In vizor

Exclusiv! Fostul șef al IPJ Cluj, noul șef al Direcţiei de Investigaţii Criminale

Comisarul șef Ciprian Adrian Miron, fostul șef al IPJ Cluj, ajuns adjunct la Poliția Capitalei, s-a mutat recent pe o poziție importantă: director al Direcției de Investigații Criminale (DIC). Potrivit informațiilor Ziar de Cluj, Ciprian Miron a dat un concurs în urmă cu un an și a obținut funcția de la DIC, însă a rămas adjunct la Poliția Capitalei ca împuternicit până la sfârșitul anului trecut. 

 

DIC, punct culminant în cariera lui Miron 

Ciprian Adrian Miron este de departe unul dintre cei mai controversați polițiști din IGPR. Acesta a ocupat funcţii de execuţie şi de conducere în cadrul Poliţiei Române, a fost ataşat de afaceri interne în Statele Unite ale Americii şi a absolvit, în anul 2009, cursurile Academiei FBI din Quantico, Virginia. 

Comisarul șef Ciprian Miron a apărut în Poliția Română, în anul 2014, când s-a întors din funcția de atașat pe probleme Interne, în Statele Unite ale Americii. S-a plimbat prin conducerea unor secții de poliție din Cluj-Napoca, iar ulterior a fost împuternicit la șefia IPJ Cluj. În momentul în care postul a fost scos la concurs, Miron a obținut rușinoasa notă 5. Fostul ministru MAI, Carmen Dan, a decis să îl mute pe Miron pe funcția adjunct al IPJ Cluj, iar Constantin ILEA sa devină împuternicit ca șef al IPJ Cluj (**Înscris pentru examenul de adjunct al IPJ Cluj, Constantin Ilea promovat concursul, dar în prezent stă la BCCO Cluj, fiind înlocuit temporar de Cătălin Aron Lungu).

În decembrie 2018, șeful Poliţiei Capitalei Mihai Marius Voicu a fost schimbat din funcţie şi înlocuit cu Adrian Ciprian Miron.

Ascensiunea profesională a lui Miron s-a datorat unor mișcări politice, el fiind împuterrnicit în 2018 ca ADJUNCT al Poliției Capitalei. La scurt timp a participat la un exament pentru șefia Direcției de Investigații Criminale și l-a promovat. Însă a rămas pe funcția pe care era împuternicit până în decembrie 2018. De anul acesta, comisarul șef Ciprian Miron este conduce Direcția de Investigații Criminale alături de doi profesioniști: Doru Antonio Marinciu, fostul şef de la Serviciul Omoruri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și Marian Irinel Jinga, fost șef al Oficiului pentru Protecția Martorilor.

 

Direcţia de Investigaţii Criminale are în competenţă combaterea infracţiunilor contra persoanei, patrimoniului, avutului public, autorităţii, precum şi a celor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, excepţie făcând cazurile din sfera crimei organizate. Direcţia de Investigaţii Criminale este condusă de un director, secondat de doi directori adjuncţi, iar activitatea sa este coordonată de un adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române. În plan teritorial, serviciile de investigaţii criminale sunt subordonate nemijlocit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi adjunctului inspectorului şef. Pe verticală, serviciile teritoriale de investigaţii criminale se subordonează Direcţiei de Investigaţii Criminale. Adică, cei de la SIC Cluj, alături de celelalte servicii de investigații criminale din țară, sunt la degetul mic al controversatului Ciprian Miron. 

 

 

În vara anului 2016, când a devenit șef al Poliției Cluj-Napoca, Ciprian Miron declara că are 10 ani de experientă în Poliția Română și că s-a întors din SUA pentru a-și încheia cariera în țară, cu posibilitatea de a pleca în misiune în străinătate. În toată perioada în care a stat în IPJ Cluj, Ciprian Miron nu s-a remarcat prin reușite profesionale, dar rămâne în istorie pentru nota 5 de la examen și pentru că și-a pus epoleții invers când a dat un interviu în presă (foto sus).

„M-am întors în ţară pentru că mandatul pe care l-am avut acolo era pe o perioadă de 4+1 ani. Sunt foarte pasionat de munca de poliţie, de asta am hotărât să mă întorc. M-am acomodat cu brio pe funcţia de la Poliţia Municipală Cluj-Napoca. Sunt clujean de origine, din Câmpia Turzii. Am fost repartizat la alba atunci când am terminat Academia de Poliţie. Pot spune că există o mare diferenţă între sistemul justiţiei din America şi cel de aici. Acolo vorbim de un sistem centralizat, iar aici de unul descentralizat. Oricum am avut 10 ani de experienţă în sistemul din România, iar acum nu mi-a fost greu să mă adaptez. E adevărat că am de-a face cu colegi noi, dar nu regret absolut deloc că m-am întors şi vreau să îmi termin cariera în Poliţia Română, chiar dacă vreodată o să mai am o misiune în străinătate. Nu exclud posibilitatea aceasta niciodată. În ceea ce priveşte acest lucru nimeni nu e obligat să o facă. Sunt joburi pentru care aplici. Se face o selecţie în momentul în care le scoate Ministerul Afacerilor externe la concurs, se organizează un interviu şi au loc mai multe etape pe care eu sau orice alt agent trebuie să le parcurgem în cazul aplicării pentru o misiune în afara ţării”, a declarat Miron în 2016. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *