EXCLUSIV. Clujenii care au inventat sangele artificial raman fara finantare in orasul care toaca milioane de euro pe tampenii

Cercetarea de Nobel de la Cluj s-a blocat. Sangele artificial descoperit in laboratoarele Facultatii de Chimie, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” a ramas fara finantare. Oamenii de stiinta care se ocupa de testele clinice pe sobolani ale sangelui artificial pe baza de hemeritrina lucreaza fara salarii de doua luni, iar cercetarea nu poate continua. Cercetatorii au nevoie de 2.000 de euro pentru a putea continua testele cu sangele artificial pe baza de hemeritrina. Universitatea Babes-Bolyai (UBB) se pierde in detalii si sustine ca are nevoie de o cerere scrisa depusa de catre cercetatori pentru a lua in calcul finantarea necesara, in valoare de 8.700 de lei. Ministerul Educatiei a alocat, in decembrie 2013, 200.000 de lei pentru cercetare unui institut clujean aflat in moarte clinica, insa banii nu au ajuns direct la oamenii de stiinta si o parte din ei s-au pierdut intr-o gaura neagra. Toti cei patru cercetatori implicati in proiect lucreaza pe gratis pentru reteta sangelui artificial creata la Cluj.

Prioritate nationala cu finanatare zero

Cercetatorii clujeni lucreaza pe gratis de doua luni, in conditiile in care Ministerul Educatiei a inclus sangele artificial in lista programelor cu prioritate nationala.

“Momentan nu avem niciun fel de finantare. Ministerul Educatiei a alocat la finalul anului 2013, 200.000 de lei pentru cercetare. (…) Am consumat o parte din ei. Ne-au ajutat sa demaram experimentele pe un lot mai mare de probe, dar moment nu avem niciun fel de finantare. Exista o promisiune de continuare de la Minister. Pe de alta parte e de spus ca din finantarea care a venit anul trecut a fost una pe care am primit-o e pentru ca Ministerul a considerat ca e un proiect de prioritate nationala”, a spus, pentru Ziar de Cluj, inventatorul sangelui artificial de la Cluj-Napoca, profesorul Radu Silaghi-Dumitrescu.

Cercetatorul clujean sustine ca, situatia nu este una noua, insa ca, din pacate, s-ar putea ca alti oameni de stiinta, din tarile dezvoltate sa preia ideea din mers. Silaghi-Dumitrescu este in situatia in care trebuie sa mai opreasca o data cercetarile. Din 2010 pana in 2013 nu a mai primit niciun ban pentru explorari stiintifice in ceea ce priveste sangele artificial si s-a straduit sa dezvolte proiecte conexe pentru a-si continua cercetarile.

Banii pentru chimisti au ajuns la fizicieni

In decembrie 2013 au inceput testele clinice pe sobolani, pentru ca Ministerul Educatiei a virat 200.000 de lei, bani destinati cercetarii substitutelor de sange de la Cluj in conturile Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM), care, la randul sau a contractat Institutul de Cercetari Biologice (ICB), loc in care se realizeaza testele pe sobolani. INCDTIM este in moarte clinica, pentru ca anul trecut a fost finantat in proportie de 45%, iar acum nu mai are de unde sa le dea 53.000 din cei 200.000 de lei cercetatorilor care se ocupa de teste, pentru ca Ministerul Educatiei a uitat de cercetare si nu a mai trimis niciun ban la Cluj, in acest an. Din cea de-a VI-a transa de bani acordata de catre Minister INCDTIM, in valoare de 1.450.000 de lei, 200.000 de lei erau bani dedicati proiectului sangelui artificial. Institutul nu mai are de unde sa plateasca acestei bani, 53.000 de lei pentru materiale si salariile cercetatorilor ICB, pentru ca e aproape de insolventa.

“Noi am primit 1.450.000 transa a sasea din nucleu. (…) Anul trecut nu am primit nici jumate din bani si am fost aproape de insolventa, 3 luni angajatii de aici nici nu si-au primit banii”, a explicat directorul INCDTIM, Adrian Bot.

Bugetul in 2012 al INCDTIM a fost, in 2012, potrivit reprezentantilor institutului, de aproape 10 milioane de lei, iar in 2013, acesta a scazut cu 55%. Banii pentru sangele artificial au ajuns intr-un moment bun atat pentru institut, cat si pentru sangele artificial, insa au fost cheltuiti.

“Am primit banii de nucleu si Ministerul a plusat cu 200 de mii. Ministerul nu poate sa-mi dea mie bani pentru altii. Noi avem contracte colaborare cu ICB. Nu poti sa te incurci, pentru ca nu trimiti un transplant de creier la frizerie. (…) Ministerul Educatiei a gasit o nisa prin care poate sa finanteze cercetarea si m-a rugat sa-i ajut. (…) Cei de la minister au plusat cu 200.000 de lei ultima transa din nucleul de bani destinat institutului si mi-au zis sa le-o dau celor cu sangele artificial, m-au rugat sa finantez proiectul. (…) 150 de mii au ajuns la cercetatori. Mai au de primit 53 mii lei manopera. (…) Daca Guvernul ne mai da bani, noi ii putem finanta, daca nu, nu avem de unde sa-i finantam legal. In acest moment noi nu avem bani. In aceste zile s-a deschis linia de finanatare, vom vedea cati bani primim si cati bani vom putea sa alocam proiectului, dupa ce o sa ne depuna o solicitare”, a continuat Bot.

Potrivit finantatorului intermediar, INCDTIM, pentru sangele artificial au fost cumparate “doua scule pentru masurari de sange si 25 de mii de seruri pentru teste si 45 de mii de seringi”.

“Ministerul Educatiei a alocat la finalul anului 2013, 200.000 de lei pentru cercetare. (…) Actele pentru materiale nu le-am vazut. Cercetatorii au putut sa cumpere materiale pentru proiect. Nu mi-au fost destinati personal. Nu am castigat bani de acolo, nici salarii. Asa ni s-a oferit. Am ales sa continuam proiectul pe aceasta directie. (…) Banii nu au fost virati direct, ci unui institut cu care eu colaborez. (…) O parte la ITIM (Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare – n.r.), o parte la ICB, o parte aici (UBB – n.r.)”, a spus Radu Silaghi-Dumitrescu.

La Cluj nu se gasesc 2.000 de euro pentru un Nobel

Potrivit cercetatorilor ICB, din cei 200.000 de lei s-au cumparat reactivii necesari pentru testarea liniei de sange cu hemoglobina, 120 de sobolani pentru testarea celor 6 retete de sange artificial, banii de salarii conform standardelor europene si s-a cumparat aparatura. Doar o pipeta electronica ajunge sa coste 1.000 de lei, s-a platit regia ICB. Din cei 200.000 de lei, 120.000 de lei au fost cheltuiti pe aparatura, materiale si animale. In laboratorul ICB, insa, asistentii lucreaza fara salarii de doua luni si au nevoie urgenta de 8.700 de lei, adica 2.000 de euro, pentru a continua cercetarea de Nobel cu sangele artificial pe baza de hemeritrina. Hemeritrina e o substanta pe care unii viermi marini o folosesc ca sa-si transporte oxigenul si pe care Silaghi-Dumitrescu a introdus-o, in premiera mondiala, in reteta sangelui artificial “made in Cluj”. Pasul determinant pentru Nobel este blocat. Testele sunt facute de doi tineri biologi bio-chimisti, Vlad Toma si Anca Farcas, care nu si-au primit banii de salarii in ultimele doua luni.

“Noua nu ne mai trebuie aparate, avem nevoie doar de bani pentru reactivi si salarii. (…) Ne trebuie urgent 87 de milioane pentru testele cu hemeritrina. 8.700 de lei sunt special ceruti pentru experimentul cu hemeritrina, pentru ca nu mai avem niciun ban pentru experimente. Banii care au venit in decembrie s-au consumat pentru ca a trebuit sa cumparam niste materiale si niste aparate costisitoare, plus animalele si salariile noastre. Noi ne-am cumparat toate animalele si le tinem in biobaza UMF. Toate acestea au costat mult, iar pasul determinant in cercetare e blocat pentru ca nu sunt dati banii; ei sunt blocati intr-un sediu institutional”, a atras atentia Vlad Toma, asistentul care se ocupa de injectarea sobolanilor cu sange artificial.

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) au refuzat sa faca testele clinice, astfel ca de proiect se ocupa doi cercetatori angajati la ICB. Ei au primit, fiecare, cate un singur salariu de 1.850 de lei, acum 3 luni.

“Noi ne pretam pentru studii pe animale. Am facut studii pe animale de laborator. (…) Acum facem injectii intravenoase la sobolani. E foarte greu. Si nu se prea baga nimeni. (…) Aici am fost angajati pentru o luna de zile ca asistenti de cercetare, cat au fost bani. Adica in decembrie, dupa care pa! Ni s-a spus ca banii vin din ianuarie, apoi in februarie si acum in martie. Poate ca in aprilie o sa vina si banii”, a spus Vlad Toma.

Echipa lucreaza fara bani si la UBB pentru testele pe celule umane

Intre timp, la Facultatea de Chimie din cadrul UBB, cercetatorii prepara pe gratis sangele artificial care ajunge sa fie testat pe celule umane si pe animale.

Florina Scurtu, doctor in Chimie si componenta a echipei de cercetare inca de la inceput, din 2008, prepara substitutele de sange artificial din hemoglobina si hemeritrina, care ajung in laboratoarele Institutului de Cercetari Biologice dar si in Institutul de Cercetari Oncologice, unde sunt testate pe culturi de celule umane. Are un salariu de 2.000 de lei, bani primiti pentru ca este asistent cercetator in cadrul Facultatii de Chimie. Pentru sange lucreaza din placere. Pe gratis, pentru ca in universitate ajung doar banii care se castiga prin competitii.

“Eu prepar reteta substitutelor de sange pentru testele pe animale si pe culturi celulare umane. (…) Lipsa finantarii ingreuneaza cercetarea, pentru ca, pe langa salarii, ne trebuie si materialele si aparatura de care noi avem nevoie. (…) Banii de la minister nu se pot da direct universitatii ci printr-un institutului si asta ingreuneaza mult lucrurile. E ca si cum va vine dumneavostra salariul, numai ca nu il primiti, ca ajunge la o alta institutie. (…) Si noi suntem revoltati, insa ce sa facem? Sa iesim in strada, ca nu mai avem vreme de cercetari? (...) Masteranda care vine si prepara o parte din substitute in weekend. Iti place, dar cand ai necesitati, trebuie sa-ti iei banii. Eu am un baietel pe care nu-l pot consola ca eu fac ceea ce-mi place. Asta e. Nu pot sa-i spun hai, ca-ti fac scutec din celalalt daca eu fac ce-mi place in laborator", recunoaste aceasta.

Unele materiale s-au terminat déjà, pentru ca s-au facut testele pentru o parte din sobolani, iar alte materiale sunt pe lista de asteptare. De exemplu albumina serica. Un gram costa 1.500 de lei.

“Proteina care intra in compozitia substitutului de sange, e vorba de albumina serica, bovina si umana. Cea umana este foarte scumpa, intrucat donatorii sunt putini, iar plasma umana o putem avea in cantitati mici. (…) Aparatura de laborator as mai vrea: o centrifuga, pentru ca in cresterea hemeritrinei chiar avem nevoie de multi litri de centrifugat si pierdem mult timp, chiar foarte mult timp, pipete as mai vrea… Heliu lichid avem nevoie si exemplare mai multe din unele aparate pentru ca efectiv asteptam la rand unii dupa altii si un frigider cu minus 80 de grade”, a continuat Scurtu.

Ioan Aurel Pop, rectorul UBB: “Sa faca o adresa”

Primele experimente cu sange artificial au inceput pe culturi de celule umane, in 2009, iar pe animale in  2010. O mare parte din timp oamenii de stiinta de la Cluj au trebuit sa intrerupa experimentele, pentru ca nu au avut materiale cu care sa lucreze. Cercetarile de Nobel sunt pe marginea prapastiei si de aceasta data, pentru ca nu mai exista bani. Contactat telefonic, rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”, academicianul Ioan Aurel Pop a spus ca institutia de invatamant “cauta solutii”.

