EXCLUSIV: Copiii grav bolnavi nu mai pot fi operați în Clinica Chirurgie I! Profesorul Ciuce și lumea medicală clujeană sunt șocați de interdicția impusă de managerul Spitalului, Petru Șușcă

În timp ce majoritatea clădirilor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență sunt într-un grad foarte avansat de degradare, mâncarea este transportată în condiții execrabile, personalul medical și auxiliar este insuficient și, pe cale de consecință, epuizat de efortul de îngrijire al pacienților, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, economistul  Petru Șușcă, secondat de directorul medical Cristina Ghervan, duc un război total împotriva  șefului Clinicii  Chirurgie I, Prof.Univ.Dr. Constantin Ciuce, fostul rector al UMF Cluj-Napoca.

Prima etapă a acestui război s-a consumat acum un an, când conducerea Spitalului Județean Cluj, sub eternul pretext pervers al reorganizării, a distrus complet sistemul de urgență și tratare a politraumei, pus la punct și perfect funcțional timp de 10 ani în Clinica Chirurgie I. Am scris pe larg despre acest subiect aici.

A doua etapă a războiului deschis de Petru Șușcă profesorului Ciuce este pe cale să facă victime directe: copiii grav bolnavi care suferă de diferite malformații congenitale nu mai au voie, conform unor directive verbale date de către conducerea Spitalului Județean, să mai fie operați pe secțiile Clinicii Chirurgie I.

Șușcă, „lovit la glezne” de Ministerul Sănătății cu un control amplu, l-a „pârât” pe Ciuce că operează copii ilegal la Chirurgie I

Noul scandal a început acum câteva săptâmâni, când Corpul de Control al Ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, aflat în vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJUCJ), a fost sesizat de managerul Petru Șușcă de faptul că profesorul Ciuce ar opera ilegal copii în cadrul Clinicii Chirurgie I, cu încălcarea articolului 380, alin. 1, din Legea 95/2006 care spune că „profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite”.

Mai precis, conform unei componente a Raportului, Șușcă a susținut în fața unor specialiști din Ministerul Sănătății că profesorul Ciuce nu ar avea voie să opereze copii, deoarece nu are diploma de specialist în chirurgie infantilă. Mai mult decât atât, managerul spitalului l-a reclamat pe Ciuce că ar opera în continuare bolnavi cu probleme vasculare, în condițiile în care există o secție de profil la Chirurgie II, unde competenta conducere a SCJUCJ a hotărât să se desfășoare aceste intervenții.

Este extrem de ciudat că Raportul Ministerului, care trebuia să conțină în mod normal numai concluzii ale membrilor Corpului de Control al Ministrului față de neregulile găsite în clinicile Spitalului Județean Cluj, are în componență și note, concluzii dictate de managerul Șușcă. Raportul a devenit în această situație partinic, necredibil și extrem de confuz. Pe alocuri, în unele fraze, Șușcă zice una și specialiștii din Minister îl contrazic în fraza imediat următoare.

Citiți și vă cruciți!

Șușcă l-a atacat pe Ciuce cu mijloace specifice fostei Securități

Fără să-l avertizeze verbal sau scris pe profesorul Ciuce că ar încălca legea în încercarea de a da o șansă la viață unor copii aflați cu un picior în groapă, Petru Șușcă, în cel mai pur stil securistic, introduce o „notă de relație” în Raportul de Control al Ministerului în care arată următoarele:

„Cu surprindere, conducerea spitalului a aflat că au existat cazuri de încălcare a competențelor/specializărilor/atribuțiilor din partea profesorului Constantin Ciuce, simultan în mai multe Săli de operație: operații de chirurgie pediatrică, plastică, FĂRĂ SĂ AIBĂ TITLUL DE MEDIC SPECIALIST ÎN ACESTE SPECIALITĂȚI sau vasculară în absența secției”, subliniază savant Șușcă, într-o gramatică sibilinică, în turnătoria către Minister.

