EXCLUSIV Egipteni, afgani și sirieni, descoperiți într-un tir care tranzita Huedinul. Șoferul, cetățean străin, scapă doar cu dosar penal

Un echipaj de la Poliția Huedin a descoperit un tir în care erau transportați șapte sirieni. Șoferul, cetățean străin, pare să facă parte dintr-o rețea internațională care încasează mii de euro pentru fiecare imigrant transportat ilegal. Cercetările au fost preluate de către cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, iar potrivit surselor Ziar de Cluj, bărbatul va fi lăsat în libertate, putând astfel să părăsească țara. 

Infracțiunea cea mai slaba 

Sursele Ziar de Cluj susțin că grupul a mai fost în atenția anchetatorilor și că de fapt veneau din Turcia pe ruta cu Bulgaria-România- destinație finală: Germania. Astfel că infracțiunea pe care cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au reținut-o la deschiderea dosarului penal, tentativa de trecere frauduloasă a frontierei, este una slabă care nu permite măsuri privative de libertate ori control judiciar, dat fiind că niciunul dintre aceștia (șoferul și cei 6 imigranți) nu sunt cetățeni români. 

Iată varianta oficială prezentată de către Poliția Cluj: 

„La data de 2 februarie a.c., în jurul orei 11.30, în baza activităţilor informativ-operative, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au depistat un grup de 7 persoane de sex masculin, cetăţeni străini, având naţionalitate egipteană, afgană şi siriană, în timp ce se deplasau pe DN1 E60, pe raza comunei Poieni. 

În urma discuţiilor purtate cu aceştia, s-a stabilit faptul că cei 7 intenţionează să ajungă în Germania, iar din Timișoara și până în parcarea unui restaurant din comuna Poieni au fost transportaţi în semiremorca unui ansamblu de vehicule.

În urma verificărilor efectuate, a fost identificat  conducătorul ansamblului de vehicule, stabilindu-se că este cetăţean slovac. 

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal”, arată cei de la IPJ Cluj. 

Din comunicatul oferit de IPJ Cluj nu reiese logica prin care tirul era pornit de Timișoara cu direcția Germania, dar totuși depistat în zona Huedinului. 

În cazurile de trafic de imigranți rețeta este simplă: șoferul declară că nu știa că are imigranți în remorca tirului. Acesta a fost și cazul de azi. Iar cercetările superficiale s-au concretizat în nimic: deschiderea unui dosar penal și, cel mai probabil, pierderea urmei șoferului, care este liber și poate pleca în voie din țară și dus să fie! 

 

Franța caută traficanții și-n gaură de șarpe

Reamintim că în urmă cu un an și patru luni, cinci români au fost arestați preventiv și extrădați, la cererea autorităților din Franța, făcând parte dintr-o rețea care transporta imigranți în camioane frigorifice. Fenomenul a luat amploare în ultimii șase ani, în contextul conflictelor din țările arabe. În referatul cu propunerea de arestare de atunci se vorbea în detaliu despre modul de operare al rețelei. Și nu doar Franța. Alte state europene au luat în serios fenomenul traficului de imigranți, iar mandatele europene de arestare curg fără cusur. Mai puține astfel de mandat avem în România, unde anchetatorii consideră ca e logic dacă șoferul zice că a pornit din Timișoara spre Germania pe la Huedin, așa să fie. Orice altceva ar însemna muncă de cercetare penală...

 

Sursa foto: gdnonline.com

 

 

Adauga comentariu