“UBB cauta solutii si le va gasi, insa in acest moment nu le are. Am avut discutii cu domnul Prisecaru (Secretar de Stat pentru Cercetare din Ministerul Educatiei Nationale – n.r.) pe marginea acestui subiect. In proiect sunt inclusi si cercetatori de la ICB si acolo lucram pentru a gasi solutii. Pe cei care au proiecte i-am platit. Luam in discutie problema saptamana viitoare. Ei nu au adresat UBB, nici noua nici Senatului, o scrisoare prin care sa putem lua in discutie problema in Consiliul de Administratie. Incercam sa facem ceea ce ne sta in putinta ca sa rezolvam aceste probleme”, a spus rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB este seful Comisiei de Acordare a Distinctiilor “Seniorii Cetatii” in cadrul editiei din acest an a Balului Operei, hartie care va ajunge si la inventatorul sangelui artificial de la Cluj, Radu Silaghi-Dumitrescu.

1 milion de lei pentru doi ani de teste clinice

1 milion de lei este suma necesara pentru doi ani de teste pe sobolani, dupa cum arata inventatorul Silaghi-Dumitrescu.

“E suma tipica pe care o acorda statul pentru proiecte de finantare pentru 3 ani: din 2007 pana in 2010 am functionat in parametri normali pentru a putea pune bazele acestei cercetari, majoritatea retetelor cu care astazi lucram”, a spus omul de stiinta de la Cluj.

Cercetatorul vorbeste calm si cumpatat. Spune ca cercetatorii trebuie sa “dea socoteala contribuabililor pentru banii pe care ii cheltuie”.

“In general cercetatorii sunt datori sa se uite destul de atent la modul in care cheltuiesc banii contribuabililor pe care noi ii cheltuim si in ce masura banii aceia sunt folositi pentru ceva util contribuabilului. (…) Majoritatea contribuabililor nu prea dau bani pe ideea ca au oameni faimosi ci ar tine foarte mult sa aiba oameni care sa ii ajute sa aiba o viata mai buna”, a continuat el.

Testele pe voluntari umani dureaza cam trei ani, dar “inainte sa ajungem la oameni mai avem de omorat niste sobolani si niste celule umane ca sa ne asiguram ca nu omoram oameni ca sa ne demonstram primii ideile”. Testele reincepute in decembrie au sanse de reusita. Animalele pe care au testat sangele artificial in 2010 au “trait bine-merci pana la adanci batraneti”.

“Animalele pe care le-am vazut eu cu ochii mei, in primele experimente, au trait fericite pana la adanci batraneti, in sensul ca in afara de cele pe care le-am injectat intentionat cu hemoglobina nemodificata chimic, despre care stim ca face rau, nu s-au vazut efecte notabile negative. Masuratorile pe care le-am facut nu au relevant astfel de efecte notabile”, a aratat Silaghi-Dumitrescu.

In 5 ani “fara piedici” am avea sange artificial in centrele de transfuzii din lume. Si un Premiu Nobel

Sangele artificial ar putea sa intre in centrele de transfuzii peste 5 ani, dupa doi ani de teste pe animale si inca 3 pe voluntari umani.

“Avem sanse foarte mari de reusita. (…) Daca lucrurile merg asa cum trebuie, daca nu ni se mai ridica in fata piedici, daca experimentele noastre au succes si daca suntem si lasati sa le facem, atunci 5 ani este un termen rezonabil. (…) Nu pot sa risc vietile oamenilor ca sa-mi demonstrez ideea inaintea altuia. Fiecare cercetator ar trebui sa aiba atata incredere in cercetarea sa incat sa incerce propria descoperire pe pielea lui (…) Pentru partea de testare umana, care va dura 3 ani, e nevoie de un investitor privat care sa construiasca o instalatie mai mare, insa eu trebuie sa-mi fac temele intre timp si sa vad rezultatele in acesti doi ani de teste pe animale. (…) Exista posibilitatea ca alti cercetatori din tarile mai dezvoltate, care nu au astfel de probleme, sa ne ajunga din urma”, a conchis inventatorul sangelui artificial.

