In vizor

EXCLUSIV: Fructele bio din magazinele clujene contin E233 de 13 ori peste valoarea maxima

Un studiu recent al Departamentul de Biofizica Medicala, Teoretica si Spectroscopie Moleculara al Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai arata ca fructele “bio” comercializate in magazinele de specialitate din oras nu difera cu nimic fata de cele obisnuite. Mai mult decat atat, rezultatele studiului arata concentratii de tiabendazol care depasesc de 13 ori valorile maxime admise de reglementarile in vigoare.

Cercetatorii departamentului de Biofizica Medicala, Teoretica si Spectroscopie Moleculara, Csilla Müller, Leontin David, Vasile Chis si Simona Cinta Pînzaru au publicat rezultatele ingrijoratoare ale studiului in doua reviste internationale. Tiabendazolul, sau E233, este utilizat ca un conservant fungicid la alimente. In general, este vorba de ceara care se aplica pe fructe si care le pastreaza proaspete mai mult timp si le protejeaza de mucegai.

“Tehnicile ultrasensibile si rapide de detectie dezvoltate in laborator, se bazeaza pe spectroscopie laser si utilizarea nanoparticulelor de metal nobil. Astfel, detectia ultrasensibila si specifica se realizeaza in cateva secunde. Rezultatele noastre demonstreaza prezenta tiabendazolului in concentratii care depasesc de 13 ori valori maxime admise de reglementarile in vigoare. In particular, compusul a fost detectat pe asa-zisele produse „bio”, vandute la preturi de circa 5-6 ori mai mari decat produsele conventionale. Studiul a fost facut comparativ cu fructe din supermarket si nu era nicio diferenta intre fructele bio si celelalte”, a explicat pentru Ziar de Cluj conf. dr. Simona Cinta Pinzaru, directorul de proiect.

Asadar, studiul cercetatorilor clujeni demonstreaza nu doar faptul ca fructele vandute drept “organice”, care nu ar trebui sa aiba nici urma de conservant, sunt la fel cu cele obisnuite, mai mult decat atat – concentratia maxima admisa de conservant este depasita de 13 ori.

“Potrivit ultimelor directive tiabendazolul, unul dintre E-uri este in categoria celor nocive si toxice. A fost interzis in foarte multe tari din Uniunea Europeana, are o sumedenie de efecte secundare. Mai ales ca acesta este aplicat pe coaja citricelor si nu se poate indeparta prin simpla spalare sub jet de apa. Avem un studiu in curs pentru a vedea daca penetreaza coaja, dar si asa, foarte multa lume foloseste si coaja citricelor”, a subliniat conferentiarul.

Studiul cercetatorilor clujeni a fost publicat in luna august in prestigioasele reviste de specialitate Science Direct si  Spectroscopy Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *