EXCLUSIV: În beciul unui imobil de lângă Gară au fost amenajate un iaz de pești și un poligon de tir. Un focar de infecție în Clujul de 5 stele!

În beciul unui imobil din apropierea Gării, situat pe strada Craiova 2-4, a fost amenajat un iaz artificial unde sunt crescuți pești de mici dimensiuni, conform informațiilor primite de Ziar de Cluj din partea unui cititor (care ne-a trimis și imaginile). Cititorul nostru ne-a mai precizat că amenajarea piscicolă nu este de azi, de ieri, ci de câțiva ani, că peștii ținuți în condiții improprii mor periodic, bazinul fiind golit și apoi reumplut și repopulat cu alți pești care în final ajung să aibă aceeași funebră soartă. 

După cum putem vedea din imaginile primite, în apa acestui bazin ad-hoc din pivniță plutesc pești morți printre peștii vii, prin apă înotând zeci sau sute de pești, dar și gândaci negri de 2-3 cm. Pe lângă peștii morți din apă, pe marginea bazinului mai zac peste 30 de pești, într-o mizerie de nedescris, un focar de infecție pentru cei care locuiesc în imobilul unde, la parter, funcționează și un cabinet stomatologic. 

Amenajarea piscicolă din pivniță a fost realizată prin betonarea pereților de jur împrejur și prin acoperirea acestora cu o tentativă de hidroizolație, lipită de pereți cu scânduri bătute în cuie.

Pe margini, așezate improvizat pe cărămizi, au mai fost amplasate diverse instalații prin care este introdusă apă în bazin și prin care se oxigenează apa. Cu toată oxigenarea însă peștii mor aici pe capete, fiind evident faptul că un lac improvizat într-un beci nu poate susține viața acvatică. 

În aceeași pivniță, în imagini se mai văd diverse accesorii de vânătoare și pescuit, iar pe unul dintre pereți, în două dintre cele 4 cuie amplasate simetric, sunt înfipte două ținte pentru tir.

Ziar de Cluj a trimis astăzi sesizări către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj și către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj pentru ca, în urma verificărilor acestora, să aflăm cine sunt proprietarii amenajării piscicole din beci, dacă au autorizație pentru activitatea desfășurată, care este destinația peștilor (vii și morți) de aici, dacă ei ajung în circuitul alimentar sau dacă sunt folosiți în alte scopuri și dacă este respectată Legea privind protecția animalelor, date fiind condițiile precare, lipsa de igienă și cruzimea cu care sunt crescuți peștii aici. În ceea ce privește țintele de tir amplasate pe pereții acestui beci, am adresat o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, pentru a afla dacă în această locație, în pivnița întunecoasă și insalubră, este autorizat un poligon de tir.

Vom reveni cu un material în momentul în care vom primi răspunsurile din partea acestor instituții. În Clujul care se vrea de 5 stele, astfel de practici dubioase trebuie să intre în vizorul autorităților care au datoria de a veghea la respectarea legii și sănătății publice.

 

Adauga comentariu