Bete in roate de la Bucuresti

Ministerul Educatiei ia in ras ideea sangelui descoperita la Cluj. Mihnea Costoiu, ministrul delegat reponsabil cu finantarea universitara, nu a putut fi contactat pentru o pozitie in acest caz. Nici Tudor Prisecaru, Secretar de Stat pentru Cercetare din Ministerul Educatiei Nationale nu a putut fi contactat. La urma urmei, e sfarsit de saptamana, iar sangele artificial se gaseste pe toate gardurile.

Comentarii

Prin noi insine

22.02.2014 18:46

Cred ca ne putem organiza. 2000 de clujeni ne gasim sa depunem cate 1 euro intr-un con,poate chiar lunar

Paul

23.02.2014 20:05

eu sunt bucurestean si as ajuta cu drag. daca se cunoaste vreun cont de donatii, ar fi bine sa ajunga pe facebook sa vada cat mai multa lume.

Mocanu Irina

25.02.2014 17:36

DA, asteptam un cont bancar.

vinersan adrian

26.02.2014 11:27

pentru asa ceva as da fara probleme cel putin 1 euro/luna cu care sa putem acoperii nevoile imediate guvernul poate crede ca  o sa avem catedrala de 600.000.000 euro ca sa ne tot rugam pentru sanatate... si atunci la ce sa mai dai 2000 de euro pentru ceva care ar putea aduce un premiu nobel in romania !? 

Lavinia Aioanei

22.02.2014 21:57

Experienta vietii de zi cu zi ar trebui sa ne spuna ca decat sa asteptam mobilizarea ministeriala, mai bine punem mana de la mana si facem treaba fara ei. Asadar, exista vreun cont in care putem face donatii pentru sustinerea acestui proiect? 

Gogu

22.02.2014 22:10

Doamnei profesoare ii recomandam sa foloseasca halatul in intreiorul laboratorului si manusile atunci cand utilizeaza pipeta. 

c

24.02.2014 23:15

A vorbit si cretinul. Ai prins esenta din acest articol, ca n-au stat pentru poza cum ai vrut tu.

JohnDoe

25.02.2014 00:43

De unde bani de manusi ?

vasi

25.02.2014 16:13

Ai o minte f.f.f ingusta.Mesajul articolului este cu totul altul.

Marius

25.02.2014 17:26

Doamna profesoara probabil are mai multa minte ca tine, ma-ta si toti descendentii de gradul 1. Hai sa ne vedem putin lungul nasului si sa ne apreciem valorile. Pe net e usor sa balacaresti si sa vii observator critic, sa muncesti la un proiect din pasiune fara sa fii platit e mai greu putin, macar de apreciere sa ai parte, nu crezi? 

rooovidiu@perso...

22.02.2014 23:50

Chiar dacă sunt un mare PRO ROMÂNIA ei ar face bine să plece din ţară cu ideea lor acolo unde vor avea finanţare. Ideea e prea bună ca să se piardă în birocraţia română ! 

gabriel teodorescu

23.02.2014 09:41

... domnul prof. Silaghi, este si un cercetator desarvarsit, inca odata felicitari, atat doar ca masa critica din Ro nu este interesata de cercetarea la varf... etc. In plus consider ca se poate obtine finantare prin subscriere publica, si/sau donatii, atat doar ca in primul caz legislatia nu permite, odata cu desfintarea si marginalizarea cercetarii romanesti... statul si abilitatii politic asta au dorit... vezi cazul celor de peste ocean de la FermiLab.... americanul i-a inchis de fapt asta s-a dorit .. pt doar 50 milioane de dolari... si imediat cei de acolo au preluat institutul si prin subscriere publica au obtinut incateva saptamani peste 2 miliarde de dolari... ps. ce sa le ceri celor de la Bucuresti,..., abilitati politc si atat... referitor la ministrul cercetarii ... sa-i fie rusine!!!...in Ro tot felul de pseudo... hotarasc si papa la greu banul public.

adrian paul

23.02.2014 11:08
pe MOCANUL de PRIMAR il inteleg,sa zicem ca are o scuza....este mai de la munte...dar pe prea mareti nostri CLUJENI...UIOREANU , NORICA , NICOARA...nu ii inteleg de loc,sunt probabil cheltuieli prioritare cum ar fi...femeile,alcooalele,cabanele....etc.

