Anchete

EXCLUSIV! Directoarea AJOFM audiată: Am primit CV-uri, inclusiv pe cel al șoferului Aureliei Cristea

 

Audierile din dosarul penal Mită la AJOFM Cluj continuă. La ultimul termen a fost interogată de către instanță și avocați nimeni alta decât cea care i-a luat locul lui Daniel Don în fruntea AJOFM. Vorbim de Otilia Niste, o apropiată a pesediștilor din Cluj-Napoca. Pe lângă faptul că, în mare parte, declarațiile ei conturau ideea că ea nu știa ce se întâmplă în instituție, aflată sub juramânt, Niste a scăpat câteva detalii despre ”norocoșii” ce ajungeau să încaseze salarii lunare de zeci de mii de lei pe proiecte europene. Doi dintre aceștia au fost protejați de către partidele politice și angajați la diferite instituții ale statului: Ciprian Grigore și Radu Sporiș.

 

Transparență mascată

La începutul audierii, judecătorul Marius Lupea i-a cerut directoarei de la AJOFM să vorbească despre modul în care erau angajați așa-zișii experți pe proiectele europene ce fac obiectul rechizitoriului prin care au fost trimiși în judecată: Daniel Don  împreună cu Marian Moteoc, Vasile-Dumitru Apătean, Andrei Enyedi şi Cristina Uifălean.

„Legat de modul în care erau angajaţi experţii, unele (n.r. proceduri) erau transparente, altele nu. Pe unul dintre proiecte a existat o procedură de selecţie a experţilor şi este vorba de Skills for Jobs, iar pe celelalte proiecte nu a existat o astfel de procedură de selecţie a experţilor. Pe Funcţionarul Electronic 2.0 s-a preluat procedura de selecţie de pe proiectul Skills for Jobs, cu copy paste. Toţi experţii care intrau pe proiecte, indiferent prin ce modalitate, ajungeau să fie avizaţi şi aprobaţi de către managerul proiectului, directorul executiv de la acea dată, Don Daniel. (…) Funcţionarii publici din cadrul agenţiei sunt azi aici de faţă, respectiv inculpaţii Moteoc, Apătean, Uifălean, iar din afara instituţiei: doamna Greta Florina, fără a putea preciza ce funcţie avea aceasta, doamna Antal, soţul acesteia fiind prezent aproape săptămânal în instituţie. Referitor la numita Antal, arăt că CV-ul acesteia nu prea concorda cu poziţia proiectului, din punct de vedere al condiţiilor descrise ca şi competenţe pe activitatea respectivă. Aceasta a fost secretară la o întreprindere. Nu am văzut şi nu mi s-a destăinuit nici un expert înainte de arestarea domnului Don Daniel, în sensul că i s-ar fi solicitat şi ar fi remis o anumită sumă de bani inculpatului Don Daniel, din salariul lunar primit în calitate de expert pe proiecte. După arestarea inculpatului Don mi s-au destăinuit în acest sens numiţii Boşca Ciprian şi Cenan Daniel” a declarat directoarea AJOFM Cluj, Otilia Niste.

Reamintim pe această cale că martorul denunțător, cu ajutorul căruia DNA Cluj a reușit să finalizeze ancheta, este Daniel Cenan.

Puișori de la instituții publice, partide și multinaționale

Audierea Otiliei Nistea a durat aproape trei ore, timp în care femeia a apelat la replica ”nu îmi amintesc” de fiecare dată când i se puneau întrebări de clarificare a colaborării sale cu instituția și ceilalți experți angajați pe cele 10 proiecte ce au făcut obiectul anchetei DNA Cluj. Cu toate acestea, întrebată de avocatul lui Daniel Don, femeia a povestit despre cum au ajuns pe masa ei CV-uri ale diferitelor persoane ce urmau să încaseze salarii frumușele de la UE.

