Germania sau rămâne la Cluj. 

Prejudiciul cauzat de activitățile infracționale ale românilor din acest dosar se ridică la peste 23 de milioane de euro. Activitatea infracțională derulată de aceștia s-a petrecut din 2014 și până în prezent. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *