EXCLUSIV! Emil Boc, acuzat de uzurpare de calitati oficiale. A semnat “ca primarul” autorizatii de constructie pe vremea cand era premier. Iar asta nu e totul!

Corpul de control al primului-ministru a emis zilele acestea un raport privind activitatea Inspectoratului Judetean in Constructii Cluj. Surpriza, insa, inspectorii au descoperit ca, in cadrul Primariei Cluj-Napoca, un anume Emil Boc, si o sa vedeti de ce spunem "un anume" a semnat, timp de sapte zile, chiar dupa ce si-a dat demisia, nu mai putin de 57 de autorizatii de construire. Potrivit Corpului de control al premierului, insusi Emil Boc ar fi semnat o parte din aceste acte, restul autorizatiilor de construire fiind semnate de o persoana necunoscuta, dar in stilul de semnatura al lui Boc. Scandalul ameninta sa ia amploare de vreme ce acest lucru constituie o fapta penala, daca se dovedeste a fi real, fiindca Emil Boc este acuzat ca ar fi semnat acte in timpul in care nu avea nicio atributie sa o faca, pentru ca era la Bucuresti, in functia de prim-ministru al Romaniei. Infractiunea de uzurpare de calitati oficiale se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda.

Pentru o perioada de 7 zile, la inceputul anului 2009, municipiul Cluj-Napoca nu a avut primar. Emil Boc tocmai plecase la Bucuresti si parasise functia de edil al orasului, iar membrii Consiliului Local inca nu il validasera in locul acestuia pe fostul viceprimar, Sorin Apostu. Cu toate acestea, in acele 7 zile in care in fruntea celui mai mare oras din Transilvania nu se afla niciun carmaci, au fost eliberate un numar de 57 de autorizatii de construire. Pe actele respective se afla semnatura lui Emil Boc si a altor persoane care au semnat in numele si pentru Emil Boc.

Expresia “semna ca primarul” capata un nou inteles

“Incepand cu data de 5 ianuarie 2009, domnul Emil Boc nu mai putea exercita prerogativele conferite prin legea functiei de primar, respectiv nu mai putea semna, in calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, acte ale autoritatii administratiei publice locale”, se arata in raportul Corpului de control al primului-ministru.

Asta pentru ca membrii Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca au luat act de demisia lui Emil Boc din functia de primar al municipiului in data de 5 ianuarie 2009. Cu toate acestea, de-abia in data de 13 ianuarie 2009, prin Hotararea nr. 2 Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca l-a desemnat pe Sorin Apostu, “viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, sa exercite atributiile conferite de legea primarului, pana la data depunerii juramantului de catre primarul nou ales”.

In perioada 5 ianuarie 2009 – 12 ianuarie 2009 atributiile de primar al municipiului Cluj-Napoca nu puteau fi exercitate de niciunul dintre viceprimari, atat timp cat Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca nu desemnase viceprimarul care avea dreptul “sa exercite atributiile conferite de legea primrului”, sunt concluziile raportului citat.

Pe scurt, Corpul de Control al primului-ministru a constatat emiterea, fara drept, a unui numar de 57 de autorizatii de construire:

Desi functia de primar al municipiului Cluj-Napoca a devenit vacanta de la data de 5 ianuarie 2009, iar viceprimarul care putea exercita atributiile de primar a fost desemnat, de catre Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, in data de 13 ianuarie 2009, in aceasta perioada au fost emise de catre “primarul” municipiului Cluj-Napoca un numar de 57 de autorizatii de construire, din care:

9 autorizatii de construire au fost semnate de Emil Boc
45 de autorizatii de construire au fost semnate de o persoana nenominalizata, in numele si pentru Emil Boc
3 autorizatii de construire au fost semnate pentru “primar” de catre o persoana nenominalizata
”.

Fostul vice n-a semnat cu "Boc", ci cu propriul sau nume

In acea saptamana in care autorizatiile de constructie se semnau pe banda rulanta in Primaria Cluj-Napoca, fara ca cineva sa aiba, intr-adevar, autoritatea de a o face, “primar” din oficiu al Clujului a fost actualul senator UDMR, Laszlo Attila. Contactat, acesta a spus ca a semnat “vreo trei, patru” autorizatii, dar toate cu numele lui si data la care acestea au fost emise.

Eu am fost primar din oficiu, pentru ca Boc isi daduse demisia si Sorin Apostu a fost in concediu. Dar in acea perioada au fost semnate, parca, trei sau patru autorizatii de constructie. Emil Boc nu avea cum sa semneze dupa data de 5 ianuarie 2009, avand in vedere ca atunci a fost inregistrata demisia lui. Eu tot ce am semnat, am semnat cu numele meu, niciodata cu expresiile “pentru primar” sau “in numele lui Emil Boc”. Acum, trebuie vazut. Nu sunt foarte greu de recunoscut nici semnatura lui Boc, nici semnatura lui Apostu, nici semnatura mea”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, fostul viceprimar al Clujului, senatorul Laszlo Attila.

Declaratia lui Emil Boc pentru Ziar de Cluj

Contactat telefonic, Emil Boc a spus ca nu a mai semnat niciun act administrativ dupa incetarea mandatului de primar.

"Nu am semnat nicio autorizatie de constructie si nici un alt act administativ la Primarie dupa data de 5 ianuarie 2009. Ultimele acte au fost semnate de catre mine inainte de 5 ianuarie, dar au fost inregistrate oficial doar dupa 5 ianuarie, cand s-a reluat oficial activitatea Primariei. Dupa data demisiei nu am mai semnat nimic in calitate de primar", a declarat Emil Boc pentru Ziar de Cluj.

Emil Boc, suspect de uzurpare de calitati oficiale

Cu toate acestea, reprezentantii Corpului de control al primului-ministru spun ca “folosirea, fara drept, in perioada 5 ianuarie 2009 – 12 ianuarie 2009, a calitatii oficiale de primar al municipiului Cluj-Napoca, urmata de semnarea unui numar de 57 de autorizatii de construire, atributie legala conferita de dispozitiile legale exclusiv primarului, calitate pe care niciunul dintre semnatarii celor 57 de autorizatii nu o indeplinea in perioada respectiva (inclusiv cu referire la Emil Boc), poate intruni elementele constitutive ae infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, fapta prevazuta si sanctionata de legea penala”.

Prin urmare, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind operatiunile sau actele ilicte in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unor posibile fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei.

Care sunt cele noua autorizatii semnate de Emil Boc dupa data de 5 ianuarie, cand nu mai era primarul Clujului

 

1. Executarea lucrarilor de constructie pentru spalatoria auto de langa Kaufland Manastur, un proiect de 150.000 de lei. Beneficiarul constructiei a fost SC Zeus Service Group SRL, firma aflata acum in faliment si in fruntea careia se afla nimeni altul decat Daniel Don, seful Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, alaturi de Diana Maria Miclea.


2. Mansardarea unei locuinte din oras, proprietatea lui Gheorghe Ciutrila, sef de lucrari in cadrul catedrei de Tehnologia Constructiilor de Masini din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN).


3. Autorizarea construirii unui imobil de 28 de apartamente in zona Manastur sud de catre SC Rdcons Invest SRL, firma lui Ion Daniel Susan, cel care a transformat, fara autorizatie, spatiul din podurile si garajele a cinci blocuri din oras in apartamente.


4. Acelasi Ion Daniel Susan a mai primit "in aceeasi transa" o autorizatie de constructie pentru un bloc de patru etaje, cu 35 de apartamente, tot in cartierul Manastur.


5. Autorizarea construirii unei cladiri multifunctionale langa complexul de camine din Hasdeu. Proiect dezvoltat de Kanyaro Melinda, proprietara terenului, si care, in 2007, nu a primit avizul consilierilor pentru ca nu respecta Procentul de Ocupare a Terenului (POT) si nici Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) stabilite prin Planul Urbanistic General (PUG).


6. Executarea lucrarilor de construire pentru doua locuinte cuplate de catre SC Briliant Construct SRL, firma in fruntea careia se afla Liviu Macavei si Teodor Hozan. Cei doi au mansardat ilegal un bloc de pe strada Mircea Eliade, construind alte noua apartamente, apoi i-au dat in judecata pe locatarii cladirii pentru a accepta redistribuirea cotelor de proprietate asupra spatiilor comune fara a primi despagubiri.


7. Executarea lucrarilor de construire, reabilitare modernizare ale stadionului “Ion Moina” - dotare multisport cu capacitate de 3.000 de spectatori si aducerea la nivelul normelor specifice actuale a stadionului existent – o lucrare de peste 160 de milioane de lei.


8. Amenajarea a 29 de locuri de parcare pe strada Byron, o lucrare de 3.500 de lei.


9. Construirea unui bloc de sase etaje pe strada Buna Ziua de catre SC Elite Grup SRL, firma in fruntea careia se afla Sergiu Bogdan Capusan si Anica Capusa, sotia lui Chimu Capusan, cel pe care presa locala si nationala l-au numit “stapanul smecheriilor” pentru ca a reusit sa construiasca “cat altii in 10 ani” in orasul comoara al Ardealului. Cu o avere de 7 de milioane de euro, Chimu Capusan, de 59 de ani, ocupa locul 381 in Topul Forbes.

Intrebari pentru oricare procuror clujean, indiferent de parchet. Avem cateva intrebari pentru procurorii clujeni:

1. Daca Emil Boc a semnat acele autorizatii de constructie, cand il vor cauta procurorii pentru uzurpare de calitati oficiale?

2. Daca Emil Boc n-a semnat acele acte, cand o sa-l caute procurorii pe cel care a semnat in fals cu semnatura lui Boc?

3. Admitand ca Emil Boc a semnat 9 autorizatii de construire si restul de 48 nu le-a semnat el, atunci cine i-a folosit semnatura in mod fals?

4. Cine merge la puscarie?

Comentarii

gogu

19.05.2015 21:47

nu e semnatura lu' Pokemon. E "bussinesul" unui fost arhitect sef si a "femeii" lui boc din primarie. Sunt din lotul vechi... ati uitat de AC semnate pe vremea lui Aprostu de Adrian Iancu? De cele "trase" la copiatoru color? de cele cu acelasi numar de ordine? Ce sa mai spun de stampila cu semnatura lu Boc care statea la aceeasi "femeie"...

Gelsomina

19.05.2015 21:59

Semnatura e a Stefaniei Ferencz !

grig

20.05.2015 07:14

Cu ceva timp in urma se batea cu pumnul in piept ca e copil cinstit si corect si iata cum incet incet incep sa iasa la iveala matrapazlacurile lui nenea Boc.Urmeaza plimbarile pe la DNA ?

Eva

20.05.2015 07:49

Nu pot sa cred ca a semnat in necunostiinta de cauza. Nu e atat de "naiv"sa nu stie ca dupa demisie nu mai are drept de semnatura? Offfffffff,d-le Boc! de ce ne dezamagiti asa? Eram cea mai mare aparatoare a dvs. la atacurile care vi se aduceau? Dar in fata evidentei.....mai pot sa va apar? De ce ne dezamagiti asa?  

Misu

20.05.2015 08:47

Semnatura lui Boc de pe autorizatii este una electronica (un jpg). Problema e ca toti ceilalti care semneaza in original, au pus aceasta stampila....desi nu aveau voie sa elibereze autorizatii pana la numirea primarului interimar....deci rahatul e la serviciul autorizari....