„Poate specifica martora, în relaţie cu fiecare dintre următoarele persoane, cum a aflat de proiecte, cum şi-au depus CV, cu cine au luat legătura, cine i-a angajat ca şi experţi pe proiecte: Copil Cristian, Corojan Ioana, Sporiş Radu, Chiciudean Remus, Dacian Dragoş, Cenan Bianca, Pop Iustin, Huza Romeo, Daniş Viorel, Negrean Angela şi şoferul doamnei Aurelia Cristea?” a fost una dintre întrebările ce aveau ca obiect clarificarea ”criteriilor” de selecție a apropiaților.

Referitor la Copil Cristian arăt că acesta a fost liderul de sindicat de la firma Nokia, cu care am făcut cunoştinţă în momentul care au fost concedierile colective de la Nokia, ocazie cu care s-a scris proiectul „Centrul de tranziţie de la Job la Smart”.

Nu ştiu cine l-a recomandat pe Cristian Copil, ştiu că doamna Chiciudean şi-a exprimat reticenţa în privinţa acestuia, dar el avea acea abilitate de a cunoaşte personalul de la Nokia, personal care a intrat ca şi grup ţintă în cadrul proiectului. Aceste aspecte au fost de folos pentru implementarea proiectului. Referitor la Corojan Ioana, aceasta era expert pe proiectul Skills for Jobs, numi amintesc exact. Doar atât cunosc despre aceasta.

Domnul Chiciudean Remus este soţul doamnei Chiciudean. Şi alte detalii nu mai cunosc în acest sens. Sigur, nici măcar nu-mi aduc aminte dacă a fost propus ca expert pe proiecte.

Referitor la Dacian Dragoş, arăt că acesta este persoană din anturajul inculpatului Don şi cunoscut de-al doamnei Chiciudean Ana Maria, nu ştiu cine l-a recomandat pe proiect.  Ştiu că era profesor universitar şi specializat în achiziţii publice, fiind o persoană care avea cunoştinţe utile pentru anumite proiecte.

Despre Cenan Bianca cunosc că este soţia domnului Cenan Daniel şi probabil prin intermediul dânsului a fost desemnată ca şi expert.

În ce îl priveşte pe numitul Pop Iustin, arăt că îl cunosc dar eu nu l-am recomandat pe proiecte, iar dacă l-am recomandat nu îmi mai amintesc pentru că sunt întâmplări care s-au 7 petrecut acum câţiva ani.

Huza Romeo este un cunoscut al doamnei Chiciudean şi nu-mi amintesc să îl fi recomandat eu. Oricum, aceste recomandări nu aveau nicio valoare, respectiv nu conta dacă a fost recomandat de Niste Otilia sau de alte persoane.

Pe Negrean Angela o cunosc, am lucrat la firma acesteia ca şi lector, înainte de anul 2009, cu contract civil. Inculpatul Don Daniel încheia contracte de parteneriate cu firme de formare profesională, care scriau proiecte cu interes pentru AJOFM.

Referitor la şoferul doamnei Cristea Aurelia, chiar inculpatul Don Daniel mi-a înmânat CV-ul acestuia pentru a fi angajat pe proiecte (se numeşte Grigore Ciprian)” le-a explicat magistraților directoarea Otilia Niste.

Despre Otilia Niste, presa locală a scris că ar fi avut legături și cu angajarea actualului deputat PSD Cluj, Horia Nasra. Dar, la acea vreme, Niste a declarat similar ca la audierea de acum, explicând că, deși era colega de partid cu Nasra, decizia de a-l angaja pe acesta i-a aparținut lui Daniel Don.

Adevărul poate fi undeva la mijloc.  Cert este că oameni ca Daniel Cenan (care s-a transformat în denunțător fără a mai fi tras la  răspundere pentru sutele de mii de lei încasate) ori ca Otilia Niste (care nu știe, n-a auzit, și dacă a fost ceva, sigur Don e de vină) au  reușit să stea în afara anchetei DNA Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *