Anchete

EXCLUSIV / Caracatita privilegiilor din relatia Emil Boc – Mihai Lucan

Una dintre marile legende urbane ale orasului este ca relatia de prietenie dintre Emil Boc si Mihai Lucan s-ar fi consolidat doar din momentul in care Lucan l-a operat pe Boc de pietre la rinichi.

Nici vorba, motivul relatiei stranse dintre cei doi este cu totul altul, dar operatia a contribuit la inchegarea lantului de privilegii reciproce pe care cei doi si le-au acordat de-a lungul a peste un deceniu.

Cronologic, Emil Boc este cel care a pariat din timp pe puterea de influenta pe care Mihai Lucan o avea in oras si chiar in… propria familie. E vorba de sotia lui Lucan, Maria, directoare pana in 2012 a Camerei de Conturi Cluj.

Apetenta pentru o relatie buna cu Curtea de Conturi a primarilor Clujului are vechi radacini.

La schimbul de sceptru al imparatiei Clujului, in momentul in care Funar a pierdut Primaria, Emil Boc a facut un pact reciproc avantajos cu Ghita Funar, a carui sotie, Sabina Funar, era mare directoare la Curtea de Conturi Cluj: daca Emil Boc uita sa se uite in trecutul financiar pe care Funar il “creionase” timp de 12 ani, fara sa scoata scheletii la lumina, si doamna Sabina Funar urma sa aiba grija in viitor sa nu se aplece prea tare asupra felului in care Emil Boc ca primar va cheltui banii Clujului.

Este si motivul pentru care nu ati auzit niciodata din gura lui Emil Boc vreo mentiune despre epoca Funar sau despre “muresan 10 la suta” si alti acoliti funarioti care au gabjit ce au putut din banul public. Se pare ca schimbul a fost foarte avantajos pentru Boc, Sabina Funar, in prezent decedata, detinand din 2008 un post extrem de important de consilier chiar la Curtea de Conturi Bucuresti, pe care l-a pastrat ani de zile.

Boc a fost primul interesat sa consolideze relatia cu Lucan si, mai ales, cu sotia sa, Maria, tartora peste Camera de Conturi Cluj, semnand, odata cu votul consilierilor locali, contractul incredibil de profitabil de concesiune al terenului de pe strada Republicii 105. In 2004, 1000 mp erau alocati familiei Lucan care si-a construit pe el o ditamai clinica privata, Lukmed, de pe care au scos milioane de euro de-a lungul anilor, platind o redeventa ultrasimbolica.

 

Lucanca, paznica la… Boc? Haha, ce gluma buna!

 

Si atunci, cum sa mai fii tu, primar al Clujului, Emil Boc, controlat la sange de Camera de Conturi Cluj cand directoarea institutiei, Maria Lucan, este chiar actionar in clinica Lukmed care odihneste pe terenul concesionat moca de primarie si de unde familia Lucan incaseaza milioane?
Ca Ziar de Cluj nu vorbeste pe povesti, o dovedim mai jos cu copii dupa declaratia de avere pe 2011 a doamnei Maria Lucan, o biata angajata a Statului Roman, care avea cu sotul ei in conturi peste un milion de euro economii… Mai jos de aceasta dovada, regasiti alta, tot din declaratia de avere a doamnei Lucan, cand apare mentiunea ca au castigat dividende de sute de mii de lei de la Lukmed, in timp ce sotul a incasat din “prestatiile” de la Lukmed peste 600 000 de euro. E fain, nu?

 


 

Si fiindca anii erau de veselie si de sfidare totala, Boc si Lucan isi afisau prietenia fara nicio teama. De exemplu, dupa ce l-a cadorisit cu o concesiune aproape moca, Emil Boc a participat si la inaugurarea clinicii Lukmed.

 

L-a operat pe Boc de pietre

 

Putin mai tarziu, Emil Boc a suferea o intervenţie medicală la o clinică din Cluj-Napoca, unde i-au fost sparte pietrele de la rinichi. Sa citim din limbile in fund ale vremii date de ziaristii locali ai Mediafax, dintre care se distinge scribalaul Vasile Magradean, cel care a fost consultant din umbra atat al lui Funar (mai avem dovada, Magradene), cat si a lui Boc (si emailul ala il mai avem, Vasilica):

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de echipa profesorului Mihai Lucan, şeful clinicii.  

„Dl. Boc suferea de litiază renală şi avea dureri. Lupta ca un erou cu pietrele şi îl durea. Le-a neglijat, dar a trebuit să intervenim”, a declarat Lucan . 

Potrivit acestuia, intervenţia la rinichiul stâng a durat o oră şi a fost efectuată cu un aparat ultraperformat de spart pietre la rinichi pe bază de unde electromagnetice. După intervenţie, Emil Boc a plecat acasă.

Emil Boc a mai fost operat în aprilie 2007 de apendicită acută, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, unde a rămas internat câteva zile. Potrivit directorului spitalului, Nicolae Constantea, liderul democrat-liberal a suferit atunci din cauza unei „forme uşoare de peritonită“ (Mediafax, 1.05.2008)

11 luni mai tarziu, adica pe 1 aprilie 2009, premierul Emil Boc l-a numit în postul de consilier personal pe probleme de sanatate pe chirurgul Mihai Lucan, cel care l-a operat de piatră la rinichi, în mai 2008, când conducea Primăria Cluj-Napoca.
 

 

Boc, sponsorul din banii nostri al delapidarilor lui Lucan

 

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca a primit ani la randul “subventii” de sute de mii de lei care acopereau “situatia dificila” a institutiei. De la cine? De la Consiliul Local si de la Emil Boc. In fiecare an, Lucan facea adrese si motivari spunand cat e de amarat Institutul pe care il capusa si ca nu mai are de niciunele, in timp ce el se scalda in milioane de euro la Lukmed.

Si an de an, Lucan primea tone de bani publici de la Boc ca sa acopere “gaurile” pe care tot el le facea.

 

 

Bunoara, in acest an, adica in 2017. ICUTR este singurul spital care a cerut bani pentru cheltuieli cu administrarea și funcționarea: 1.000.000 de lei (222.000 de euro). Dar comisia din cadrul Primăriei care s-a ocupat de repartizarea sumelor a decis alocarea sumei de 450.000 de lei (100.000 de euro).

In 2013, municipalitatea a dat 150.000 lei pentru plata unor datorii ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal pe anul 2012. In 2012, Consiliul Local a dat 100 000 de lei pentru falimentul lui Lucan. 

Ia sa citim cu ce dume se milogea Lucan la Consiliul Local ca sa ii dea banisori, ca iti rupea sufletul cand citeai motivatia:

”ICUTR înregistrează datorii semnificative la furnizorii de utilităţi, bunuri şi servicii, cauzate de subfinanţarea asistenţei medicale în contractul cu CJAS şi de numărul mare de servicii medicale prestate pentru acest contract. Furnizorii de energie electrică, apă, gaz, hrană pentru bolnavii internaţi, reparaţii de urgenţă ale infrastructurii care pun în pericol viaţa bolnavilor (aparate de anestezie, sterilizare, aer comprimat) ne somează cu întreruperea contractelor de furnizare şi prestări servicii, punându-ne în imposibilitatea de a continua activitatea medicală de înaltă performanţă ce se derulează în prezent. Avem nevoie de circa 200.000 de lei pentru acoperirea facturilor restante la energie electrică, gaz, apă, spălătorie şi hrană, a facturilor de prestări servicii şi reparaţii cum sunt incinerare deşeuri medicale şi reparaţii de urgenţă a aparaturii medicale şi infrastructurii. Vă rugăm să ne sprijiniţi cu suma de 200.000 de lei”, preciza în documentul trimis municipalității conducerea Institutului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *