EXCLUSIV Autoritățile din Franța cer extrădarea a CINCI ȘOFERI clujeni pentru trafic de imigranți. Inculpații transportau iranieni în CAMIOANE FRIGORIFICE

Autoritățile din Franța au emis, la sfârșitul lunii mai, un Ordin EUROPEAN DE ANCHETĂ, în baza căruia DIICOT Cluj a efectuat 16 percheziții, în județele Aba și Cluj, la mai mulți șoferi care au aderat la un grup infracțional ce se ocupa cu traficul de imigranți. 

Potrivit anchetatorilor, cinci clujeni au fost reținuți în cursul zilei de ieri, urmând ca astăzi să se judece mandatul european de extrădare emis pe numele acestora. 

 

Cum funcționa rețeaua? 

Regatul Marii Britanii avea o politică socială de integrare pentru imigranți, care consta în acordarea de ajutor financiar pentru imigranții doritori să intre pe piața de muncă. Grupurile infracționale constituite în Anglia și Franța operau pe mai multe paliere. Unul dintre acestea fiind transportul de iranieni și kurzi în tirurile dotate cu camere frigorifice, tocmai pentru ca filtrul de la graniță să nu depisteze imigranții ascunși printre mărfuri. Acesta a fost cazul șoferilor români depistați de autoritățile din Franța că ar fi efectuat trafic de persoane. 

Începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat, în ceea privește trecerea migranților, majoritatea  kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța (la Calais), Belgia și Olanda (la Rotterdam). În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018,  rețeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.

”Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două ramuri. În ceea ce privște ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în vârstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români. În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța”, arată cei de la DIICOT. 

 

Jumătate de milion de lire sterline din ”transport”

Cei  cinci indivizi s-au îmbogățit în doi ani cât alții în zece. Potrivit autorităților din Franța, rețeaua a obținut 400 de milioane de lire sterline din transportul de imigranți. 

Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două ramuri.

În ceea ce privște ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în vârstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români. În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța.

 

Bani din orice

Potrivit surselor Ziar de Cluj, unul dintre ”șoferii” implicați în rețeaua infracțională este nimeni altul decât Jecan Alin Samoil, individul condamnat la închisoare în primăvara aceasta pentru delapidarea firmei Michelangelo SRL, compania implicată în dosarul MAFIA CĂRNII STRICATE. Acesta a operat internațional alături de un alt turdean Borcea Ciprian. 

 În total, peste 60 de persoane au facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.

Cei cinci soferi retinuti azi-noapte vor fi prezentanți Curții de Apel Cluj în vederea judecării mandatelor europene de extrădare. În același timp, în județul Alba au fost reținute alte cinci persoane care au legătură cu dosarul autorităților din Franța și ca vor fi prezentate la Curtea de Apel Alba pentru mandatele europene de extrădare. 

 

Sursa Foto: Alba 24

 

Adauga comentariu