EXCLUSIV Cătălin Cherecheș, bun de plată. Curtea de Apel Cluj a decis că primarul din Baia Mare trebuie să achite 2,6 milioane lei către Statul Român, suma pe care Cherecheș n-a putut-o justifica!

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare era acuzat de obținerea unor venituri ilicite în 2019. ANI a sesizat atunci Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Cluj pentru verificarea averii edilului după ce inspectorii au constatat că acesta nu poate justifica suma de 2,7 milioane de lei.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către CHERECHEȘ CĂTĂLIN, Primar al municipiului Baia Mare, județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017”, se arata într-un comunicat al Agenției.

Potrivit sursei citate, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Cătălin Cherecheș.

Culmea, Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj s-a pronunțat azi, stabilind că 2.6 milioane de lei reprezintă bani pe care edilul nu i-a putut justifica, motiv pentru care acesta este oblicat în termen de 60 de zile de la definitivarea deciziei, să îi achite Statului Român. 

„Admite sesizarea formulată de Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj,prin Ordonanţa nr. 2/2019, privind pe petenta ANI în contradictoriu cu intimaţii Cătălin Cherecheș şi Statul Român prin MFP. Constată că dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului Cătălin Cherecheș la plata acestei sume în favoarea SR, prin MFP, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în data de 09.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în soluția pe scurt. 

„De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) și din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume
personal (în anul 2016), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de „fals în declarații” în formă continuată, prevăzută de art. 326 din
Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din același act normativ”, mai precizează reprezentanții ANI.

Cherecheș a fost informat cu privire la procedura de evaluare, la drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative.

„Cherecheș Cătălin nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în acest sens. Precizăm că Agenția a transmis în atenția persoanei evaluate șase solicitări de a prezenta date sau informații relevante”, subliniază sursa citată.

Adauga comentariu