EXCLUSIV: Cat cer SHARE, Bogdan Buta si Iancu Serbanescu din banii Primariei destinati sectorului ONG

In 2015, bugetul total pentru proiectele culturale si de tineret alocat de Primaria Cluj-Napoca se ridica la cea mai mare suma de pana acum: 9 milioane de lei. Ziar de Cluj va prezinta in exclusivitate cat au cerut ONG-urile  care se afla in spatele organizarii celor mai importante si vizibile evenimente din Cluj-Napoca. O foarte mare “bucata din tort” este dorita de Federatia SHARE, care a solicitat 3,4 milioane de lei pentru sustinerea Capitalei Europene a Tineretului 2015. O solicitare cel putin surprinzatoare, de 1,2 milioane de lei, vine pentru sprijinirea unui congres al tinerilor ortodocsi la Cluj-Napoca, in fapt tot un program strategic de-al Federatiei SHARE. Restul banilor sunt impartiti intre aceiasi Bogdan Buta, care a cerut pentru TiMAF 480.000 de lei si un milion de lei pentru Luna Studentului Clujean, si Iancu Serbanescu, cel care vrea din bugetul local 810.000 de lei pentru a organiza Transilvania Music Event.

Federatia SHARE a cerut de la Primaria Cluj-Napoca un sfert din totalul banilor alocati pentru sectorul ONG in 2015:  3.440.000 de lei, destinati sustinerii financiare a programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului. O suma exorbitanta, de 1,2 milioane de lei, este solicitata pentru organizarea unui congres al tinerilor ortodocsi la Cluj. In realitate, acesta este un eveniment “de top” anuntat de Federatia SHARE pentru Cluj-Napoca 2015.

In acelasi timp, Asociatia pentru Promovarea Fimului Romanesc a solicitat mult mai mult decat a primit in anii trecuti, respectiv un milion de lei.

Pentru TiMAF, festivalul organizat de Bogdan Buta prin Asociatia Student Plus – care l-a adus anul trecut la Cluj-Napoca pe James Blunt - s-a depus o solicitare de finantare de 480.000 de lei.

Acelasi Buta este in spatele unei alte cereri de finantare, de data aceasta mult mai mare. Federatia Consortiul Organizatiilor Studentesti a solicitat un milion de lei pentru Luna Studentului Clujean. Federatia Consortiul Organizatiilor Studentesti din Cluj este controlata de Vlad Pop (presedintele SHARE) si Bogdan Buta (cenzor).

In acelasi timp, Asociatia Cluj-Napoca 2021 – Capitala Culturala Europeana a cerut 315.000 de lei, pentru sustinerea pregatirii candidaturii orasului Cluj-Napoca.

Consortiul Studentilor din Romania, initiatorul proiectului StudCard si controlat de Iancu Serbanescu – se afla si in 2015 pe lista ONG-urilor care au cerut finantare din bani publici. Mai exact, au solicitat 810.000 de lei pentru evenimentul Transilvania Music Event.

Ca o paranteza, in 2014 Transilvania Music Event a constat, de fapt, intr-un weekend de concerte la Sala Polivalenta, cu artisti ca Rudimental, Nana si Chicane. Tot ei au reusit sa fie protagonistii marelui scandal iscat in timpul evenimentului, atunci cand s-a permis miilor de persoane din public sa fumeze in interiorul Salii Polivalente.

Asociatia Fapte a solicitat de la bugetul local sustinere financiara pentru trei proiecte: 300.000 de lei pentru Jazz in the Park, dintr-un buget prezentat de 600.000 de lei; 70.000 pentru Picnic in the Park, dintr-un buget total de 80.000 de lei; 36.000 pentru Caravana Targul de Cariere, dintr-un buget prezentat de 40.000 de lei.

Fabrica de Pensule a cerut finantare de 360.000 de lei.

Fundatia Armonia, care organizeaza dezbaterile culturale “Beraria Culturala”, a solicitat finantare de  180 000 de lei pentru sustinerea evenimentelor de pe parcursul anului.

Pentru sustinerea Electric City, cel mai nou eveniment Boiler Events si "fratele urban" al Electric Castle, s-a solicitat sustinere financiara de 135.000 de lei. La evenimentul ce se va desfasura la Sala Polivalenta in 28 martie, au fost anuntati Morcheeba si Chase&Status in formula DJ Set. Tot Boiler Events va organiza, anul acesta, Booha College Campus Festival, pentru care s-a solicitat fiantare de 110.000 de lei.

Asociatia Parinti Clujeni a cerut de la Primarie 232.188 de lei, pentru sustinerea Proiectului Peditel, o linie verde unde se poate suna in caz de urgente si care urmareste acordarea de asistenta parintilor cu copii care au probleme de sanatate (urgenta si sfat medical prin telefon).

Printre solicitari, se mai numara Open Bridge Consortium – Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj, care a cerut aproape 150.000 de lei pentru  promovarea Cluj Capitala Tineretuliu 2015 in Coreea de Sud!

 

Comentarii

Laurentiu

12.02.2015 13:42

cum se spala banii in primarie...

Electricul

13.02.2015 10:31

Cum cere firma Boiler Events bani de la evenimentele culturale pt concertele lor private si comerciale?

Tudor

12.03.2015 17:26

Timaf-ul a fost un real succes. Nu inteleg de ce e nevoie sa "dam" in unii oameni care in mod evident sunt capabili in organizarea unor astfel de evenimente. 

Adauga comentariu