Prin noi insine

23.02.2014 14:51

Impedimentul la finantare publica consta in faptul ca orice donatie catre o facultate a UBB trece prin UBB. In acelasi timp, Facultatile pot sa-si creeze asociatii care sa intermedieze aceste finantari.  din cate stiu mai sunt facultati din UBB care atrag sponsorizari prin intermediul asociatiilor .

Cătălin

23.02.2014 17:26
Faceți o prezentare mai scurtă, un video scurt și dați drumu la un proiect pe kickstarter.com garantat vă finanțați într-o lună! Cereți $ 10-50.000, puneți la punct clar de ce statul nu vă finanțiază și aveți nevoie de banii aceștia și după o lună SIGUR se vor strânge mai multe fonduri pentru cercetare.

Florin I.

24.02.2014 22:57

To whom may concern: As dori eu sa ajut si sa contribui la cercetarile de la Cluj si eventual sa caut si alti oameni care ar fi dispusi sa o faca.Daca imi puteti da va rog niste date de contact ale echipei dr. Silaghi, as fi mai mult decat fericit sa ii contactez.Va multumesc,Un student din Bucuresti

Florin I.

24.02.2014 22:58

Da, exact si eu voiam sa mentionez kickstarter...

Eugen Iliesiu

25.02.2014 09:59

Incrieti-va proiectul pe kickstarter si va asigurati fondurile necesare in timp record! Eu unul voi participa.link: https://www.kickstarter.com/

fffsss

23.02.2014 18:01

DOMNILOR . SUNTETI NISTE INCAPABILINU MAI STATI CU MANA INTINSA LA PRIMARIE SAU TOTI SARACII SAU INCAPABILII DE LA NOI DIN TARAEXISTA FONDURI PENTRU CERCETARE DISPONIBILE LA NIVEL EUROPEAN - APELATI LA ORICE FIRMA DE CONSULTANTA ... NU E NICI O VRAJEALA

Adrian Bot

23.02.2014 18:53

Intrebari pentru Dnii. Radu Silaghy Dumitrescu si Vlad Toma:1. Ati primit in 2013 absolut toate materialele si aparatele solicitate de la INCDTIM, in termen foarte scurt dupa finantare ?2. Ati solicitat in 2013 mai multi bani si nu vi s-au dat ?? Aveti a va plange de corectitudinea colaborarii cu INCDTIM ? Aveti promisiunea de la INCDTIM ca va va finanta in continuare, imediat ce va avea un buget ?Va vom finanta in continure, din toata saracia noastra, pentru ca asa v-am promis ! Dar nu ne plac minciunile, indiferent de unde vin !!3. Din suma de manopera virata INCB in decembrie, de 53.000 lei (corespunzatoare salariilor si regiei pentru 6 luni pentru cei doi cercetatori) s-au platit salarii de 2x1850 lei . Ce s-a facut cu restul banilor la INCB ? UNDE E GAURA NEAGRA ???Distinse Domnule Silaghi Dumitrescu banii de cercetare se obtin greu in Romania, dar INCDTIM ii castiga in competitii de proiecte, nu prin plansete la ziare, pe sticla sau in parlament ... Si colaboratorii onesti nu se pot pastra prin minciuni si discreditare in mass media . 