 

Intențiile ticăloase ale raportului informativ al „agentului” Șușcă, pionul găștii de pseudomasoni care conduc de 25 de ani sistemul medical din Cluj-Napoca, se pot vedea străveziu în pagina următoare a Raportului:

„Menționăm că nu suntem împotriva asigurării asistenței medicale, în cazuri cu adevărat disperate, dar în actuala conjunctură suntem cu adevărat descoperiți din punct de vedere legal…”

Deci, Șușcă „o arde” savant cu legalitatea și vrea să pară în fața Ministerului foarte preocupat de respectarea literei legii, exprimându-se, sigur pe el, într-un domeniu unde nu are nicio competență să stabilească ce medici sunt capabili să trateze copiii grav bolnavi, sau ce înseamnă „cazuri cu adevărat  disperate”.

În legătură cu legalitatea, dacă domnul manager Șușcă a uitat, noi îi reamintim că nu a avut deloc dificultăți sau sensibilități să încalce legea sistematic pentru a plasa în postul șef RUNOS  persoana preferată - puteti reciti aici ancheta Ziar de Cluj.  Noi ne minunăm și acum cum de procurorii DNA nu s-au sesizat în acest caz. Avem răbdare, însă, cine știe…

Petrică Șușcă își ascunde incompetența managerială atacându-l din toate pozițiile pe Ciuce

Șușcă s-a străduit din răsputeri să distragă atenția Corpului de Control al Ministerului de la gravele deficiențe ale managerului în activitatea de administrare a SCJUCJ, introducând „șopârla” cu presupusa lipsă de legalitate a intervențiilor chirurgicale pe copii, realizate de profesorul Ciuce în Clinica Chirurgie I.

Raportul Ministerului, confuz în mai multe locuri, îi recunoaște fără echivoc competențele profesorului Ciuce pentru a interveni în cazurile complexe care nu pot fi tratate de chirurgii specializați în chirurgie infantilă din cadrul secției de profil care funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Copii și totuși îl acuză voalat că încalcă legea operând în clinică minori.

„Rezultă că deși în secția Chirurgie I sunt efectuate operații pediatrice necesare care nu au putut fi rezolvate în Clinica Chirurgie Infantilă…totuși la nivelul secției nu sunt respectate prevederile articolului 380 alin 1 din Legea 95/2006 și a articolului 9 din Codul de Deontologie Medicală a Colegiului Medicilor din România”, spune mai departe, în același Raport, „expertul” în evaluarea competențelor medicilor, Petru Șușcă.

 

În dulcele stil clasic neo-românesc, conțopistul de la Minister, „aburit” de Șușcă, a scris în documentul ajuns pe masa ministrului Bănicioiu ceva de genul: Este foarte bine că medicul Ciuce a salvat de la moarte o grămadă de copii, dar ce bine ar fi fost dacă avea și hârtii pentru asta.

Dacă nu ați amețit cu totul, în concluzia finală a Raportului care privește activitatea medicală din Clinica Chirurgie I, același funcționar constată la punctul 6, foarte aproape de final, că este foarte bine că se operează copii cu succes în clinica condusă de Ciuce…Adicătelea, curat, murdar, coane Șușcă…

„EXISTĂ EXPERIENȚĂ DOVEDITĂ ȘI O SOLICITARE A SECȚIILOR DE NEONATOLOGIE ȘI A CLINICILOR DE PEDIATRIE CA ANUMITE CAZURI COMPLEXE SĂ FIE OPERATE ÎN SECȚIA CHIRURGIE GENERALĂ I. AICI EXISTÂND ȘI ECHIPA DE ANESTEZIE CU EXPERIENȚĂ ÎN ANESTEZIA NOU-NĂSCUTULUI ȘI A COPILULUI, PRECUM ȘI SERVICIU DE GARDĂ 24/24 ORE CARE PERMIT O MONITORIZARE CONTINUĂ ȘI ÎN POST-OPERATOR.”

Atunci, care este problema? Una singură. Toată lumea medicală clujeană tace când trebuie să își asume atitudini publice, dar bârfește masiv pe la colțuri.
Ciuce nu a vrut să intre sub patrafirul pseudomasonilor care conduc UMF Cluj și suportă presiunile și hărțuirea permanentă din partea lui Șușcă, coada de topor a acestora.

