Justitie

EXCLUSIV Avocatul Mihnea Iuoraș, achitat din NOU: „De la început m-am declarat nevinovat!”

Fostul subprefect Mihnea Iuoraș a fost achitat și în cel de-al doilea dosar în care era trimis în judecată alături de alți angajați ai ANRP. Prima achitare defintivă, în primul dosar ANRP, a venit în toamna anului trecut. Astăzi, 23 octombrie, Curtea de Apel București a pronunțat soluția de fond: achitare totală pentru toți inculpații. 

 „Ne bucurăm că încă odată s-a facut dreptate. Era o sentință care, în mod normal, ar trebui să fie predictibila, avand în vedere faptul ca de la început m-am declarat nevinovat și având în vedere achitarile și clasarile precedente în dosare similare. Cu toate astea nu a fost o așteptare fără emoții, pentru că, din pacate, încă practica judiciara în materie penală în România nu este uniformă, iar DNA-ul pe parcursul anilor a tras cu dinții să obțină condamnări împotriva unor oameni nevinovați. Acesta a fost și cazul acestui proces. Sper să înțeleagă în cele din urmă și să nu mai prelungească prin căi de atac inutile calvarul unor oameni, pe care, iată, instanțele îi declară pe banda rulantă ca fiind nevinovați, fiind vorba despre un calvar care s-a întins pe șase ani de zile, timp în care ne-au distrus carierele, familiile, sănătatea și reputația, în continuare luptându-ne în instanțe, deși suntem declarați nevinovați, să ne ridicăm sechestrele de pe bunurile dobandite cu mult înainte să ocupăm orice funcții publice. Practic, din punctul acesta de vedere pentru noi acest șir de procese nu s-a incheiat”, a declarat pentru Ziar de Cluj, avocatul Mihnea Iuoraș. 

Alături de Mihnea Iuoraș au fost achitați și:  ZAAROUR INGRID, ZAHARIA LEFTER CONSTANTIN, NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, MARKO ATTILA GABOR, NICOLESCU (fostă BĂRBULESCU) IONELA MIHAELA, HANU ALEXANDRU și SIMU HOREA. 

Iată soluția pe scurt: 

„În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpata ZAAROUR INGRID , pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

II. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul ZAHARIA LEFTER CONSTANTIN pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Constată că inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore, de la 13.07.2015 la 14.07.2015.

III. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul IUORAŞ MIHNEA-REMUS pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

IV. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN (pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

V. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul MARKO ATTILA GABOR pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

VI. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpata NICOLESCU (fostă BĂRBULESCU) IONELA MIHAELA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

VII. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul HANU ALEXANDRU pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 comb. cu art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

VIII. 1. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul SIMU HORIA pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 comb. cu art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. 2. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de spălarea banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Constată că inculpatul Simu Horia a fost reţinut şi arestat preventiv de la 03.07.2015 la 21.10.2015. În baza art. 397 alin. 1 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin. 5 Cod procedură penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice (cu sediul în Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5)”, se arată în soluția pe scurt. 

În 2015, fostul subprefect, de profesie avocat, Mihnea Iuoraș, a fost arestat preventiv pentru susținerile DNA cu privire la retrocedări ilegale date de ANRP. Clujeanul s-a autosuspendat din Baroul Cluj și nu a revenit în profesie până nu a primit o sentință definitivă de achitare, prin care și-a dovedit nevinovăția. În prezent, Iuoraș profesează în toată țara și are un portofoliu impresionat de clienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *