EXCLUSIV! Echipaj de la Jandarmeria Montană, denunțat la POLIȚIE pentru simularea unui control și că au cerut ȘPAGĂ: „Mă întorc, să-mi faceți un buchet de flori pe când revin”. Un COMISAR i-a DENUNȚAT

UPDATE, IJJ: 

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la un jandarm din cadrul I.J.J. Cluj, aflat într-o piaţă din Cluj-Napoca, facem următoarele precizări:

- Colegul nostru a plătit florile;

- Jandarmul nu a solicitat în niciun moment vreun favor în schimbul neaplicării măsurilor legale, fapt confirmat de către vânzătoare.

 

 

Un comisar a surprins în flagrant în timp ce mai mulți jandarmi de la Jandarmeria MONTANĂ Cluj au mimat o acțiune de CONTROL într-o piață privată din Mănăștur. Fără a avea atribuții în acest sens, câțiva jandarmi, îmbrăcați în uniforme au mers la florărese cerându-le acte pe care acestea nici măcar nu trebuiau să le posede, intimidându-le că au probleme, iar ulterior le-au propus să le facă buchete de flori „ca să fie bine”. Întreaga întâmplare s-a petrecut în Piața Ion Meșter din Mănăștur. Culmea, contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj susține că a exista o acțiune de control în piața respectivă, dar pentrua verifica dacă lumea poată măști și dacă se respectă distanțarea socială. 

„Au venit direct la taraba mea și mi-au cerut acte, mi-au cerut hărtii de la primărie. Nici ei nu știau ce documente trebuie să ai să funcționezi legal. Habar nu aveau. Ei se aflau într-o piață privată, unde comercianții au nevoie de alte documente doveditoare decât cei din piețele publice. M-au speriat, au venit la intimidare că n-am aia, n-am alta, le-am  explicat că nu trebuie să am documente de acest gen și ușor au lăsat-o mai moale. Unul dintre ei s-a apropiat de mine și mi-a spus „Lasă că facem să fie bine. Mă întorc, să-mi faceți un buchet de flori”. I-am făcut așa cum mi-a zis. I le-am dat. Apoi am aflat că toată povestea a fost surprinsă de către un alt comisar de poliție care a și sunat la 112 să reclame întâmplarea. Noi nu am mai pățit așa ceva. În control se venea de la Economică, de la Poliție. Acești oameni nici măcar nu s-au prezentat și se vedea clar după ce tip de acte ne-au cerut că nu știau și nu aveau atribuții în acest sens”, ne-a declara una dintre florăresele care a fost nevoită să-și dea marfa pe gratis să scape de presiunile celor de la Jandarmerie. 

Spusele femeii au fost confirmate și de către comisarul care a asistat la episodul de intimidare a florăreselor și a sunat la 112 reclamând comportamentul abuziv al celor de la Jandarmeria Montană.

„Am venit în piață, după ce am ieșit de la muncă, să îi cumpăr un buchet de flori soției mele. În timp ce alegeam florile pentru aceasta, în spatele meu a apărut un echipaj de trei jandarmi. Doi stăteau de șase și unul a început să ceară documente unei florărese. A început să o chestioneze cu casa de marcat, să îi spună că nu are documente legale, iar ulterior a schimbat placa și i-a cerut să îi facă niște buchete barosane de flori că uită el tot. Nu mi-a venit să cred că Jandarmeria Montană face un abuz de uniformă pentru niște buchete de flori luate cu titlu de șpagă. Am sunat la 112 și am denunțat tot episodul, pentru că nu mi-a venit să cred că am asistat la așa ceva. O intimidare pe față, o găinărie, o ilegalitate”, ne-a povestit polițistul care a făcut sesizarea. 

 

Înainte de publicarea materialului, am cerut explicații de la cei de la IJJ, întrebând care era misiunea în care erau angrenați cei de la Jandarmeria Montană de 8 martie în Piața Ion Meșter. Surpriză: IJJ susține că nu au fost trimiși să efectueze verificări economice, ci dacă se respectă măsurile impuse în pandemie. 

„Într-adevăr. Am verificat și a exista o acțiune a colegilor mei în piața Ion Meșter. Colegii au verificat modul în care se respectă măsurile de protecție sanitare (dacă se poartă mască, dacă există dezinfectanți, dacă se respectă normele de distanțare socială)”, a precizat Marian Barbu, purtătorul de cuvânt al IJJ Cluj. 

Iată punctul de vedere al celor de la IPJ Cluj: 

„În jurul orei 15.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată printr-un apel la 112, despre faptul că un jandarm care efectua activități de control privind normele legale care reglementează activitățile de comerț, într-o piață agroalimentară situată pe strada Ion Meșter, ar fi solicitat ca în schimbul neluării unor măsuri legale față de abaterile comercianților, să primească flori pe care aceștia le aveau puse înspre vânzare. La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție, fiind identificat apelantul si persoana reclamată, respectiv jandarmul. Din primele verificări efectuate și în baza relatărilor comerciantului, rezultă faptul că plutonierul adjunct șef din cadrul Inspectoratului Județean  de Jandarmi Cluj desfășura activități de control al modului în care sunt respectate măsurile impuse conform Legii 55/2020. Aspectele constatate de polițiști au fost consemnate într-un proces-verbal, urmând a fi înaintat unității de parchet competente”, au declarat cei de la IPJ Cluj. 

 

Adauga comentariu