Petrică nu este atât de rău pe cât este de incompetent, însă ura față de șeful Clinicii Chirurgie I (conform unor surse din imediata aproiere a biroului administrativ a lui Șușcă) îi este alimentată permanent de către directorul medical Cristina Ghervan, un personaj discret, dar care poartă povara grea a unui caracter malefic, demn de personajul Cruella din filmul animat „101 dalmațieni”.

Profesorul Ciuce contraatacă dur: „Am salvat viața a zeci de copii cu malformații grave timp de 20 de ani și acum economistul Șușcă îmi pune la îndoială competența profesională”

„Este uluitor în ce situație a ajuns sistemul nostru medical. Oameni care nu au nicio competență în domeniul medical au ajuns să pună în discuție specializarea și competența unor cadre medicale... Am salvat zeci de copii cu malformații grave de la moarte sigură timp de 20 de ani și acum un economist, Petru Șușcă, îmi pune la îndoială competența profesională. Sunt profund dezamăgit și scârbit de comportamentul acestui om și a conducerii Spitalului Județean Cluj. Oamenii aceștia, de când au venit la conducere, sunt puși să distrugă toată munca mea și a colegilor mei. Au început prin a face „praf” sistemul monobloc de tratare a politraumei în urgență, desființând un sistem de îngrijire din Chirurgie I care a salvat, timp de 10 ani, sute de vieți și continuă acum cu interzicerea dreptului la tratament pentru niște copii a căror părinți disperați apelează la ajutorul meu și al colegilor mei, pentru că avem rezultate foarte bune în tratarea unor afecțiuni complexe ale copilului. În patologia pediatrică am abordat, de-a lungul anilor, profitând și de stăpânirea tehnicilor de microchirurgie, afecțiuni congenitale ale esofagului – atrezii esofagiene, achalazii, hernii diafragmatice congenitale, atrezii de duoden, atrezii biliare, tumori maligne retroperitoneale, tumori maligne hepatice, tumori maligne de suprarenală, reconstrucții de esofag pentru stenoze postcaustice, tiroida, hipertensiuneportală, reconstrucții vasculare după traumatisme ale extremităților, fistule arteriovenoase pentru dializă, replantări de degete, transplant digital pentru reconstrucția mâinii postraumatice,etc. Nu amputut refuza niciodată un părinte disperat care a venit să-i fac copilul bine, atunci când am știut că am cunoștințele necesare, eu și echipa excepțională de anesteziști de la Chirurgie I, condusă de Prof. Univ. Dr. Natalia Hagău. Ne-amfolosit întotdeauna toate resursele pentru a salva un copil de la moarte", a declarat pentru Ziar de Cluj Prof. Univ. Dr. Contantin Ciuce, șefulClinicii Chirurgie I.

Profesorul Ciuce consideră că managerul Șușcă interpretează abuziv articolul 9 din Codul de Deontologie Medicală a Colegiului Medicilor din România.

„Acest articol 9 vorbește clar despre caracterul excepțional al unor intervenții, dar și despre faptul că pe lângă specializare medicii trebuie să aibă competențe. Eu nu operez copii dintr-o ambiție personală, ci pentru că îmi doresc să le ofer o șansă la viață unor suferinzi care nu sunt tratați în alte clinici, chiar și de chirurgie infantilă, pentru că unii dintre colegii mei nu au acumulat competențele necesare și nu intervin în anumite cazuri sau dotările clinicilor lasă de dorit. Repet, nu este o chestiune de orgoliu personal, este un principiu, nu ai dreptul să refuzi tratamentul unui copil bolnav atâta timp cât decizia aparținătorilor este să-și lase lumina ochilor în mâinile noastre. Nu ne credem dumnezei, copilul poate să moară în tentativa noastră de a-l salva, dar asta este decizia pe care o ia medicul și parintele în cunoștință de cauză, în încercarea comună de a ne pune noi, ca medici, toată competența în joc și cei dragi ai copilului suferind încrederea în noi și în Bunul Dumnezeu pentru salvare", încheie profesorul Ciuce, Șeful Clinicii Chirurgie I.

Victime colaterale în  războiului Șușcă- Ciuce

Acest război dur între conducerea executivă a Spitalului Județean și șeful Secției Clinicii Chirurgie I, Constantin Ciuce nu ar avea nicio relevanță pentru interesul public dacă la mijloc nu ar fi și victime colaterale.

În dorința de „a face praf”  tot ce a construit Ciuce, conducerea Spitalului Județean Cluj a decis, printre altele, ca în procesul de reorganizare să mute cu forța medici în alte clinici ale spitalului, să desființeze compartimente și linii de gardă fără a măsura în mod profesionist impactul acestor măsuri, în primul rând pentru îngrijirea bolnavului.

Surse foarte credibile din cadrul Spitalului Județean ne-au  mărturisit, sub protecția anonimatului, că distrugerea premeditată a Clinicii Chirurgie I pune în pericol nu doar sănătatea populației ci și cariera unor profesioniști extraordinari, ca Dr.Mariana Matei, medic cu dublă specializare în chirurgie generală și chirurgie vasculară.

Compartimentul de chirurgie vasculară din cadrul secției de Chirurgie Generală I, pe care îl conducea acest medic tânăr și foarte talentat, a fost desființat peste noapte și Mariana Matei a fost  „deportată”, ca românii din Basarabia anului 1941, în Clinica Chirurgie II, unde taie cel mai des „frunze la câini”… în loc să fie lăsată să-și continuie activitatea în echipa de îngrijire a politraumelor din Chirurgie I.

Cel mai grav este faptul că prin deciziile sale nesăbuite, conducerea Spitalului Clinic Județean Cluj poate pune într-un grav pericol soarta unor copii a căror viață ar putea fi salvată nu doar de profesorul Ciuce ci și de competențele extraordinare ale unor doctori ca George Dindelegan sau Dan Grecea, chirurgi generaliști, fără specializare în chirurgie infantilă, ce au operat cu succes sute de copii cu o patologie foarte complexă.

Vom reveni astăzi cu punctele de vedere ale unor oameni cu greutate din sistemul de sănătate care „dau de pământ” cu măsura interzicerii dreptului de a îngriji copii în Clinica Chirurgie I de către medici specializați în chirurgie generală și cu povestea dramatică a familiei Șendroiu, căreia managerul Șușcă i-a interzis in 30 iunie dreptul de a apela la profesionalismul profesorului Ciuce pentru a salva viața fetiței lor, Sara-Maria, născută prematur.

Așteptăm cu aceeși răbdare divină și punctele de vedere ale Conducerii Spitalului Județean Cluj la întrebările adresate în baza Legii 544/2001 încă din data zilei de 29 iunie. Dacă domnul Șușcă a uitat numărul de cerere suntem amabili și îl reamintim: solicitare numarul 12631/29 iunie. Rămâneți pe Ziar de Cluj.

Comentarii

Doina

02.07.2015 11:42

Trist!!! Poate cineva contesta competenta profesionala a D-lui Profesor Ciuce? Copilul si nepotelul meu au fost operati de D-l Profesor. Anestezista a fost Doamna Profesor Natalia Hagau. Acum sunt bine, sanatosi! Le doresc din toata inima multa putere de munca si oameni intelepti care sa le fie alaturi. Doamne ajuta!

Carmen Miclea

02.07.2015 12:16

Mii de multumiri, respect si urari de bine domnului profesor Ciuce si echipei sale.Copilul meu a fost pacientul dansului in urma cu 12 ani pentru o problema ce a recidivat in urma interventiei chirurgicale dintr-un alt spital clujean( pediatric).Am fost foarte multumita de alegerea facuta de a duce copilul la aceasta clinica si in special la Doctorul Ciuce.E pacat ca se interzice salvarea altor copii acum.Specialistii in management ar trebui sa recunoasca meritele, rolul si locul SPECIALISTILOR in medicina. Fiecare la locul lui sa isi faca cel mai bine jobul ramanand in acelasi timp uman.Am apreciat in mod deosebit faptul ca fata de copilul meu, Domnul Ciuce a fost  MEDIC si OM BUN. Sunt sigura ca multi pacienti pot spune acelasi lucru.Sper sa se rezolve problemele sesizate de dvs, in favoarea pacientilor.Multumiri si urari de bine Domnului Profesor Ciuce si echipei .O zi frumoasa!     