Din interior

24.02.2014 20:19

Stimate domnule director, va raspund cu tot respectul cuvenit si cu toata responsabilitatea. 1. Da. 2. Nu. Nu. E o promisiune frumoasa, laudabila. 3.  53000 de lei au fost dati ICB pentru a plati nu 2 ci 3 asistenti de cercetare impreuna cu un CSIII pana in 30.XII.2013 conform contractului. Totodata s-a platit regia ICB. Pe langa acestea, am cumparat inca cativa reactivi destul de costisitori pentru ca responsabiulul de la INCDTIM a omis cateva elemente de pe cererea/comanda primita. Noi in ianuarie si februarie  lucram cu regia platita in decembrie. Iata ca suma de 53000 de lei este distribuita judicios pe niste cheltuieli bine definite. Consultati directorul economic INCDTIM pentru a clarifica acest aspect daca mai este cazul. Multumesc si daca cumva v-am lezat imaginea prezint scuze in numele colectivului meu.

V. A. TOMA

24.02.2014 20:36

Stimate domnule director dr. Bot, permiteti-mi sa va raspund si o fac cu toata responsabilitatea. 1. Da. 2. Nu. Nu. Da. 3. 53000 de lei au fost virati ICB in niste conditii bine definite prin contract, pentru a plati nu 2 ci 3 asistenti de cercetare impreuna cu un CSIII si pentru a plati regia aferenta. Contractul s-a incheiat in 30 decembrie 2013. Din 53000 de lei s-au platit deci salariile a 4 angajati, regia ICB si s-au mai cumparat niste reactivi omisi neintentionat de INCDTIM. Pentru detalii vorbiti va rog cu d-na director economic INCDTIM intrucat suma mentionata e justificata. Daca cumva v-am lezat imaginea INCDTIM prezint scuze in numele colectivului meu.

Mihai Miclăuș

25.02.2014 10:47
D-le Adrian Bot, Va scriu in calitate de membru al Comitetului de Conducere al ICB Cluj, pe care l-ati subcontractat pentru studii de laborator conexe proiectului condus de dl. Silaghi. Suma de care vorbiti mai sus (53.000 lei) a fost virata ICB Cluj pentru cheltuieli salariale aferente unei echipe de 4 cercetatori (3 ACS si un CS III) plus personal administrativ (inclusiv soferul care face transporul sobolanilor), regie si materiale de laborator. Un calcul simplu: pentru un salariu de 1.500 lei net, salariul brut atinge 2.500 lei x 4 persoane = 10.000/luna (doar pentru cei 4 cercetatori) x 6 luni (perioada la care va referiti) = 60.000 lei (doar pentru salarii). In acest context, nu inteleg de ce “gaura neagra” vorbiti si v-as ruga sa va informati mai bine pe viitor, inainte sa denigrati imaginea unei institutii partenere. Cu respect, Mihai Miclăuș

iulia

23.02.2014 21:45

http://infoinsider.ro/2013/10/04/umilinta-ultimii-cersetatori-tratati-ca-niste-leprosi-restul-lucreaza-in-sua-si-canada/

iosup

23.02.2014 22:44

Crowdfunding.  Mafia producatorilor de medicamente e puternica!

ioana

24.02.2014 08:02

Vai,dar cum puteti spune ca in Cluj se toaca banii pe tampenii? Nu e mitul acela ca in Cluj totul e perfect?:))) 

xyz

24.02.2014 08:20

O corectie, Florina Scurtu e ASISTENT CERCETARE, nu ASISTENT UNIVERSITAR. un asistent universitar care face si parte didactica si de cercetare nu are asa salar mare...

Vasile

24.02.2014 08:35

Pentru Catalin: de ce Kikstarter cand avem in Cluj fratele mai mic, Crestem Idei?http://crestemidei.ro/ 

iulia

25.02.2014 00:26

in atentia  Andrei Daria Szasz . Sugerez sa discuti cu oamenii si sa  se puna la dispozitie un cont bancar unde sa putem vira banii. suntem multi care am  ajuta dar nu avem unde. Chiar si prezenta pe o platforma de crowdfunding ar fi benefica. orice . Altfel este doar o informatie cu care nu putem face nimic.

Cristina

25.02.2014 13:37

E destul de trist sa te confrunti cu lipsa de ''fonduri'', avand in vedere ca 2000 de euro nu e o suma mare.Incercati cu Sponsori, prin Sponsori. sau prin Artisti Plastici de acasa, sau de peste hotare sa duceti mai departe proiectul.o saptamana de telefoane se merita.Succes!!!

Adauga comentariu