X

20.05.2015 09:27

Firmele care au executat abuziv lucrarile imobiliare ar trebui trase la raspundere in frunte cu Boc care a aprobat proiectele si nu le-a mai verificat dupa aceea. Noi stam intr-un "bloc" in care garajele au fost transformate in apartamente. E inadmisibil sa iti bati joc asa de cetateni. In zona in care RdCons a construit in prostie, din cauza lui Boc, locurile de parcare lipsesc cu desavarsire. Buie Moc!!!!!

Sebi

20.05.2015 09:42

Oare de cate dovezi mai avem nevoie ca acest pitic sa fie chemat de procurorii anti-coruptie la audieri? Oare cine il apara atat de puternic pe acest spiridus de nu este anchetat... Domnilor procurori, vrem sa va aducem la cunostinta faptul ca noi ca si cetateni ne-am saturat de faptele nepedepsite ale acestui piticot care continua sa isi bata joc de noi. Avem o singura rugaminte la voi, luati atitudine si scapatine de acest mascarici!

Ciprian

20.05.2015 11:38

N-a semnat el personal nimica, stampila lui lasata la oamenii de incredere a facut minuni, nu numai in perioada aia, dar si anterior cat cocheta saptamanal cu Bucurestiul, neavand timp de problemele urbei in care a fost ales.

miron

20.05.2015 11:43

Urmariti pe cei care s-au indestulat rapid in acea perioada ca aflati si cine a incasat malaiul. Poate stie ceva secretara lui Boc,Apostu, Moisin si iar Boc! Ca si ea are un credit urias de platit! Aia care umbla prin birouri cu minciunele ca domnu' primat a zis....iar daca verificai nu zisese nimic!

M.G.

20.05.2015 12:03

Oare piticul nu merge un pic la racoare sa scapam de el? Sa vina cineva competent la conducere si sa aduca Clujul pe linia de plutire?

Daniel

20.05.2015 12:04

Problema e veche... Cititi...

http://m.cotidianul.ro/article.php?id=184187

Cetatean al Clujului

20.05.2015 12:50
Dl Liviu Alexa sa inteleg ca ati inceput campania electorala si de acum inainte va apararea cate un articol despre activitatea primariei sau .... sunt sponsorizari / articole comandate, noi cetatenii nu suntem chiar asa de creduli sa nu ne dam seama ca de aceste aspecte si de jocul de culise al ziaristilor. Abia astept sa va vad intr-o functie de demnitar si sa aveti in subordine functionari care vor face jocuri in favoarea lor si veti fi d-voastra acuzat sau sa vedeti modul de inregistrare a documentelor intr-o institutie publica. La oricine se poate intampla mai devreme sau mai tarziu din pacate oricat de verticali s-ar tine si unii si alti, deoarece traim intr-un sistem bolnav cu salarii de mizerie. Apropo nu sapa groapa altuia ca sa nu cazi tu in ea atunci cand vei fi demnitar. Avem nevoie de articole positive caci oricum viata este grea, daca ne scufundam in scandaluri nu vom contribui cu nimic pe acesta lume, da bine si vei primi bine.

tot un cetatean

20.05.2015 23:18

si daca primesti rau ce sa oferi?sau daca cei care trebuie sa te ajute te plimba de colo colo ?tot bine?  rusine poate nu stiti in ce oras traiti...sau poate traiti in partea aia a orasului care nu se vede de oamenii simpli  !!  sa raspunda fiecare...pentru abuzurile pe care le facut   e o mascarada oricum tot ce se intampla il arestam ii dam drumu//.....

sisu

21.05.2015 08:46

Bravo domnule Alexa pentru interventia dvs. la Antena 3 in emisiunea Sinteaza Zilei !Ati demascat hotiile preacinstitului Boc Poc care se tinea ca este usa de biserica.Astept cu nerabdare sa inceapa anchetarea tovarasului si rezultatele anchetei.

bill

21.05.2015 08:48

Ce face omul cu mana lui se numeste lucru manual.

Adauga comentariu