sandra

02.07.2015 13:08

Cine se ascunde dupa chichite ale legii din motive meschine ( mici )in loc sa sprijine medicii de valoare(ca salariul il iau directorii de spitale doar pentru ca ei, medicii, exista si  muncesc),sa nu uite ca au si ei copii,neveste,mame, tati, etc si nu intotdeauna boala permite un zbor la Viena, Istanbul, etc...Doamne fereste !Sa nu mai vorbim de dreptul inalienabil al pacientului de a.si alege medicul care sa.l trateze, opereze...Evident ca  pacientul=OMUL e ultimul care conteaza !

las ruinas

02.07.2015 13:58

Un functionar, economist, intrat in sistemul medical acum un an dupa o activitate tehnico-gestionaro-economica (alcool, termopane, camine, etc.) isi permite sa stabileasca competentele profesionale ale unor profesori universitari de renume, cu activitate de zeci de ani si rezultate impresionante. Cand Prof. Ciuce si Prof. Hagau tratau si salvau copii cu probleme grave, Susca zicea: "uite mama trec soldatii"; si era postasul... Oare cata vreme va mai fi lasat sa faca ce vrea cu Spitalul Judetean? Pe sanatatea si viata cetatenilor?    

Adela tudor

02.07.2015 14:09

Ganduri bune si respect pentru prof Ciuce. Un om si un profesionist de exceptie. Daca in sistemul medical ar fi mai multi asemenea dansului, lumea ar fi mai buna, mai sanatoasa si corecta. 

Titi

02.07.2015 16:53

N-am crezut ca o sa zic asta, dar felicitari pentru articol. parca mai aveti o speranta. Intr-adevar, dl. dr. Ciuce este un medic de exceptie. Eu l-am cunoscut pe vremea cand era tanar medic chirurg la Chirurgie II si a realizat prima reimplantare de mana impreuna cu alti medici, desigur (in 1984), care s-a realizat cu succes. Asta am spus-o ca sa stie tampitul de economist ca dl dr are competente si in chirurgie vasculara. Nu stiu de ce sau de unde pana unde ne conduc economistii viata. Se cred zei peste tot. Asta nu s-a gandit vreo data ca s-ar putea sa aiba evoie de priceperea lui? probabil ca n-are copii, ca altfel nu-mi explic. Oricum, mai devreme sau mai tarziu or sa plateasca pt rautatile lor (ma refer si la malefica doctorita amintita in articol).

se cearta ei de...

02.07.2015 17:23

Aici sunt doua probleme:O data e razbunarea lui Susca, care are un cui improtriva lui Ciuce de pe vremea cand Ciuce era rectorul UMF, iar Susca era director economic la UMF.Pe de alta parte e problema competentei. Exista medici care fac foarte bine si manopere care nu sunt in specialitatea lor. Ciuce este unul dintre ei: un chirurg foarte bun, expert in microchirurgie; iar tehnicile microchirurgicale isi gasesc aplicarea in foarte multe tipuri de chirurgie, inclusiv in cea plastica si pediatrica. Desi pe hartie Ciuce (si nu numai el) e doar chirurg generalist, in realitate poate face multe alte operatii. Toate bune si frumoase pana la un caz care merge prost (si inevitabil sunt si cazuri care merg prost); atunci chirurgul respectiv (mai ales cand e unul faimos) e numai bun de vanat de avocati care invoca lipsa competentei in domeniu. Nu prea e de crezut ca Susca e preocupat de posibilitatea ca cineva sa dea spitalul in judecata pt. ca si-a depasit domnul Ciuce competenta; mai degraba tot vechiul lui conflict cu fostul rector Ciuce.

Val

02.07.2015 17:27
Stiu ca Dl Prof. Ciuce este extraordinar in ceea ce face, dar cred ca Romania are nevoie de schimbare in lumea medicala, de reguli care sa fie respectate. Si evident de o revizuire a protocoalelor. Imi cer scuze, nu avem asa ceva- poate trebuiesc create. De exemplu un protocol in care Dl. Prof. sa ofere consultanta colegilor dumnealui de la chirurgie infantila.  Dar, din nou in Romania nu functioneaza asa. Rar cineva doreste sa invete pe altii. 

Altul

04.07.2015 22:12

Da, Val, asta este cea mai mare problema a sistemului medical din Cluj: ca Ciuce este capabil si opereaza copii, lucru pe care cei de la chiru pedi nu pot sa il faca. Si chiar nu cred ca Ciuce este responsabil pt incompetenta lor! Bravo lui Susca pt rezultat! Este pus pe fapte mari si rezultatele spun totul despre asta! Tu nu crezi? Respect domului Profesor si regret nespus ce se intampla.

Mădălina

02.07.2015 18:07

Ceea ce incearca acest om este sa distruga sistem medical si toata munca si efortul depus de domnul Prof. Dr. Ciuce. Eu sunt unul dintre acei copii caruia domnul profesor i-a salvat viata. Alti doctori, chirurgi infantili, nu au riscat sa incerce sa ma opereze, deoarece nu aveau cunostintele necesare. Dar datorita capacitatilor domnului doctor, dupa 7 ani de la operatie, sunt sanatoasa. Nu mi se pare normal ca un manager, nici macar un doctor, sa interzica salvarea unor bieti copii, care ajung victime colaterale. Imaginati- va ca, copilul dumneavoastra ar fi intr-o situatie disperata si singurul care ar putea sa-i salveze viata ar fi acest doctor extraordinar. Ati refuza? Nu cred, pentru ca ati fi in stare sa faceti orice sa va salvati lumina ochilor. Nu uitati ca nu toti oamenii au bani sa mearga in strainatate pentru a-si rezolva problemele de sanatate. Aruncati cu pietre in valorile aceste tari si apoi va intrebati de ce nimic nu merge cum trebuie. Doar datorita unor interese personale, numerosi copii nu mai au o a doua sansa la viata.

Felix Dobocan

02.07.2015 20:23

Întrebați-l pe șeful Consiliului Județean, Mihai Seplecan, de unde a răsărit proiectul de mutare a clinicilor Spitalului Județean într-o clădire nouă, nu se știe unde, și veți ajunge la interesele pe care le deranjează eforturile profesorului Ciuce.Seplecan anunța un astfel de proiect măreț în urmă cu un an, la prima tentativă de a ajunge în fruntea CJ.Despre clădirile în care funcționează clinicile, adevărate monumente de istorie și arhitectură, Seplecan spunea că ar putea deveni mall-uri, spații culturale sau de distracție. Mi se pare clar că declarația ascunde interese imobiliare puternice.De cealaltă parte, profesorului Ciuce a făcut eforturi enorme pentru modernizarea Clinicii Chirurgie I, în ultimii 10 - 15 ani, ceea ce îi încurcă enervant de mult pe cei care vor să expedieze clinicile din vechile clădiri.

Virgil

02.07.2015 22:04

Este incredibil.Nu pot sa cred ca un eminent chirurg,de renume international , prof.univ.dr.Ciuce,de care Florin Piersic spunea ca are maini de inger,este tarat in asemenea mocirla de catre aceast NO NAME susca, unealta docila a lui Ucu Rus,Florian Stefan si gasca de psd.  Acestia se razbuna,pentru ca in perioada cat prof.Ciuce  a fost rectorul UMF nu a marsat cum ar fi dorit acestia si a scos din finantarile de la UMF, firmele psd-iste.   Cred ca clujenii art tebui sa ia atitudine ferma impotriva acestor abuzuri.

Nu conteaza

02.07.2015 22:49

Dar oare prof Florian de la neurochirurgie are competenta de neurochirurg pediatru? Si de aceea tot opereaza copii. In primul rand esti OM si apoi doctor. Oare te poate opri cineva ca printr-o operatie pe care ai facut-o se nenumarate ori,sa poti salva o viata si tu ca om si doctor sa nu o faci doar ca nu ai o hartie birocratica? Dar oare cardiologul ate competenta de cardiologie pediatrica? Dar urologul? Dar endocrinologul? Sau doar pentru acest profesor este inportant sa o aiba ca nu mai face parte din gasca care trebuie???????

Mircea

03.07.2015 01:40

respect pt. Prof. Dr. Constantin Ciuce.. in rest nu ma intereseaza articolul.

Blaga Flavia

05.07.2015 14:28

am fost operata de Prof Dr Ciuce si este un profesionist si un Om extraordinar.

Adauga comentariu