Exclusiv! Corpul de Control al Ministerului Sanatatii si specialisti din CNAS au descins la Institutul de Urologie si Transplant Renal! De ce treneaza acest dosar? Datoriile au depasit 500 de mii de Euro

 
Sediul Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj este in acest moment „locul de joaca” profesionala al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii care, impreuna cu specialisti din cadrul CNAS iau la puricat toate documentele din ultimii ani ale institutului, pentru a-si da seama care au fost cauzele falimentului acestei institutii.
 
Este foarte interesant ca, potrivit surselor noastre, Corpul de Control efectueaza aceste verificari la solicitarea expresa a DIICOT.
 
Si mai interesanta este tacerea care s-a asternut peste dosarul datoriilor inimaginabile ale Institutului, dupa ce, in urma cu cateva saptamani, procurori ai DIICOT Cluj au ridicat o gramada de acte si documente financiare din perioada managementului lui Mihai Lucan. Dar si mai interesant este faptul ca un control al CNAS a mai avut loc foarte de curand. Insa, spun sursele noastre, inspectorii CNAS de la Bucuresti au fost “inmuiati” de persoane necunoscute care, practic, i-au spaguit cazandu-i fara niciun fel de justificare la hotelul de 5 stele Grand Hotel Italia.
 
Mai mult, in mediile justitiabililor se discuta de documente disparute si de o incercare de fraudare a probelor. 
 
Tot ca o informatie in exclusivitate va putem spune ca compania Synevo a poprit conturile Institutului intr-o incercare de a recupera datoriile pe care institutul le are. Practic, sunt blocate inclusiv conturile de salarii, fapt ce duce cu gandul la intrebarea daca institutul va fi bagat in faliment, pentru ca alte solutii legale nu exista.
 
La Ministerul Sanatatii au existat discutii pentru preluarea institutului sub forma de sectie de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, condus Petru Susca.
 
Dar, pana sa stim ce se intampla cu institutul, ne-ar bucura sa aflam raspunsurile la urmatoarele intrebari:
1. Cine a falimentat institutul si despre ce sume discutam?
2. Cine sunt vinovatii prejudiciului financiar imens?
3. Cine a blocat acum cateva saptamani ancheta DIICOT?
4. Cine a spaguit inspectorii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu sejurul de la Grand Hotel Italia?
 
Silviu Moga, seful Institutului: "De cand am scapat de Lookmed si prestam servicii, indicatorii spitalicesti ai institutului arata bine. Dar va fi greu sa-l salvam."
 
Contactat telefonic, Silviu Moga a confirmat prezenta Corpului de Control al Ministerului Sanatatii. Da. Au sosit de dimineata, dar nu pot sa va dau detalii. Stiu doar ca unele teme se suprapun cu cele ale precendtului control. Probabil ca se doreste a fi aprofundate. In acest moment, datoriile institutului sunt de 2,2 milioane de lei, din care o treime - la compania privata Synevo. Din pacate, este foarte greu sa scapam de aceasta povara. Synevo a executat silit conturile institutului, inclusiv cele de salarii. Luna aceasta am avut primele probleme, o parte dintre angajati nu si-au primit banii. Incercam sa facem tot ce putem mai ales ca acum putem sa facturam si prestari servicii. De cand nu mai avem contractul cu Lukmed, indicatorii s-au imbunatatit simtitor. Insa e greu sa scapam de povara trecutului, a spus Silviu Moga. 
Contactat telefonic, la randul sau, Petru Susca, managerul SCJU a declarat: Nu am discutat preluarea institutului cu nimeni din conducerea Ministerului Sanatatii", a spus Petru Susca. Potrivit surselor noastre, Susca minte, avand cel putin doua intalniri cu ministrul Florian Bodog.  

Comentarii

Nicu

20.09.2017 07:34

Intreb si eu, oare pe la Lukmed si-a varat cineva nasul? De acolo se sifonau o groaza de bani dupa plecarea lui Lucan, prin diverse inginerii financiare. 

Adauga comentariu